K receptu
Pôstny rassolnik s ryžou osloví nielen tých, ktorí dodržiavajú cirkevné kánony, ale aj vegetariánov a vegánov. A vo všeobecnosti sa polievka ukáže ako veľmi ľahká, nízkokalorická a zároveň dáva dlhotrvajúci pocit plnosti. Skvelý nápad pre všetkých, ktorí snívajú o zhode nadbytočných kilogramov! Mimochodom, jedlo môže byť ešte aromatickejšie a chutnejšie, ak ho uvaríte v dobrom zeleninovom vývare, ktorý obsahuje niekoľko druhov koreňov. Alebo pridajte aromatické bylinky (oregano, tymian, estragón, petržlen) na konci varenia. Vo všeobecnosti sa určite oplatí pripraviť pôstnu kyslú polievku s ryžou, aspoň ako príjemný experiment!
zložitosť: priemer Kalórie: 220,94 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 6,33 g/0,85 g/48,28Varenieruská kuchyňapolievkaVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEstredne veľké zemiaky – 1 ks koreň zeleru – 100 g pitnej vody – 1,5 l kyslej uhorky – 400 pórov – 1 bobkový list – 2 ks kôpor soľ Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na pôstny nálev s ryžou. Zemiaky, mrkvu a zeler dôkladne umyte, ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
Krok 2
Nakladanú ryžu vložte do jemného sitka a vložte do veľkej misy s vodou. Dôkladne ho opláchnite. Vymeňte vodu. Toto opakujte, kým nebude voda čistá.
Krok 3
Nalejte pitnú vodu do panvice. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu. Podľa chuti osolíme, pridáme pripravenú zeleninu a na miernom ohni varíme asi 5 minút.
Krok 4
Pridajte umytú ryžu a premiešajte. Varte 5 minút. Nakladané uhorky nakrájame na kocky. Ak sú plody veľmi veľké, ošúpte ich a vykrojte stred so semienkami.
Krok 5
Pór ošúpeme, prekrojíme pozdĺžne na polovice a nakrájame na polovičné kolieska. Vložte do hrnca s chudým nálevom. Pridajte bobkový list, korenie a varte 5 minút.
Krok 6
Kôpor umyjeme, osušíme a nasekáme. Do nálevu vložte uhorky, kôpor, soľ a korenie. Varte na miernom ohni 10 minút. Hrniec s polievkou zatvoríme a necháme 10 minút na sporáku vypnutom.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete mať chuť chudého nálevu s ryžou kyslejšiu, pridajte do polievky na konci varenia asi 100 ml precedeného nálevu z uhoriek alebo pár polievkových lyžíc citrónovej šťavy.
MIMOchodom
Pôstny nálev možno pripraviť nielen s ryžou, ale aj s jačmeňom a dokonca aj s pohánkou! Pamätajte, že perličkový jačmeň sa uvarí rýchlejšie, ak ho vopred namočíte na 3 hodiny.