Cuketový kastról so syrom a paradajkami (Gâteau de cukety)

K receptu

Cuketový kastról so syrom a paradajkami je na juhu Francúzska veľmi obľúbeným jedlom. Tam sa zvyčajne podáva ako občerstvenie. Ako náplň sú vhodné domáce cukety s bledou pokožkou a ich svetlé príbuzné, cuketa alebo dokonca tekvica, ako aj zrelé paradajky a tvrdý syr. Navyše, ak sa chystáte variť kastról na večeru, okamžite si pripravte druhý, menší na raňajky. Na druhý deň bude chutiť len lepšie.

zložitosť: priemer Kalórie: 365,52 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny Použité: 11,74 g/28,80 g/19,05BlenderRúraPraženiePečeniefrancúzska kuchyňaRaňajkyVečeraPopoludňajšie občerstvenieObčerstvenieVegetariánstvoDetské menuPárty, bufetDovolenka detíPiknikINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1 kg cukety 2 stredné cibule 5 polievkových lyžíc. l. extra panenský olivový olej 1 polievková lyžica. l. maslo plus trochu viac na vymastenie 80 g tvrdého syra 4 vajcia 3 polievkové lyžice. l. smotana s obsahom tuku 30% a viac, ale lepšia je crème fraîche pripravená podľa receptu z Bychtu 1 strúčik cesnakových listov 1 vetvička baziliky 1 vetvička estragónu 1 vetvička mäty 6 veľkých zrelých paradajok 1 ČL. cukorsoľ čerstvo mleté ​​čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Na cuketový kastról so syrom a paradajkami umyte všetku zeleninu a bylinky. Malé cukety s tenkou šupkou z novej úrody nešúpte. Všetky ostatné cukety ošúpeme pomocou domáceho noža.

Krok 2

Dužinu nakrájajte na stredné kocky.

Krok 3

Cibuľu ošúpeme. Nakrájajte 1 cibuľu na polovicu po celej jej výške, trochu kratšie od spodnej časti cibule, ku „korienkom“ – uľahčíte to krájanie cibule na kastról. Cibuľu nakrájame na malé kocky.

Krok 4

V panvici na strednom ohni zohrejte 3 polievkové lyžice. l. olivový olej, zmiešame ho s maslom. Najprv opečte cibuľu, 4-5 minút.

Krok 5

Zvýšte teplotu a pridajte cuketu. Dochutíme soľou a korením. Varte ďalších 12-15 minút, pričom zeleninovú zmes občas premiešajte. Ak sa olej úplne vstrebe a zelenina sa začne pripaľovať, môžete pridať trochu vody alebo zeleninového vývaru (približne 70-100 ml). Za stáleho miešania odparujeme tekutinu.

Krok 6

Vložte cuketu a cibuľu do sitka a nechajte 10-15 minút.

Krok 7

Syr nastrúhame na jemnom strúhadle.

Krok 8

Vajcia rozšľaháme vidličkou so štipkou soli do hladka.

Krok 9

Pridajte syr a creme fraiche (alebo smotanu). Okorente to.

Krok 10

Ak je cuketová hmota príliš tekutá, trochu ju vyžmýkame a zmiešame s cuketou a cibuľou do hladka.

Krok 11

Okrúhlu žiaruvzdornú formu, najlepšie pružinovú, s priemerom 22-24 cm vymastíme.

Krok 12

Formu naplníme cuketovo-vaječnou zmesou. Vyrovnajte povrch. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C 30 minút. Ak chcete skontrolovať, prepichnite kastról nožom v samom strede – mal by vyjsť suchý a čistý. Uchovávajte kastról teplý.

Krok 13

Kým sa kastról s cuketou a syrom pečie, pripravte si paradajkovú omáčku. Za týmto účelom olúpte cesnak a jemne ho nakrájajte.

Krok 14

Všetky bylinky nasekáme nadrobno.

Krok 15

Paradajky sparíme vo vriacej vode 2 minúty. Okamžite opláchnite studenou alebo najlepšie ľadovou vodou a odstráňte šupku tak, že na spodku paradajky urobíte priečny rez. Na cuketový kastról zvoľte mäsité paradajky bez prebytočnej šťavy.

Krok 16

Paradajky nakrájajte na polovicu, odstráňte šťavu a semená. Na prípravu tohto jedla nie sú potrebné. Dužinu paradajok nakrájame na malé kocky.

Krok 17

Ošúpte a nakrájajte zvyšnú cibuľu. Smažte na strednom ohni so zvyšným olivovým olejom do zlatista, 6 až 7 minút.

Krok 18

Pridajte cesnak, bylinky, cukor. Dochutíme soľou a korením.

Krok 19

Odstráňte panvicu z ohňa. Nechajte lúhovať 10-20 minút. Rozdrvte v mixéri a ochlaďte na izbovú teplotu. Kastról podávajte teplý alebo studený s omáčkou.

MIMOchodom

Na cuketový kastról so syrom a paradajkami, ako na pravé francúzske jedlo, je najlepšie použiť crème fraîche. Ide o veľmi bežný fermentovaný mliečny výrobok vo Francúzsku a Belgicku. Je veľmi podobná hustej kyslej smotane, ale na rozdiel od nej sa pri zahrievaní nerozdeľuje na frakcie. Crème fraîche môžete nahradiť kyslou smotanou iba vtedy, ak sa pokrm počas varenia nezohreje. V iných prípadoch je lepšie použiť bežný hustý krém.

Crème fraîche je veľmi jednoduché vyrobiť si doma. Vezmite 250 ml smotany s obsahom tuku 30% (čerstvej alebo pasterizovanej, ale v žiadnom prípade nie sterilizovanej), nalejte ju do hrnca a zohrejte na miernom ohni, kým sa nezohreje. Krém nalejte do čistej nádoby s uzáverom a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Pridajte 2 polievkové lyžice. l. čerstvý kefír (je ešte lepšie pridať cmar, ale nie je ľahké ho nájsť v predaji), tiež pri izbovej teplote. Premiešame, prikryjeme a necháme 24 hodín pri izbovej teplote. Potom crème fraiche zamiešajte lyžičkou, opäť uzatvorte a vložte ešte na 12 hodín do chladničky, tak ešte zhustne.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik