Čo je shulum: kto vynašiel toto jedlo a ako sa shulum líši od shurpa

Čo je shulum: kto vynašiel toto jedlo a ako sa shulum líši od shurpa

Čo je shulum: kto vynašiel toto jedlo a ako sa shulum líši od shurpa

Čo je to za tajomnú polievku shulyum, ktorú pripravujú kozáci na Done aj obyvatelia severného Kaukazu? A obyvatelia Uralu ho s istotou považujú za svojho. Spája niečo tieto regióny v ich láske k jednoduchému gulášu? Alebo je to možno ešte komplikovanejšie a jedlá podobné shulyum existujú pod inými názvami? Poďme na to a zároveň sa pripravme.

Čo je shulum: kto vynašiel toto jedlo a ako sa shulum líši od shurpa

O čom budeme hovoriť v článku:

• Kto vynašiel polievku Shulum

• Shulyum a jeho bezprostrední príbuzní

• Z čoho sa dá vyrobiť Shulum?

• Ako pripraviť polievku Shulum

Kto vynašiel polievku Shulum

Hľadanie, ako sa často stáva, začalo pôvodom slova. V burjatskom jazyku je „šulen“ polievka, vývar a toto je jeden z mongolských jazykov, kde sa „shol“ nazýva aj polievka, vývar. Záver naznačuje, že Shulyum sa k nám pohyboval z Ázie, alebo skôr Mongolska. A povaha prípravy naznačuje, že ide o jedlo nomádov – skutočný shulum sa varí v kotlíku na ohni.

Bohatá polievka sa teda presunula z oblastí Mongolska cez Sibír, južný Ural až po Dolnú Volhu a Don, Severný Kaukaz a oblasť Čierneho mora. Došlo k jednoduchej výmene kulinárskych poznatkov rôznych národov a k výsledku tatarsko-mongolskej invázie.

Shulum a jeho najbližšia rodina

Za najbližší „príbuzný“ shulum sa považuje shurpa - uzbecká polievka s mäsom, zemiakmi a paradajkami.
Za najbližší „príbuzný“ shulum sa považuje shurpa – uzbecká polievka s mäsom, zemiakmi a paradajkami.

Čo je to polievka Shulum? Toto je mäsový vývar, hlavná vec, v ktorej je chuť bohatého, bohatého vývaru. Zelenina je druhoradá, závisí od regiónu, kde sa polievka pripravuje. Potom však začína zábava. Veď bohatý vývar so zeleninou je aj známa šurpa, uzbecká polievka s cibuľou, zemiakmi, mrkvou, paprikou a paradajkami. Do nokhut shurpa určite dávajú jahňací hrášok – cícer. Tadžické shurbo je veľmi blízke fatir-shurbo sa podáva s drobeným lístkovým cestom. V Čečensku pripravujú tradičnú jahňaciu polievku so zeleninou, volá sa Zhizhigan-chorpa. Ako vidíte, nielen názvy sú podobné, ale aj recepty.

Z čoho môže byť Shulum vyrobený?

Začnime od začiatku a predstavme si, z čoho bola vyrobená nomádska polievka – hustý, bohatý šulum. Konské mäso je najbežnejším mäsom medzi kočovnými národmi. Okrem toho bolo jahňacie mäso vždy po ruke. Hovädzie mäso bolo menej bežné. Tradícia varenia vývaru pre shulum z mäsa týchto zvierat je stále zachovaná. Občas bola aj zver. Ale aj dnes bolo a zostáva konské mäso na šulum hlavným mäsom v burjatskej kuchyni: Mongolsko ho nepustí.

Pre ostatných ľudí, ktorí radi varia polievku na ohni, by bola dobrá voľba jahňacie alebo hovädzie mäso. Priatelia z Rostova na Done mi povedali, ako donskí kozáci tradične varia šulum: „Donskí kozáci sú vo všeobecnosti veľmi konzervatívni v jedle, schvaľujú len svoj vlastný kozácky šulum z jahňacieho mäsa, so zemiakmi a pomerne veľkým množstvom cibule. Čo sa týka inej zeleniny: niekedy a s veľkou nevôľou sú povolené paradajky, mrkva a paprika. Nikdy však kapustu, cuketu, baklažán, tekvicu. S obilninami sa ani nepočíta – to už nie je šulum. Čím jednoduchšie, tým lepšie: ideálny kozácky šulum by nemal obsahovať nič okrem mäsa na kostiach, cibule, hrsť soli a stepné bylinky. Iba voda.“

Nezabudnite, že shulyum je táborové jedlo. Aká by to bola túra bez mäsa uvareného na ohni? Mäso vhodné na grilovanie sa preto najskôr upraví a z kostí a častí jatočného tela nevhodných na vyprážanie sa pripraví výdatný vývar. Racionálny prístup kozákov v Zadonye!

Bohatý shulum k nám prišiel z mongolských stepí a s produktmi charakteristickými pre túto oblasť. Je možné vyrobiť shulum z bravčového mäsa? Ak by takáto otázka padla na šurpu, národné uzbecké jedlo, odpovedal by som, že je v rozpore s náboženskými pravidlami. Ale neexistujú žiadne takéto pravidlá týkajúce sa shulum. Územie, kde sa tento guláš varí, je také široké, že nie je možné dodržiavať žiadne kánony a presvedčenia. Preto ak sa rozhodnete, pokojne si uvarte šulum podľa chuti aj s bravčovým.

Existuje veľa receptov na výrobu shulum a ako vždy každý majiteľ alebo žena v domácnosti bude tvrdiť, že jeho recept je ten najsprávnejší. Niekto si isto pred prípravou vývaru opečie mäso, iný zaleje pol pohárom vodky. Asi najchutnejšia polievka bude, ak sa varí na ohni, keď sú uhlíky mierne teplé. Ale môžete tiež variť lahodný, bohatý shulum na sporáku v kotlíku alebo v hrnci s hrubými stenami.

Ako variť polievku Shulum

Nemáte po ruke divinu a polievka z konského mäsa tiež nie je vašim tradičným jedlom? Mohlo byť varené z jahňacieho mäsa, ale k dispozícii bolo iba hovädzie mäso. Žiadny problém, uvaríme z neho aj my. Koniec koncov, hlavná vec je bohatý, chutný vývar. Táto polievka sa dá bez problémov urobiť buď na ohni v hrnci, alebo doma v kotlíku či v kastróle s hrubým dnom.

Shulum s hovädzím mäsom
Shulum s hovädzím mäsom

Na prípravu 6 porcií hovädzieho shulum potrebujete:

• hovädzie mäso s kosťou – 800 g

• zemiaky – 4 ks. priemer

• sladká paprika – 1 ks.

• mrkva – 1 ks.

• cibuľa – 1 ks.

• cesnak – 2 strúčiky

• soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti, bobkový list

• zelenina na servírovanie

1. Hovädzie mäso na shulum nakrájajte na malé kúsky, vložte do hrnca a zalejte 2,5 litrom vody. Po uvarení penu opatrne zbavíme.

2. Zemiaky, mrkvu, cibuľu a papriku nakrájajte na veľké kúsky. Nakrájajte cesnak.

3. 40 minút pred koncom varenia vývar podľa chuti osolíme.

4. Keď je mäso takmer hotové, pridáme nakrájanú zeleninu, privedieme do varu, znížime plameň a varíme, kým zemiaky a mrkva nezmäknú.

5. 5 minút pred pripravenosťou pridajte cesnak a bobkový list.

6. Na konci varenia stiahneme polievku Shulum z ohňa a necháme 10 odpočívať15 minút.

Polievku podávame s bylinkami a vareným mäsom.

Poznámka pre majiteľa.

Chcete, aby bol váš šulum dokonale priehľadný? Potom pred pridaním vody k mäsu opečte nakrájané kúsky na ľubovoľnom živočíšnom tuku. Po upečení naplňte mäso teplou vodou.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #shurpa #polievky #stredoázijská kuchyňa #polievka s mäsomSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik