K receptu
Ľahké a osviežujúce klasické gazpacho je dar z nebies na horúce letné večery. Jasne červenú polievku vymysleli obyvatelia španielskeho regiónu Andalúzia. Teraz je však populárny po celom svete! V skutočnosti neexistuje klasický recept ako taký. V závislosti od regiónu Španielska sa pripravuje rôzne. V Cordobe pridávajú do polievky kukuričnú múku a smotanu, v Jereze ju podávajú s cibuľovými krúžkami, v Malage a Granade pridávajú mandle a v Cádize ju varia aj horúco. Moderní kuchári dokonca prišli so sladkým gazpachom, napríklad z jahôd. Za klasický recept na studenú polievku sa považuje taký, ktorý obsahuje paradajky. Zvyšné ingrediencie sa môžu líšiť v závislosti od fantázie kuchára. Toto si dnes pripravíme.
zložitosť: priemer Kalórie: 295,04 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 30 minút Pridať. čas: 9 hodín 30 minút Použité: 5,07 g/21,46 g/20,78BlenderRúraPečeniešpanielska kuchyňaVečeraVečerapolievkaVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍveľké zrelé paradajky – 15 ks – 4 ks červená sladká paprika – 3 ks čerstvý cesnak – 4-5 veľkých strúčikov starý biely chlieb, najlepšie s otrubami – 4 plátky červená cibuľa – 1 veľká cibuľa extra panenský olivový olej – 125 ml sherry alebo červené vínny ocot – 70 ml hrubej soli, najlepšie morskej soli – 35 lístkov petržlenu – malý zväzok studenej vody alebo paradajkovej šťavy – podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ošúpte strúčiky cesnaku a vložte do mažiara. Pridajte soľ a rozdrvte. Rozlomte chlieb. Vložte do mažiara a rozdrvte. Počas práce s tĺčikom tenkým prúdom prilievame olivový olej. Miešajte do hladka. Kryt. Nechajte lúhovať 1,5 hodiny.
Krok 2
Červenú cibuľu ošúpeme a potom veľmi jemne nakrájame. Vložte do malej misky a naplňte octom. Uhorky umyte a ošúpte.
Krok 3
Pripravte si paradajky. Na každej paradajke urobte plytký rez v tvare kríža, vložte ju na 1 minútu do vriacej vody a odstráňte šupku. Potom nakrájajte na štvrtiny a odstráňte semená.
Krok 4
Sladkú papriku umyte, osušte a potom namažte rastlinným olejom. Vložte do žiaruvzdornej nádoby. Pečte v rúre pri 200 °C asi 10 minút, kým sa neobjavia čierne škvrny. Potom vyberte a vložte do misky, zakryte fóliou. Nechajte pôsobiť 10 minút a potom odstráňte šupku a jadro.
Krok 5
Petržlenovú vňať dôkladne umyte, z konárov odstráňte listy a potom ich nasekajte nahrubo. Zeleninu vložte v malých porciách do misky mixéra a zakaždým zmiešajte novú porciu s predchádzajúcou. Pridajte cibuľu spolu s octom. Nakoniec pridajte obsah malty.
Krok 6
Keď sa hmota stane homogénnou, vložte ju do chladničky na 8 hodín. Polievku podávame v miskách alebo pohároch mierne zriedenú studenou vodou, alebo studenou paradajkovou šťavou, prípadne zmes vody a suchého červeného vína v rovnakých častiach.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Gazpacho odporúčame skladovať v keramickej nádobe. Ak ste nezjedli celú polievku, stačí ju dať do chladničky. Verte, že na druhý deň bude chutiť ešte lepšie.
MIMOchodom
Pred vychladnutím polievky pridajte korenie a bylinky. Po niekoľkých hodinách v chladničke bude vôňa korenia menej výrazná. Preto pred naliatím gazpacho do tanierov odporúčame ešte raz okoreniť podľa chuti.