Piškótový koláč na rolku
K receptu
Sušienky sú v poslednej dobe módnou pochúťkou. Nie sú príliš náročné na prípravu, ale aby bol výrobok krásny, treba vyskúšať a upiecť tú správnu piškótu na roládu. Piškóta podľa nášho receptu je zároveň vzdušná a plastická, ideálne zrolovaná do rolády. A koláč upečený vo forme sa stane základom piškótového cesta.
zložitosť: priemer Porcie: 8 varenie: 45 min Pridať. čas: 45 hPekáreňVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍ100 g prémiovej pšeničnej múky alebo “Esktra” 100 g zemiakového škrobu 193 g žĺtka (10 vajec C0) 25 g vanilkového cukru 8 g citrónovej kôry 378 g vaječného bielka (z 10 vajec C0) 145 g práškového cukru 1 g soli Dodatočné: cukor prášok Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Plech s rozmermi 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Dno zapekacej misy s priemerom 18-20 cm vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 200°C. Múku preosejeme so škrobom a vanilkovým cukrom.
Krok 2
Vaječné žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou na svetlú hustú hmotu, ktorá steká z šľahača v širokej stuhe.
Krok 3
Zmiešajte vaječné bielky s 1 lyžičkou. práškový cukor a soľ. Šľaháme pri strednej rýchlosti, kým sa nevytvorí jemná, homogénna pena.
Krok 4
Postupne za stáleho šľahania pridávame zvyšok prášku.
Krok 5
Pomocou stierky vmiešame 1/3 vyšľahaných bielkov do žĺtkov a jemne premiešame. Pridáme zvyšné vyšľahané bielka, vareškou premiešame, pričom dávame pozor, aby sa nezmenšil ich objem.
Krok 6
Na spenenú zmes preosejeme múčnu zmes a zľahka ju primiešame varechou.
Krok 7
Cesto položte na plech na pečenie vo vrstve s hrúbkou 1,5 cm a rozotrite, pričom ustúpte 2 cm od okrajov.
Krok 8
Vyplňte formu zvyškom cesta. Pekáč vložíme do rúry a ihneď znížime teplotu na 180°C. Roládu pečieme 12-15 minút, piškótu vo forme 20-25 minút. Sušienka je hotová, keď jej povrch po stlačení prstom zozlatne a bude elastický.
Krok 9
Piškótu vyberieme z rúry. Povrch plochej piškóty posypeme práškovým cukrom, prikryjeme čistým papierom na pečenie a opatrne naň piškótu vyklopíme. Položte na mriežku a odstráňte papier, na ktorom sa sušienka piekla.
Krok 10
Pevne ho zrolujte tak, aby bol papier vo vnútri. Po úplnom vychladnutí roládu ju môžete rozbaliť, natrieť plnkou a zrolovať späť.
Krok 11
Po upečení na panvici nechajte piškótu 10 minút ochladiť na mriežke, potom prejdite nožom po boku formy, aby sa piškóta uvoľnila. Vyberte z formy a úplne vychladnúť na mriežke.
UŽITOČNÉ RADY
Sušienka potrebuje čas na stabilizáciu. Ideálne je upečený koláč vychladnúť, potom zabaliť do potravinovej fólie a nechať aspoň deň odstáť.