Paradajky v želé
K receptu
Skúšali ste už paradajky v želé? Ak nie, náš recept vám pomôže! Takáto príprava zvyčajne urobí trvalý dojem na všetkých. Zdá sa, že sú to obyčajné paradajky z konzervy, no vďaka gélovej marináde majú veľmi zaujímavú textúru a originálnu chuť. Toto jedlo je veľmi jednoduché na prípravu a netrvá príliš dlho. Upozornenie: paradajky v želé vložené do pohárov je potrebné sterilizovať! A neodporúčame tento krok opustiť, inak môžu vzniknúť problémy s uskladnením obrobku.
zložitosť: priemer Porcie: 2 varenie: 1 hodinaPrázdneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIEcibuľa – 500 g veľké paradajky – 2 kg kôpor (kvetenstvo) – 2 ks petržlen – 2 vetvičky cesnaku – 4–5 strúčikov korenia hrášok – 3 ks čierne korenie – 3 ks bobkový list – 1–2 ks.na plnenie:pitná voda – 1,5 želatíny v granulách – 2 polievkové lyžice. l. (25 g)Na plnenie:cukor – 100 g soľ – 2 polievkové lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na želé paradajky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Paradajky umyjeme a často zo všetkých strán napicháme špáradlom. Kôpor a petržlen umyjeme a osušíme. Cesnak ošúpeme a nasekáme.
Krok 2
Sterilizujte poháre na paradajky a nechajte ich dôkladne vysušiť. Posypeme novým korením, čiernym korením a bobkovým listom. Potom navrstvite paradajky, kolieska cibule, súkvetia kôpru a petržlenovú vňať.
Krok 3
Pripravte si náplň do paradajok. Za týmto účelom nalejte želatínu do misky, pridajte 250 ml studenej vody, premiešajte a nechajte 10 minút pri izbovej teplote.
Krok 4
Do zvyšnej vody pridajte cukor a soľ. Priveďte do varu a odstráňte z tepla. Pridajte napučanú želatínu do horúcej vody a za stáleho miešania znova zohrejte. Nepriveďte do varu.
Krok 5
Výslednú soľanku nalejte do pohárov s paradajkami. Zakryte sterilizovanými viečkami, vložte poháre do veľkého hrnca s teplou vodou a položte na oheň. Priveďte do varu, sterilizujte 10 minút.
Krok 6
Zrolujte viečka na pohároch s paradajkami v horúcom želé. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť. Uchovávajte v chladničke.
UŽITOČNÉ RADY
Pri príprave náplne pre paradajky nezabudnite, že je prísne zakázané zahrievať želatínu do varu, inak stratí svoje vlastnosti a výsledok bude úplne iný.
MIMOchodom
Podľa tohto receptu môžete variť paradajky rôznych veľkostí a odrôd v želé. Červené, žlté a hnedé cherry paradajky vyzerajú obzvlášť krásne v pohári a potom na stole.