Bolo to vôbec možné? 8 receptov na večeru v rožku

Bolo to vôbec možné? 8 receptov na večeru v rožku

Bolo to vôbec možné? 8 receptov na večeru v rožku

„Festival neposlušnosti“ na večeru! 8 spôsobov, ako dokázať, že hot dog nie je len rýchle občerstvenie, ale portál, ktorý vás zavedie do Nemecka, Talianska či Arizony. Plus recept na domáci kečup a zopár zaujímavostí, ktorými sa môžete pochváliť pri stole.

8 receptov na večeru v rožku

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Čo sú to hot dogy a ako sa objavili?
  • Aké druhy hotdogov existujú?
  • Hot dogy a večera: bolo to vôbec možné?
  • Hot dogy s mozzarellou a rukolou
  • Hot dog s klobásou a zeleninou
  • Hot dogy v tortille
  • Hot dog so syrovou omáčkou
  • Hot dogy s domácim kečupom
  • Hot dogy s červenou cibuľou v tortille, presne ako v Arizone
  • Hotdogy s údenými klobásami a dusenou kapustou
  • Hot dogy so zemiakovou kašou, údenými klobásami a cibuľovými hranolkami

Čo sú to hot dogy a ako sa objavili?

Predpokladá sa, že narodenie párkov v rožku sa vyskytlo v 2 etapách. V Nemecku sa už v 19. storočí aktívne pripravovali dlhé bravčové klobásy v prírodnom obale (würstchen). Pravda, skeptickí Nemci mali podozrenie, že sa k nim pridáva psie mäso, aby sa znížili náklady. Existuje verzia, že to je dôvod, prečo sa klobásy začali nazývať „hot dogy“. Aj keď existuje aj iná: dlhé kypré klobásy pripomínali jazvečíky, obľúbené v Nemecku, takže miestni obyvatelia nazývali jedlo Dachshundwurst (doslova „jazvečia klobása“).

Ale nápad dať horúcu klobásu do žemle sa zrodil na inom kontinente, v Amerike. Horúce klobásy sa predávali na ulici, ale bolo nepohodlné ich držať v rukách, a tak vynaliezaví obchodníci prišli s nápadom predávať ich priamo v žemli. Majstrovstvo v predaji!

Aké druhy hotdogov existujú?

Akýkoľvek hot dog okrem žemle a klobásy vždy obsahuje horčicu a kečup, zeleninu podľa želania
Akýkoľvek hot dog okrem žemle a klobásy vždy obsahuje horčicu a kečup, zeleninu podľa želania

Pôvodne bol hot dog jednoduchou kombináciou 2 ingrediencií. Myšlienka si však vyžadovala vývoj, pretože bolo čoraz viac predajní s takým rýchlym občerstvením, čo znamená, že bolo potrebné USP, ako by povedali moderní marketéri. Do hotdogu sa teda zaviedli omáčky: horčica a kečup. Potom sa žemle začali dopĺňať listami šalátu a kolieskami cibule. A ideme preč!

Hot dogy a večera: bolo to vôbec možné?

Dobrý domáci hot dog, „komplikovaný“ zeleninou, bylinkami či šalátom, môže byť rýchlou a originálnou večerou. Pripravili sme pre vás 8 zaujímavých receptov.

Hot dogy s mozzarellou a rukolou

V tomto jedle sa párky stretávajú s mozzarellou a rukolou. Vynikajúca možnosť rýchleho občerstvenia.

Hot dogy s mozzarellou a rukolou
Hot dogy s mozzarellou a rukolou

20 minút

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

• 1 bageta

• 4 párky

• 125 g mozzarelly (malé guľôčky)

• 125 g cherry paradajok

• 10 g olív bez kôstky

• 30 g lúpaných píniových orieškov

• 50 g rukoly

• 1 strúčik cesnaku

• 4 lyžice. l. olivový olej

• 15 ml citrónovej šťavy

• soľ

1. Uvaríme párky. Nakrájajte diagonálne na stredné kúsky. Mozzarellu a cherry paradajky nakrájame na polovice. Olivy nakrájajte na krúžky.

2. Na pesto omáčku vložte do pohára mixéra 30 g rukoly a cesnaku. Pridajte trochu soli, 2 polievkové lyžice. l. olivový olej a citrónová šťava. Pyré s mixérom. Cherry paradajky a syr prelejte omáčkou.

3. Bagetu prekrojíme na 2 časti. Každú polovicu rozrežte pozdĺžne, pričom koniec trochu chýba, a otvorte ju ako knihu. Chlieb pokvapkáme olivovým olejom a zľahka opečieme v rúre predhriatej na 180 °C (2 minúty). Píniové oriešky opražíme na suchej panvici.

4. Do polovice bagety poukladáme cherry paradajky s mozzarellou a nakrájané párky. Ozdobte olivami, píniovými orieškami a listami rukoly.

Mimochodom

Tento párok v rožku sa môže podávať teplý zahrievaním v rúre na 5-10 minút. Vďaka tomu je ešte uspokojivejšia.

Poznámka pre hostiteľku

Aby ste ušetrili čas a námahu, namiesto rukolového pesta použite hotovú klasickú bazalkovú omáčku.

Hot dog s klobásou a zeleninou

Tento recept je obzvlášť dobrý, pretože ingrediencie sa dajú upraviť podľa chuti. Čerstvá zelenina dodá vlákninu, ktorú vaše telo potrebuje.

Hot dog s klobásou a zeleninou
Hot dog s klobásou a zeleninou

15 minút

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

• 2 párky v rožku

• 2 párky

• 1 uhorka

• 1 mrkva

• 1 malá nakladaná uhorka

• 1 horúcu zelenú papriku

• 2 vetvičky koriandra

• 2 polievkové lyžice. l. majonéza

• 1 polievková lyžica. l. rastlinný olej

1. Mrkvu nakrájame na tenké prúžky, uhorku na kolieska a feferónku na tenké kolieska. Oddeľte listy koriandra od stoniek. Nakladanú uhorku nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame s majonézou.

2. Rozohrejeme grilovaciu panvicu. Klobásy namažte rastlinným olejom a smažte zo všetkých strán, kým sa neobjavia zlaté pruhy, 3 minúty. Žemle rozrežte pozdĺžne bez prekrojenia. Odkryte a vložte reznou stranou nadol do tej istej panvice. Zatlačte špachtľou a varte 30 sekúnd.

3. Rezne žemle potrieme majonézovou omáčkou. Pridajte mrkvu a uhorky, pridajte párky a feferónky, ozdobte koriandrom.

Poznámka pre hostiteľku

Hot dog buchty je možné nielen vyprážať na panvici, ale aj pár minút opiecť v rúre v režime grilovania.

Hot dogy v tortille

Kto povedal, že párky v rožku potrebujú špeciálne dlhé žemle? Vyskúšali sme tortilly a ukázali sa rovnako dobre.

Hot dogy v tortille
Hot dogy v tortille

20 minút

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

• 6 dlhých párkov

• 1 veľká cibuľa

• 3 polievkové lyžice. l. nakrájané paradajky vo vlastnej šťave

• 2 polievkové lyžice. l. sladkokyslá horčica

• 6 tortíl

• olivový olej – 2 polievkové lyžice. l.

1. Na panvici rozohrejeme olivový olej. Opečte v ňom klobásy, najlepšie bravčové, zo všetkých strán do zlatista. Preložíme ich na tanier a udržiavame v teple.

2. Na tej istej panvici orestujeme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska do zlatista. Pridáme nakrájané paradajky vo vlastnej šťave a horčicu. Miešajte.

3. Vráťte párky do panvice a pár minút ich prehrejte.

4. Tortilly zohrejte v rúre, mikrovlnnej rúre alebo na suchej panvici. Mali by byť teplé a mierne mäkké. Na ne položte klobásy a cibuľu s omáčkou. Zabaľte ho ako tašku, zabaľte do remeselného papiera alebo obrúska. Ihneď podávajte.

Mimochodom

Okrem tortilly si môžete vziať mini bagety, pita chlieb, tenký alebo hrubý pita chlieb. Experimentovať môžete aj s druhmi párkov.

Hot dog so syrovou omáčkou

Tento recept osloví tých, ktorí ho majú radi „pálivý“, keďže obsahuje pálivé čili papričky a cesnak. Nemali by ste sa však báť príliš horkej chuti; bude tlmená syrovou omáčkou.

Hot dog so syrovou omáčkou
Hot dog so syrovou omáčkou

30 minút

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• 12 mini párkov

• 1 zelené čili

• 1 cibuľa

• 2 strúčiky cesnaku

• 4 párky v rožku

• rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.

• syrová omáčka – 4 lyžičky.

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Tepelne odolnú formu so stranami vymastíme rastlinným olejom. Pridajte mini párky, rozpolené chilli (bez semienok), nakrájanú cibuľu a 2 pretlačené strúčiky cesnaku. Dochutíme soľou a korením. Panvicou niekoľkokrát potraste, aby sa ingrediencie obalili olejom. Pečieme v rúre pri 200°C 20 minút. Počas tejto doby formu raz vyberte a potraste ňou.

2. 5 minút pred koncom pečenia položte hot-dogové žemle na stojan a vložte ich do rúry narezané a otvorené ako knihy. Zahrievajte 5 minút.

3. Vyberte panvicu na klobásy a žemle. Z cesnaku vytlačte dužinu a rovnomerne ju rozdeľte na žemle. Na vrch položte klobásy a zeleninu. Pridajte pripravenú syrovú omáčku.

Poznámka pre hostiteľku

Jednoduchá syrová omáčka sa pripraví pomerne rýchlo: 150 g modrého syra rozdrobíme, zmiešame s 200 g prírodného jogurtu, rozmixujeme v mixéri a okoreníme podľa chuti.

Hot dogy s domácim kečupom

Hlavnou črtou tohto jedla je domáci kečup. Môžete z toho urobiť svoju charakteristickú omáčku.

Hot dogy s domácim kečupom
Hot dogy s domácim kečupom

45 minút

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

• 6 párkov

• 100 g surovej údenej klobásy

• 80 g syra

• 1 malá cibuľa

• 6 párkov v rožku

• 34 polievkové lyžice. l. Bavorská horčica

• 30 g masla

• 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej

Na kečup:

• 2 strúčiky cesnaku

• 300 g pasírovaných paradajok

• 3 polievkové lyžice. l. jablčný ocot

• niekoľko kvapiek Tabasca

• 2 polievkové lyžice. l. Worcestershire omáčka

• 1 polievková lyžica. l. hnedý cukor

• 1 lyžička. kukuričný škrob

• soľ

1. Na kečup rozdrvíme, ošúpeme a nasekáme cesnak. Vložíme do hrnca, zalejeme paradajkovým pretlakom. Umiestnite na mierny oheň a nalejte do octu, tabasca a worcesterskej omáčky. Osolíme a okoreníme cukrom. Priveďte do varu.

2. Kukuričný škrob zmiešame s rovnakým množstvom studenej vody a za stáleho miešania prilievame tenkým prúdom do hrnca. Priveďte do varu a odstráňte z tepla. Úplne vychladnúť.

3. Pre párky v rožku rozrežte žemle takmer na polovicu pozdĺžne, bez toho, aby ste ich úplne prerezali. Vnútorné strany žemlí pokvapkáme rozpusteným maslom. Párky ošúpeme z črievka, napicháme po celej dĺžke a jemne pomastíme olejom.

4. Klobásu a cibuľu nakrájame na malé kúsky. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Chlieb a klobásy opečte na grilovacej panvici do zlatista. Vložte párky do žemlí. Navrch polejeme domácim kečupom. Pridáme klobásu a cibuľu zmiešanú s horčicou. Ihneď podávame s kečupom.

Poznámka pre hostiteľku

Ak nemáte grilovaciu panvicu, opečte chlieb a klobásy na obyčajnej, ale snažte sa použiť minimálne množstvo oleja.

Hot dogy s červenou cibuľou v tortille, presne ako v Arizone

Len sa zdá, že tajomná Arizona je od nás veľmi vzdialená. Pripravili sme tieto nádherné hotdogy podľa miestneho receptu, pustili sme nejaký hollywoodsky film, kde sa udalosti odohrávajú v Grand Canyone, a bolo to tu, Arizona – na dĺžku paže.

Hot dogy s červenou cibuľou v tortille, presne ako v Arizone
Hot dogy s červenou cibuľou v tortille, presne ako v Arizone

30 minút

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• 4 údené klobásy.

• 2 malé červené cibule.

• 2 strúčiky cesnaku

• 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej

• 2 polievkové lyžice. l. zrnitá horčica

• 2 červené sladké papriky

• 4 tortilly

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Rúru predhrejeme na 180°C. Klobásky (ak je to potrebné) ošúpeme, položíme na plech vystlaný pergamenom a vložíme do rúry. Varte 10 minút, kým klobásy nie sú zlatohnedé. Otočte to. Varte do zlatista.

2. Súčasne nakrájajte jednu cibuľu na tenké polkolieska a nakrájajte cesnak. Smažte v rastlinnom oleji.

3. Pridáme horčicu, soľ a korenie. Dusíme 2 minúty. Zvyšnú cibuľu nakrájajte na pol krúžky a papriku na pásiky.

4. Tortilly vložíme na pár minút do vyhriatej rúry, aby zmäkli. Do stredu každej tortilly položte papriku, potom cibuľovú zmes, opečenú klobásu a čerstvú cibuľku. Zrolujte tortillu.

Mimochodom

Cibuľou nešetrite, vyberajte si tú najšťavnatejšiu a najsladšiu. V Arizone ho milujú.

Hotdogy s údenými klobásami a dusenou kapustou

Čistokrvné nemecko-rakúske hotdogy. Z Nemecka majú dusenú kapustu, z Rakúska – viedenské klobásy.

Hotdogy s údenými klobásami a dusenou kapustou
Hotdogy s údenými klobásami a dusenou kapustou

1 hodina

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• 4 údené klobásy alebo klobásy

• 1 bageta

• 1 strúčik cesnaku

• 2 polievkové lyžice. l. zrnitá horčica

• 3 nakladané uhorky

• 1 červená sladká cibuľa

• 350 g kyslej kapusty

• 1 cibuľa

• 200 g konzervovaných sekaných paradajok

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik