Domáci paradajkový kečup
K receptu
Domáci paradajkový kečup je výbornou alternatívou k nákupu v obchode, pretože ak si omáčku pripravíte sami, tak aspoň nepoužijete umelé prísady (farbivá, zahusťovadlá, konzervanty). Chuť produktu bude priamo závisieť od kvality surovín, to znamená od samotných paradajok. Najlepšie je, samozrejme, brať sezónne ovocie: zrelé, sladké, mäsité. To druhé je naozaj dôležité, pretože šťavnatejšie paradajky vyprodukujú príliš veľa tekutiny a kečup sa bude dlho dusiť. Ak urobíte všetko správne, získate skvelú omáčku, ktorá dokonale zvýrazní chuť vyprážaného mäsa, zemiakov či cestovín.
zložitosť: ľahko Kalórie: 31,67 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 1,13 g/0,26 g/6,35Omáčka, dresingVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEparadajky – 2,5–3 kg stredne veľká biela cibuľa – 3 ks čierne korenie – 1,5 ČL klinček – 1,5 ČL koriander – 1,5 ČL škorica – 1 tyčinková soľ – 2 ČL hnedého cukru – 60 – 80 g červeného vínneho octu – 100 ml Tabuľka váhy a miery RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie. Paradajky umyte, potom ostrým nožom odstráňte spodky stoniek. Dužinu nakrájajte na plátky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu.
Krok 2
Pripravené paradajky a cibuľu vložte do hrnca s hrubým dnom. Môžete naliať trochu vody (doslova 2-3 polievkové lyžice). Dajte na stredný oheň a priveďte do varu. Zatvorte panvicu. Paradajky a cibuľu dusíme za občasného miešania 40 minút.
Krok 3
Odstráňte panvicu so zeleninou z ohňa. Rozdrvte mixérom a pretrite cez kovové sito do čistej panvice s hrubým dnom. Korenie položte na kúsok gázy a vytvorte z neho vrecko (najprv zlomte škoricovú tyčinku).
Krok 4
Zviažte vrecko s korením a vložte ho do vriaceho kečupu. Varte na miernom ohni asi 30 minút. Občas premiešame. Paradajková omáčka by sa mala zredukovať na polovicu a zhustnúť.
Krok 5
Do kečupu pridajte soľ, cukor a červený vínny ocot. Premiešame a opäť privedieme do varu. Varte na miernom ohni ďalších 5-10 minút. Odstráňte vrecko s korením.
Krok 6
Pripravený domáci paradajkový kečup nalejte do suchých sterilizovaných pohárov a zrolujte viečkom. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť. Kečup skladujte v chladničke.
UŽITOČNÉ RADY
Do domáceho paradajkového kečupu môžete pridať aj iné korenie a bylinky. Napríklad, ak máte radi pikantnú chuť, pridajte spolu s paradajkami a cibuľou pár čili papričiek, so semienkami alebo bez semien, ako chcete.
MIMOchodom
Domáci paradajkový kečup obsahuje veľa lykopénu, rastlinného pigmentu, ktorý má silný antioxidačný účinok. Zaujímavé je, že po tepelnom spracovaní množstvo tejto látky neklesá, ale stúpa.