Čo variť s konzervovanými hubami: šaláty, polievky, občerstvenie a iné hubové jedlá
Konzervované huby sa zvyčajne podávajú ako predjedlo, posypané nakrájanou zelenou cibuľkou a pokvapkané nerafinovaným rastlinným olejom. Slané mliečne huby, nakladané biele huby a dokonca aj jednoduché konzervované huby v plechovkách sa môžu pridávať do dusených jedál, polievok, šalátov a koláčov. Bude to rovnako chutné ako v reštaurácii, samozrejme, ak poznáte nejaké tajomstvá a jemnosti.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Solené huby
- Nakladané huby
- Recepty
- Forshmak s nakladanými hubami
- Vegánska misa so šošovicou, koktailovými uhorkami a nakladanými hubami
- Šalát „Huby Glade“
- Šalát so zemiakmi, mliečnymi hubami a kyslou smotanou
- Zemiakový šalát s nakladanými šampiňónmi
- Vinaigrette so slanými medovými hubami
- Pôstna okroshka s hubami na kvase
- Solená hubová polievka
- Solyanka s mliečnymi hubami
- Pečený kapor plnený pohánkou a slanými mliečnymi hubami
- Solený hríb a zemiakový kastról
Solené huby
Solené huby — častá zložka jedál starej ruskej kuchyne. Gvyhodili ich mnoho a rôznorodé, čo nie je prekvapujúce — mliečne huby, šafránové mliečne huby a biele huby rastú samy, stačí ísť do lesa a nazbierať ich. A vzhľadom na úrodu húb, ich vysokú nutričnú hodnotu, množstvo lesov a niekoľko prísnych náboženských pôstov ročne by sa solené huby mohli považovať za cenný zdroj bielkovín a iných užitočných látok.
Najčastejšie sa podávajú slané hubyči sO kyslá smotanavrátane sladkých, príp s rastlinným olejom, s cibule A cesnak Pridáva sa do polievok vrátane okroshky a kholodniku. Dlho sa dusili v ruskej peci s pohánkou či inými obilninami a z nasolených húb, mäsa a zeleniny pripravovali aj plnky do rôznych koláčov.
Teraz nie je potrebné soliť huby sami: môžete ich ľahko kúpiť v obchode alebo na trhu. Pred varením takýchto húb nezabudnite vyhodnotiť ich vzhľad a vôňu. — V tégliku by nemali byť žiadne vzduchové bubliny, plesne ani známky hniloby či kvasenia. Potom je potrebné huby umyť veľkým množstvom studenej vody, scediť v cedníku a vysušiť. Ak sú príliš slané, môžete skúsiť huby namočiť do mlieka na 1–2 hodiny alebo 8 v studenej vode–10 hodín.
Niekedy sa solené huby, najčastejšie mliečne huby alebo mliečne huby, varia niekoľko minút vo vriacej vode, scedia sa v cedníku, ochladia sa a až potom sa pridajú do okroshky alebo šalátu.
Nakladané huby
Nakladané huby, divé alebo pestované, — To je tiež skvelé občerstvenie. Možno ich podávať celé, ako samostatné jedlo, alebo ich pridať do všetkých druhov nátierok, dipov a paštét. Je to tiež skvelá prísada do šalátov. — akékoľvek nakladané huby sa hodia k zemiakom, cibuli, mäsu, hydine, nakladaným a čerstvým uhorkám atď. Používajú sa na varenie polievok a dusených pokrmov, prípravu omáčok, kastrólov, pizze, koláčov a mnoho iného.
Mimochodom, rýchle nakladané huby sa dajú pripraviť doslova 2 hodiny pred podávaním. Stačí si v obchode vybrať tie najhutnejšie a najkrajšie šampiňóny alebo ingingy, pripraviť si marinádu podľa svojich predstáv, naliať na huby, zavrieť vekom a vychladnúť na izbovú teplotu. Mali by sa uchovávať v chladničke maximálne 7–10 dní.
Pri výbere nakladaných húb v obchode majte na pamäti, že výrobcovia často vydávajú vločky nameko za medové huby a namiesto šafránových klobúčikov a mliečnych húb stáčajú do pohárov huby shiitake. Cena je príliš nízka alebo zloženie nie je napísané v ruštine — jasné znamenie, že dodávateľ nie je úplne čestný. Či si však takýto produkt kúpiť alebo nie — Je to každého osobná vec.
Recepty
Forshmak s nakladanými hubami
Každá rodina pripravuje forshmak po svojom. — Niekto pridá jablká, iný biely chlieb namočený v mlieku a ďalší varené zemiaky. Naša verzia obsahuje nakladané huby. Môžu to byť biele lesné alebo obyčajné šampiňóny z plechovky.
Forshmak s nakladanými hubami
Na varenie na 4 porcie treba:
- filé jemne osolenéOu sleďA – 1 ks.
- cibuľa – 2 ks.
- nakladané huby – 100 g
- maslo – 3 lyžice. l.
- čerstvo mleté čierne korenie
- rastlinný olej
1. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme, kým nezmäkne a jemne nezhnedne. V pohode. Solené filé zo sleďa nakrájame na malé kocky.
2. Nakladané huby nakrájame nadrobno. Spojte huby, slede a vychladnutú cibuľu.
3. K mletému mäsu pridajte zmäknuté maslo a korenie. Dôkladne premiešame a dáme do chladničky na cca 1 hodinu. Podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto nakladaných húb môžete použiť varené. Ale bude chutiť inak.
Mimochodom
Ako ku klasickému mletému mäsu, aj k tomuto môžete pridať varené vajcia.
Vegánska misa so šošovicou, koktailovými uhorkami a nakladanými hubami
Dokonca aj najbežnejšia zelenina a obilniny sa dajú podávať krásne a módne. Pripravte si misku podľa nášho receptu a presvedčte sa sami, ako elegantne vyzerá.
Vegánska misa so šošovicou, koktailovými uhorkami a nakladanými hubami
Na varenie na 4 porcie treba:
- koktailové uhorky – 200 g
- nakladané huby – 200 g
- červená kapusta – 200 g
- šošovica – 160 g
- divoká ryža – 150 g
- mini paprika – 3-4 ks.
Na tankovanie:
- olivový olej – 4-5 lyžíc. l.
- limetková šťava – 1 polievková lyžica. l.
- sójová omáčka – 2 lyžičky.
- Francúzska horčica – 1 lyžička.
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Kapustu nakrájame nadrobno, zalejeme limetkovou šťavou, osolíme, premiešame a necháme 20 minút odstáť.
2. Prevaríme 350 ml vody, pridáme premytú ryžu, soľ a privedieme do varu. Prikryjeme a na miernom ohni dusíme 35 minút. Počas varenia neotvárajte veko. Hotovú ryžu jemne premiešajte vidličkou.
3. Do panvice nasypeme šošovicu, zalejeme 300 ml studenej vody a na prudkom ohni privedieme do varu. Znížte teplotu na strednú úroveň, prikryte a duste 20 minút. Osolíme, opäť privedieme do varu a odstavíme z ohňa. Ryžu a šošovicu ochlaďte na izbovú teplotu.
4. Huby dôkladne osušíme. Uhorky nakrájame na kolieska, papriky — krúžky. V malej miske zmiešajte olivový olej, horčicu, limetkovú šťavu a sójovú omáčku, dochuťte soľou a korením a šľahajte, aby sa zmes spojila. Pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. dochutíme uvarenou ryžou a šošovicou, premiešame.
5. Ryžu, šošovicu, nakladané šampiňóny, uhorky a kapustu dáme do tanierov, ozdobíme korením a prelejeme zvyšným dresingom.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto šošovice môžete na prípravu tohto jedla použiť fazuľku mungo.
Mimochodom
Pre vyváženú chuť môžete do dresingu pridať trochu horkej omáčky a medu.
Šalát „Huby Glade“
Šalát „Muhroom Glade“ je skutočnou ozdobou na domácu hostinu. Pripravte ho s nakladanými šampiňónmi alebo medovými hubami.
Šalát „Huby Glade“
Na varenie na 8 porcií treba:
- celé marinované šampiňóny – 300 g
- kuracie filety – 300 g
- zemiaky – 3 ks.
- vajcia – 3 ks.
- stredná mrkva – 1 ks.
- tvrdý syr – 120 g
- nakladané uhorky – 3 ks.
- majonéza – 100 g
- kyslá smotana 20% – 100 g
- listy šalátu – 4 ks.
- kôpor – 1/2 zväzku
- nové korenie – 3 hrášok
- bobkový list – 2 ks.
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Vajcia uvaríme na tvrdo. Kuracie filé zalejeme horúcou vodou a privedieme do varu. Dochutíme soľou podľa chuti, pridáme bobkový list a pár hrášku z nového korenia. Varte na miernom ohni, kým nebude hotový. Bude to trvať asi 20 minút. Vyberte z vývaru a ochlaďte.
2. Zemiaky a mrkvu podlejeme studenou vodou a varíme asi 20 minút.
3. Marinované šampiňóny sceďte v cedníku, potom opláchnite pod tečúcou studenou vodou a osušte.
4. Kôpor nasekáme nadrobno. V malej miske zmiešajte majonézu s kyslou smotanou, dochuťte soľou a korením podľa chuti a premiešajte.
5. Hlbokú misku s rovným dnom prikryte potravinovou fóliou. Nakladané šampiňóny poukladáme na dno čiapočkami nadol. Potom navrch rozložte nasekaný kôpor a nastrúhané zemiaky. Naneste tenkú vrstvu majonézovej omáčky.
6. Vajcia nastrúhame na jemnom strúhadle, položíme na zemiaky a opäť zalejeme tenkou vrstvou omáčky. Nasleduje strúhaná mrkva, nasekané nakladané uhorky, kuracie mäso nakrájané na malé kúsky, strúhaný syr. Každú vrstvu zľahka potrieme majonézovou omáčkou.
7. Šalát prikryte potravinovou fóliou a dajte do chladničky aspoň na 2–3 hodiny, alebo ešte lepšie cez noc.
8. Vyberte šalát z chladničky, odstráňte potravinovú fóliu zhora a poukladajte listy šalátu tak, aby okraje boli väčšie ako nádoba na šalát.
9. Otočte šalát na rovnú dosku. Vrstva húb by mala byť na vrchu. Odstráňte lepiacu fóliu. Ihneď podávajte.
Poznámka pre hostiteľku
Aby šalát vyzeral dokonale, urobte stonky húb rovnako dlhé, asi 1 cm.
Mimochodom
Ak máte dostatok času, pripravte si kura na šalát deň vopred a schlaďte ho priamo vo vývare, v ktorom sa varilo. Vďaka tomu bude vták mäkší, jemnejší a chutnejší.
Šalát so zemiakmi, mliečnymi hubami a kyslou smotanou
Predstavujeme vám jednu z verzií známeho zemiakového šalátu. Podávajte ku grilovanému mäsu alebo jednoducho s čerstvým chlebom Borodino.
Šalát so zemiakmi, mliečnymi hubami a kyslou smotanou
Na varenie na 4 porcie treba:
- nové zemiaky – 700 g
- nakladané uhorky – 180 g
- solené biele mliečne huby – 180 g
- kyslá smotana 25% tuku – 120 g
- Krymská cibuľa – 100 g
- brusnice – 30 g
- nerafinovaný slnečnicový olej – 20 ml
- kôpor
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
1. Nové zemiaky uvaríme v šupke do mäkka. Scedíme a horúce zemiaky zľahka roztlačíme vidličkou.
2. Cibuľu nakrájame na pierka, uhorky na malé plátky. Huby nakrájame na 2-4 časti.
3. Suroviny poukladajte na servírovacie taniere do tvaru venca a pokvapkajte olejom. Kyslú smotanu vložte do vrecka a na tanieri urobte niekoľko malých úhľadných vrcholov. Ozdobte brusnicami a vetvičkami kôpru. Posypeme čerstvo mletým čiernym korením a ihneď podávame.
Poznámka pre hostiteľku
Ak nechcete, aby sa podávala reštaurácia, jednoducho zmiešajte všetky ingrediencie a položte na taniere.
Mimochodom
Namiesto varenia zemiakov na šalát ich môžete piecť v rúre alebo mikrovlnnej rúre.
Zemiakový šalát s nakladanými šampiňónmi
Jednoduchý, no zároveň veľmi chutný šalát, ktorý by sa hodil aj na sviatočný stôl. Pokúste sa vybrať najmenšie a najhustejšie šampiňóny – od nich závisí chuť jedla. A ak už máte svoje, ideálnou možnosťou sú domáce.
Zemiakový šalát s nakladanými šampiňónmi
Na varenie na 6 porcií treba:
- zemiakyb stredná veľkosť – 3 ks.
- marinované šampiňóny – 1 pohár (250 – 300 g)
- nakladané uhorky – 2 ks.
- zelená cibuľa – 5 stoniek
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Na tankovanie:
- rastlinný olej – 3 lyžice. l.
- lcieľ – 1/2 ks.
- cesnak – 1 veľký strúčik
- hnedý cukor – 1/3 lyžičky.
- soľ – na špičke noža
1. Zemiaky uvaríme vo vriacej vode do mäkka, 20–30 minút. V pohode.
2. Na ochutenie pretlačte cesnak lisom a nalejte rastlinný olej. Od vápno vytlačte šťavu dôkladne premiešame s cukrom a štipkou soli. Zmiešajte s olejovou zmesou a nechajte 15 minút pôsobiť.
3. Vychladnuté zemiaky ošúpeme a nakrájame na veľké kocky. Preložíme do veľkej misy. Šampiňóny scedíme v cedníku a necháme odkvapkať marinádu. Nakrájajte veľké huby.
4. Nálevy dôkladne osušte papierovou utierkou. Ak je šupka veľmi tvrdá, ošúpeme. …