Najlepšia ryba je klobása: čo variť s lekárskou a krakovskou, od predjedál po hlavné jedlá

Najlepšia ryba je klobása: čo variť s lekárskou a krakovskou, od predjedál po hlavné jedlá

Najlepšia ryba je klobása: čo variť s lekárskou a krakovskou, od predjedál po hlavné jedlá

Štatistiky sú neúprosné: klobása zaujíma jedno z prvých miest v Rusku z hľadiska spotreby, pred mäsom a obilninami. Kto sme, aby sme vám hovorili, aby ste nejedli klobásu? Práve naopak, prezradíme vám, čo s ním uvariť. Spoiler: to tiež nie sú chlebíčky.

Najlepšia ryba - klobása: čo variť s lekárskou a krakovskou klobásou, od predjedál po hlavné jedlá

O čom budeme hovoriť v článku:

• Prečo je klobása v Rusku taká populárna?

• Občerstvenie:

• Klobásové rolky

• Jednohubky so syrom

• Rýchla pita pizza

• Šaláty:

• Nektarinkový šalát

• Šalát s krutónmi

• Uhorkový šalát

• Raňajky:

• Teplý syrový sendvič

• Vaječné palacinky s klobásou

• Omeleta s hubami

• Polievky:

• Hodgepodge

• Cviklová polievka s klobásou

• Hrachová polievka s klobásou

• Horúce:

• Dusená kapusta s klobásou

• Zemiaky pečené s klobásou a paprikou

• Klobása so zeleninou na panvici

Prečo je klobása v Rusku taká populárna?

Klobása sa na Rusi objavila oveľa skôr ako zemiaky. V 12. storočí ho obchodníci darovali novgorodskému kniežaťu. A očividne na zámorský zázrak zareagoval priaznivo, keďže naša láska k klobáse siaha nie desiatky, ale stovky rokov.

Mimochodom, klobása je veľmi praktický produkt. Vymysleli ho kočovné národy, ktoré sa snažili mäso dlho konzervovať, a tak ho sušili a sušili. Bolo to jednoduchšie urobiť v prírodnej škrupine (črevách).

V sovietskych časoch ani jeden sviatočný stôl nebol úplný bez surového údeného a cervelatu. Na raňajky sa takmer vždy podávalo varené (mliečne, ruské, amatérske). Nuž, doktorát sa všeobecne považoval za užitočný. Bol vynájdený na obnovenie sily tým, ktorí „podkopali svoje zdravie na frontoch občianskej vojny“, a neskôr bol odporúčaný na detskú výživu.

Podľa štatistík sú najpredávanejšie odrody klobás v Rusku varené amatérske alebo doktorandské. Na druhom mieste je poloúdené a na treťom surové údené.

OBČANY

Klobásové rolky

Klobása nie je odkazom na japonskú kuchyňu. Toto predjedlo chutí skôr ako talianske predjedlá.

Klobásové rolky
Klobásové rolky

1 hodina

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• 150 g varenej klobásy

• 150 g smotanového syra

• 60 g parmezánu

• 1 uhorka

• 1 polievková lyžica. l. sezamové semienka

• balzamikový krém

• čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Parmezán nastrúhame na jemnom strúhadle a spojíme so smotanovým syrom. Dochutíme korením a premiešame. Uhorky nakrájame na plátky a lyžičkou vyškrabeme semienka.

2. Klobásu nakrájame na tenké plátky. Na pracovnú plochu položte hárok lepiacej fólie. Umiestnite plátky klobásy prekrývajúce sa do stredu. Pozdĺž jedného okraja položíme pás tvarohovej plnky a položíme uhorku. Zdvihnite okraje fólie, zrolujte ju a vložte ju do chladničky na 1 hodinu.

3. Odstráňte fóliu, ostrým nožom narežte rolku a položte rolky na tanier. Ozdobte balzamikovým krémom a sezamovými semienkami.

Mimochodom

Ak je to žiaduce, klobása na rolky môže byť nahradená varenou údenou, surovou údenou, sušeným typom prosciutto alebo nízkotučnou šunkou.

Poznámka pre hostiteľku

Ak chcete rolkám dodať letnú sviežosť, pridajte do plnky lístky bazalky a papriky.

Jednohubky so syrom

Na bufetový stôl sú ideálne jednohubky s klobásou a syrom. Postačí takmer akýkoľvek druh klobásy. Jediné obmedzenie: výška by nemala presiahnuť 7 cm, aby boli jednohubky pohodlné na jedenie.

Jednohubky so syrom
Jednohubky so syrom

20 minút

Na prípravu 12 porcií potrebujete:

• 12 listy tenkého pita chleba

• 100 g tvarohu

• 3 vetvičky kôpru

• 2 strúčiky cesnaku

• 80 g plátkov salámy

• 80 g plátkov tvrdého syra

• 3 vetvičky petržlenu

• olivy alebo čierne olivy – podľa počtu špíz

1. Pita chlieb nakrájajte na prúžky hrubé 1,5–2 cm a klobásu na plátky (ak nepoužívate hotové plátky).

2. Kôpor umyjeme a nasekáme. Strúčiky cesnaku pretlačte cez lis. Tvaroh zmiešame s kôprom a cesnakom a miešame do hladka.

3. Pásiky lavash namažte tvarohom. Plátky klobásy prekrojíme na polovicu. Z plátkov syra vykrajujeme kolieska presne rovnakej veľkosti ako plátky klobásy. Tiež ich rozrežte na polovicu.

4. Umiestnite klobásu a syr po celej dĺžke pita chleba, striedajte ich a spojte rez na rez. Zaoblená časť salámy a syra by mala presahovať okraje. Nerobte pita prúžky príliš dlhé, inak bude ťažké ich zostaviť. Stačí, ak sa na ňu zmestia 2 plátky syra a klobásy.

5. Na okraj pita chleba položte olivu a začnite pás stáčať do trubice. Na koniec vložíme petržlenovú vňať a dotiahneme až do konca. Roládu prepichneme krížom krážom.

6. Pokračujte vo varení všetkých roliek, kým sa vám neminú suroviny. Olivy môžeme striedať s olivami. Poukladáme ich na plech vyložený šalátovými listami.

Poznámka pre hostiteľku

Dôležitou ozdobou vašich klobásových a syrových jednohubiek sú špízy. Prichádzajú z dreva, plastu a dokonca aj kovu. Farby a dekorácie si môžete vybrať napríklad s kaktusmi alebo mačkami. Dôležité je, aby ladili s celkovým dekorom stola.

Rýchla pita pizza

V prípade nečakaných hostí alebo spoločnosti hladných detí. Pitas prekrojíme na 2 časti, potrieme omáčkou, pridáme klobásu, paradajky a posypeme strúhanou mozzarellou.

Rýchla pita pizza
Rýchla pita pizza

20 minút

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

• 4 pity

• 1 plechovka paradajkovej omáčky s bazalkou

• 100 g chorizo ​​​​klobásy

• 200 g strúhanej mozzarelly

• lístky bazalky na ozdobu

• olivový olej

• 150 g cherry paradajok

1. Rúru predhrejeme na 220°C. Nakrájajte chorizo ​​klobásu veľmi jemne. Cherry paradajky nakrájame na polovice.

2. Ostrým nožom pitas opatrne nakrájame na 2 okrúhle lokše. Každý zakryte hrubou vrstvou paradajkovej omáčky. Na vrch rovnomerne rozložte chorizo ​​a cherry paradajky.

3. Pizzy poukladáme na plechy a posypeme strúhanou mozzarellou. Pečieme, kým syr jemne nezhnedne, asi 7 minút. Ozdobte čerstvou bazalkou a ihneď podávajte.

Mimochodom

Do náplne tejto pizze môžete pridať akékoľvek hotové ingrediencie, vrátane šampiňónov, ktoré sa dajú dokonca konzumovať aj surové.

Poznámka pre hostiteľku

Ak pitas nie sú príliš vyrovnané, položte ich na stôl, položte naň podnos a položte naň niekoľko ťažkých kníh. Za 10–15 minút budete mať dokonale hladký základ pizze

ŠALÁTY

Nektarinkový šalát

Zátišie v impresionistickom štýle: zelená, ružová, oranžová a bordová. Ak chcete niečo sýtejšie, zabaľte šalát do tenkého pita chleba a všetci budú spokojní.

Nektarinkový šalát
Nektarinkový šalát

20 minút

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

• 4 zrelé nektárinky

• 120 g miešaného šalátu

• 180 g uvarenej klobásy nakrájanej na tenké plátky

• 3 polievkové lyžice. l. pražená zmes rôznych semien

• 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej

• Na doplnenie paliva:

• 30 g čerstvej bazalky

• 1 polievková lyžica. l. med

• 1 lyžička. Dijonská horčica

• šťava z polovice citróna

• 5 polievkových lyžíc. l. olivový olej

1. Nektarinky ošúpeme a rozdelíme na plátky. Namažte malým množstvom rastlinného oleja, potom smažte na vysokej teplote, 1 po druhom2 minúty na každej strane.

2. Pripravíme si dresing. Bazalku rozdrvíme v mažiari. Vytlačte naň citrónovú šťavu. V miske zmiešame bazalku, med, horčicu, citrónovú šťavu, olivový olej a čierne korenie.

3. Na tanier položíme listy šalátu, ochutíme omáčkou a pridáme nakrájanú nektárinku. Navrch rozložte uvarenú klobásu vo forme „ruží“. Posypeme semienkami a ozdobíme lístkami bazalky. Pokvapkáme zvyšným dresingom.

Mimochodom

V zime možno nektárinky nahradiť kaki alebo hruškami. Do šalátu je potrebné pridať aj syr Halloumi. Nakrájame ho na kocky a opečieme na grilovacej panvici.

Šalát s krutónmi

Tento šalát nepredstiera, že patrí do haute cuisine. Ale nádherne chrumká vďaka krutónom, konzervovanej kukurici a čerstvým uhorkám.

Šalát s krutónmi
Šalát s krutónmi

20 minút

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

• 2 plátky „včerajšieho“ bieleho alebo čierneho chleba

• 200 g konzervovanej kukurice

• 200 g surovej údenej klobásy

• 2 čerstvé uhorky

• 2 paradajky

• 2 vetvičky petržlenu

• 5070 g majonézy

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Pripravte si krutóny na šalát s klobásou a kukuricou. Za týmto účelom odrežte kôru z plátkov chleba, nakrájajte strúhanku ostrým nožom na malé kocky so stranou nie väčšou ako 1 cm.

2. Rúru predhrejeme na 170°C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Vyložte pripravený chlieb a vložte do rúry. Sušte 15 minút, občas otočte. Sušienky by mali byť chrumkavé.

3. Pripravené krutóny stiahneme z plechu aj s papierom a necháme vychladnúť. Vložte kukuricu do sitka alebo cedníka a potom opláchnite studenou prevarenou vodou.

4. Surovú údenú klobásu nakrájame na doske na malé kocky a vložíme do veľkej misy. Pridajte k tomu vychladnuté krekry a kukuricu z konzervy.

5. Uhorky a paradajky na šalát umyjeme a osušíme. Z uhoriek odrežeme konce a nakrájame na malé kocky. Paradajky nakrájajte na polovice a odstráňte stonky. Dužinu nakrájajte na malé kocky.

6. Petržlenovú vňať na šalát umyjeme, osušíme a otrháme lístky. Nasekajte ich nadrobno. Pridajte do misky s klobásou, kukuricou a krutónmi. Umiestnite do nej uhorky a paradajky. Suroviny na šalát ochutíme soľou, korením a zmiešame s majonézou.

Poznámka pre hostiteľku

Krekry na šalát s klobásou a kukuricou môžu byť aromatickejšie a chutnejšie, ak chlieb pred vložením do rúry posypete sladkou paprikou, kari alebo sušenými bylinkami.

Uhorkový šalát

Tento šalát pripomína všetkým obľúbený Olivier šalát. Môžete s ním donekonečna experimentovať pridaním kukurice, hrášku, cibule alebo strúhaného syra. Ponúkame “základnú” sadu údenej klobásy, vajec, uhoriek a byliniek.

Uhorkový šalát
Uhorkový šalát

30 minút

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• 3 vajcia

• 250 g varenej údenej klobásy

• 300 g čerstvých uhoriek

• 2 vetvičky petržlenu

• 2 vetvičky kôpru

• 1 stonka zelenej cibule

• 2 strúčiky cesnaku

• 70 g majonézy

• soľ

• mleté ​​čierne korenie

1. Najskôr uvarte vajcia na tvrdo (10 minút). Ochlaďte pod tečúcou vodou a vyčistite. Uvarenú klobásu najprv nakrájame na tenké plátky, potom na pásiky. Preložíme do dostatočne veľkej misy, aby sa do nej zmestili všetky ingrediencie šalátu.

2. Uhorky umyjeme a osušíme. Odrežte konce. Ak je šupka uhoriek hrubá, ošúpeme ju. Ovocie nakrájame na pásiky. Pridajte do misky s klobásou.

3. Umyte petržlen, kôpor a zelenú cibuľu a dobre osušte. Jemne nakrájajte. Vložte do misky s klobásou a uhorkami. Vajcia nastrúhame na hrubom strúhadle. Pridajte k zvyšným ingredienciám šalátu v miske.

4. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Skombinujte s majonézou. Dochutíme soľou a korením. Miešajte. Výslednú omáčku pridajte do misky s prísadami. Miešajte. Vložte do šalátovej misy a podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Ak máte uhorky s hrubou šupkou, odstráňte šupku a semienka. Ovocie rozrežte pozdĺžne na polovicu a pomocou lyžičky odstráňte stred.

RAŇAJKY

Horúci syrový sendvič

Ak nemáte toastový chlieb, môžete použiť obyčajný bochník nakrájaný na tenké plátky. Alebo aj celozrnné či ražné.

Horúci syrový sendvič
Horúci syrový sendvič

10 minút

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

• 4 plátky varenej klobásy

• pečená zelenina – podľa chuti

• 4 plátky surovej údenej klobásy

• 4 plátky syra

• 1 polievková lyžica. l. Dijonská horčica

• 4 plátky taveného syra

• 8…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik