Kaviár z baklažánu na zimu
K receptu
Baklažán, podobne ako cuketa, sa používa na prípravu kaviáru na zimu. Ukazuje sa, že kaviár z baklažánu má kyslejšiu chuť – baklažány samotné majú na rozdiel od cukety výraznejšiu chuť. Bežný kaviár z baklažánu nie je pyré, ale jednoducho jemne nasekaný, môžete cítiť štruktúru každej zložky. Na prípravu kaviáru je možné baklažány pripraviť dvoma spôsobmi: spočiatku varte do mäkka alebo pečte. Ale po uvarení baklažány získajú vodnatú štruktúru. Uprednostňuje sa druhý spôsob – pečenie: časť vlhkosti sa odparí, chuť sa stane intenzívnejšou.
zložitosť: ľahko Kalórie: 86,58 kcal/porcia Porcie: 15 varenie: 1 hodina 15 minút Použité: 2,76 g/3,33 g/11,17PrázdneINGREDIENCIE NA 15 PORCIÍ5 stredných baklažánov 2 stredné cibule 3 zrelé sladké paradajky 3 sladké papriky 3 strúčiky cesnaku 50 ml rastlinného oleja soľ štipka cukru mleté čierne korenie podľa chuti 1 polievková lyžica. l. 5% ocot Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si sterilné poháre a viečka.
Krok 2
Zapnite rúru na predhriatie na 200 stupňov.
Krok 3
Papriky umyte.
Krok 4
Umyte baklažány a na niekoľkých miestach ich popichajte vidličkou alebo nožom.
Krok 5
Papriky a baklažány pečieme v rúre. Paprika bude hotová za 15 minút, baklažány v rúre úplne domäkka – asi 20 minút.
Krok 6
Vložte papriku do misy a prikryte pokrievkou, ochlaďte a odstráňte šupku a semená. Baklažány ochlaďte a ošúpte.
Krok 7
Baklažán a papriku nasekáme nožom veľmi jemne.
Krok 8
Cibuľu nakrájajte nadrobno a osmažte na rastlinnom oleji, kým nebude transparentná.
Krok 9
Paradajky oparíme vriacou vodou, zbavíme šupky a nakrájame na kocky. Pridáme k cibuli a všetko spolu na miernom ohni varíme 15 minút. Soľ, korenie, pridajte štipku cukru podľa chuti.
Krok 10
Cesnak ošúpeme a prelisujeme.
Krok 11
Pridajte baklažány, papriku a cesnak na panvicu s cibuľou a paradajkami. Premiešame a všetko spolu varíme 10 minút. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ, cukor a korenie.
Krok 12
Nalejte ocot, premiešajte, zahrievajte 2-3 minúty a horúci baklažánový kaviár vložte do horúcich sterilizovaných pohárov. Zatvorte viečkami.
Krok 13
Poháre s baklažánovým kaviárom na zimu prikryte prikrývkou alebo uterákom a nechajte vychladnúť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak máte radi baklažánový kaviár s čerstvými paradajkami na „štýl Odessa“, odporúčame vám zjednodušiť prípravu. Pripravte baklažány na kaviár: pečte v rúre, odstráňte šupku a stonky a vložte ich do pohárov. Pri ukladaní do pohárov posypte soľou a pridajte ocot. Zatvorte viečka a sterilizujte. V zime otvorte nádobu s týmito baklažánmi a pripravte modrý kaviár s pridaním čerstvých paradajok.