Predjedlá s červenou rybou: jednohubky, šaláty, pstruh, losos a lososové nátierky
Súhlaste, aká by to bola hostina bez sendviča s maslom a kúskom jemne nasoleného pstruha? Je to klasika! Ale prečo si tradičný rybí tanier nespestriť podávaním napríklad toastu s gravlaxom, „Cezar» s lososom alebo údeným lososom riet? Takéto chuťovky určite nezostanú bez povšimnutia.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Rolky, šaláty a iné pochutiny
- Gravlax a ako ho podávať
- Recept na najlepší sendvič z červenej ryby
- Jednohubky s červenou rybou marinovanou v chrene a cvikle
- Slávnostné jednohubky z jemne soleného lososa
- Lososová riečna
- Šalát s avokádom, červenou rybou a uhorkou za 15 minút
- Šalát s červenou rybou a citrusovými plodmi
- Caesar šalát s lososom
- Sendviče s lososom a kiwi
- Sendvič s jemne nasoleným lososom
- Vaječná roláda so pstruhom a gréckym jogurtom
- Vrstvené „veže“ lososa sockeye so syrom
- Filo pečivo predjedlo s lososovým krémom
- Hráškové palacinky s lososom a mascarpone
Rolky, šaláty a iné pochutiny
Snáď najjednoduchším a najviac obojstranne výhodným predjedlom s červenou rybou sú rožky. Pripravte ich so smotanovým syrom, čerstvou uhorkou alebo avokádom a posypte jemne nasekanými bylinkami – sviatočné jedlo je pripravené! Údenú alebo uvarenú rybu pomelieme, pridáme trochu majonézy, citrónovú šťavu, korenie podľa chuti a vzniknutým mletým mäsom naplníme tartaletky alebo vol-au-vents. A zvyšky rýb použite na terinu alebo paštétu, ktorá sa bude veľmi hodiť aj na sviatočnom stole.
Šalát z čerstvej sezónnej zeleniny doplňte solenou, údenou alebo pečenou červenou rybou – pstruhom, lososom sockey, lososom alebo ružovým lososom. Poslúži však aj ryba z konzervy, hlavné je, že je chutná a kvalitná. Do šalátu môžete pridať aj olivy, kapary, bylinky, rôzne druhy ovocia, cestoviny a krutóny. Na dresing použite klasickú majonézu (najlepšie domácu), grécky jogurt, olivový olej alebo sójovú omáčku. Skvele tu funguje aj sladká americká horčica a krémový chren.
Gravlax a ako ho podávať
V škandinávskych krajinách je gravlax veľmi populárny, známy aj ako graavilohi, čo znamená „losos z jamy“. Kedysi sa rezané a nasolené ryby zahrabávali do zeme, a tak sa uchovali počas celej zimy. V dnešnej dobe to už, samozrejme, nerobia – jednoducho netreba, ale názov zostáva.
Klasická marináda na gravlax pozostáva len z 3 ingrediencií: soľ, cukor, kôpor. Niekedy sa pridáva čerstvo mleté čierne korenie, repná šťava alebo nejaký silný alkohol. Ideálne je to Calvados alebo brandy, ale poslúži aj dobrá a kvalitná vodka.
Dnes vo Švédsku, Fínsku a Nórsku patrí gravlax medzi top najobľúbenejšie národné jedlá. Podáva sa ako samostatné občerstvenie, jednoducho nakrájané na tenké plátky a tiež pridané do sendvičov, bagelov a bagelov spolu s nakladanou zeleninou.
Recept na najlepší sendvič z červenej ryby
Chlebíčky pripravené podľa nášho receptu sú ideálne na rýchle občerstvenie, ktoré si môžete vziať so sebou do práce alebo na prechádzku. Chutné, šťavnaté a vaše ruky zostanú čisté.
Recept na najlepší sendvič z červenej ryby
15 minút
3 porcie
Na prípravu potrebujete:
- buchty – 3-4 ks.
- solené červené ryby – 120 g
- smotanový syr – 100 g
- stredná mrkva – 1/4 ks.
- zeler – 1/4 stonky
- majonéza – 1 polievková lyžica. l.
- kôpor – 2 vetvičky
- citrónová šťava – 1 lyžička.
- listy šalátu
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Vopred vyberte smotanový syr z chladničky: mal by sa zahriať na izbovú teplotu. Vytlačte šťavu z citróna (ak chcete, môžete ju nahradiť brusnicovou šťavou).
2. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Nakrájajte stonkový zeler na veľmi tenké plátky: je lepšie použiť vrchnú časť, je jemnejšia a šťavnatejšia. Môžete si vziať aj niekoľko listov. Nakrájajte kôpor.
3. Rybu nakrájame na malé kúsky, spojíme s mrkvou, zelerom a kôprom. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Pridajte jemný smotanový syr, majonézu a dôkladne premiešajte. Soľ a korenie podľa chuti.
4. Žemle prekrojíme na polovicu. Na spodok uložíme listy šalátu a na vrch opatrne položíme plnku. Prikryjeme druhou polovicou a podávame.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak sa vám žemľa pre takýto sendvič nezdá veľmi vhodná, môžete namiesto toho použiť pita chlieb. Roztieranie a vaľkanie je tiež skvelý nápad na slaný rybí sendvič na občerstvenie.
MIMOchodom
Ak zeler nevyhovuje vašej chuti, môžete ho nahradiť varenou repou. Tiež užitočné a krásne.
Jednohubky s červenou rybou marinovanou v chrene a cvikle
Lososa alebo ružového lososa pripravte podľa nášho receptu a podávajte s palacinkami, hriankami, varenými zemiakmi alebo jednoducho na listoch šalátu s citrónom a kaparami. Ideálna maškrta, či už s ovocným nápojom alebo s bielym.
Jednohubky s červenou rybou marinovanou v chrene a cvikle
príprava 24 hodín
varenie 30 minút
10 porcií
Na prípravu potrebujete:
- filet z lososa alebo akákoľvek červená ryba s kožou – 1,5 kg
- kôpor – 150 g
- hrubá morská soľ – 150 g
- malá repa – 1 ks.
- cukor – 60 g
- chren – 50 g
- vodka – 40-50 ml
Ak chcete odoslať:
- ražný chlieb
- čerstvé uhorky
- reďkovka
- microgreens
1. Na marinádu jemne nasekáme kôpor, zmiešame so soľou a cukrom. Repu nastrúhame na jemnom strúhadle.
2. Filet z lososa vložte do smaltovaného podnosu kožou nadol. Na vrch bohato posypeme zmesou cukru a soli a nasekaným kôprom. Na filety rovnomerne rozmiestnite chren a nastrúhanú repu. Zalejte to vodkou.
3. Tácku zakryte potravinovou fóliou a vložte ju na deň do chladničky. Pred podávaním odstráňte marinádu z rýb, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na tenké plátky.
4. Ražný chlieb nakrájame na malé štvorčeky na dve sústa. Uhorky a reďkovky nakrájame na tenké plátky.
5. Na chlieb položíme jeden plátok reďkovky a uhorky a navrch obrazne preložený plátok ryby. Ozdobte microgreens a podávajte.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby toto predjedlo vyzeralo na sviatočnom stole harmonicky a bolo vhodné na jedenie, nezabudnite odrezať kôrky chleba zo všetkých strán.
MIMOchodom
Microgreens sú ideálne pre toto občerstvenie: hrášok, rukola, reďkovky atď.
Slávnostné jednohubky z jemne soleného lososa
Jednohubky na sviatočný stôl sa pripravujú rýchlo a jednoducho a na takéto predjedlo môže byť obrovské množstvo možností. Náš recept zvládne aj neskúsený kuchár.
Slávnostné jednohubky z jemne soleného lososa
30 minút
8 porcií
Na prípravu potrebujete:
- lístkové cesto bez droždia – 500 g
- jemne solený losos – 8 plátkov
- smotanový syr – 50 g
- kôpor – 8 vetvičiek
1. Rúru predhrejeme na 180°C. Lístkové cesto vopred rozmrazte.
2. Cesto opatrne rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Vykrajovačkou vykrajujte kolieska s priemerom 4 cm. Ukladajte na plech v krátkej vzdialenosti od seba a pečte do zlatista 8–10 minút. V pohode.
3. Vychladnuté základy natrieme trochou tvarohového krému. Kúsky lososa preložíme na štvrtiny a opatrne položíme navrch. Jednohubky napichajte na špíz, ozdobte kôprom a podávajte.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak je to žiaduce, predjedlo môže byť posypané citrónovou šťavou.
MIMOchodom
Ak nechcete, aby sa základ cesta pri pečení príliš nafúkol, každý kruh niekoľkokrát popichajte vidličkou.
Lososová riečna
Lososová riet je v podstate paštéta s hrubou textúrou, obsahujúca vlákninu a malé kúsky hlavnej zložky. Dokonca aj tí, ktorí sú v pohode s rybami a morskými plodmi, sa budú páčiť.
Lososová riečna
príprava 2 hodiny
varenie 50 minút
5 porcií
Na prípravu potrebujete:
- steak z čerstvého lososa – 300 g
- filet z lososa údeného za studena – 130 g
- citrónová šťava – 4 lyžice. l.
- kyslá smotana 30% tuku – 3 lyžice. l.
- maslo – 20 g
- kôpor – 1 vetvička
- zelená cibuľa – 1 stonka
- strúhaná citrónová kôra – 1 lyžička.
- horčica – 1 lyžička.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
1. Rúru predhrejeme na 190°C. Pripravený steak z lososa položíme na plát potravinárskej fólie. Posypte 2 polievkové lyžice. l. citrónová šťava, soľ a korenie. Steak zabaľte do alobalu a pečte asi 20 minút.
2. Hotový steak trochu ochlaďte vo fólii, potom oddeľte dužinu od kosti. Filet z lososa rozdelíme na malé kúsky, pričom z cesta odstránime malé kosti. Preložíme do malej misky.
3. Jemne nakrájajte kôpor a zelenú cibuľu. Údeného lososa nakrájame nadrobno a pridáme do zapečenej misy spolu so zvyšnou citrónovou šťavou, kôrou a bylinkami. Pridáme mäkké maslo, kyslú smotanu a horčicu.
4. Výslednú hmotu dôkladne premiešajte. Pridajte trochu soli a korenia. Zakryte hornú časť misky potravinovou fóliou a vložte ju do chladničky na 2 hodiny.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pre lososovú rietu je veľmi vhodné použiť veľké odrezky, ktoré zostávajú z prípravy filé: chrbtica a plutvy s dužinou, ako aj chvostová časť.
MIMOchodom
Lososová riečna sa môže podávať s plátkami toastového chleba, doplnenými o nakladané uhorky, kapary a čerstvý kôpor. Ideálnym doplnkom k občerstveniu by bol pohár suchého bieleho vína.
Šalát s avokádom, červenou rybou a uhorkou za 15 minút
Kombinácia avokáda, uhorky a lososa je taká dobrá, že sa dá podávať ako šalát alebo natrieť na kúsky opečeného čierneho chleba, pita alebo pita chleba. V každom prípade to bude veľmi chutné a krásne.
Šalát s avokádom, červenou rybou a uhorkou za 15 minút
15 minút
6 porcií
Na prípravu potrebujete:
- avokádo – 3 ks.
- údený alebo jemne solený filet z lososa – 350 g
- stredné uhorky – 2 ks.
- malá biela cibuľa – 1 ks.
- kôpor – 5 vetvičiek
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- microgreens na ozdobu
1. Avokádo rozrežte, odstráňte kôstku, dužinu vydlabte lyžičkou a vložte do misky mixéra. Nalejte citrónovú šťavu, soľ, korenie a nakrájajte do hladka.
2. Uhorky ošúpeme a nasekáme najemno. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Nakrájajte kôpor.
3. Do avokádového pyré pridáme cibuľu, kôpor a čerstvé uhorky. Dôkladne premiešame a dáme do chladničky.
4. Údený alebo jemne osolený filet lososa nakrájame na veľmi malé kocky. Odstráňte všetky malé semená.
5. Na taniere položte servírovacie krúžky s priemerom 6–8 cm. Na dno položte polovicu avokádového pyré a uhlaďte povrch. Umiestnite ďalšiu vrstvu červenej ryby a ďalšiu vrstvu pyré.
6. Pred podávaním opatrne vyberte servírovací krúžok. Šalát ozdobíme microgreens. Podávajte.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Šalát s avokádom, červenou rybou a uhorkou je možné pripravovať po častiach, ako je odporúčané v recepte, alebo môžete ingrediencie položiť na veľkú rovnú dosku vo forme desiatového koláča pomocou stien pružinovej formy požadovaného priemeru. .
MIMOchodom
Šalát s avokádom, červenou rybou a uhorkou sa dá pripraviť len za 15 minút, ale musí sa uchovávať v chladničke aspoň pol hodiny: bude chutnejší. Počas tejto doby môžete ľahko prestrieť stôl a pripraviť jedno alebo dokonca dve rýchle jedlá.
Šalát s červenou rybou a citrusovými plodmi
Tento ľahký, ale zároveň uspokojivý šalát je skutočným nálezom pre tých, ktorí sa vzdali ťažkých majonézových omáčok. Pokrm dochutíme citrusovou šťavou, troškou olivového oleja, malou štipkou čili vločiek a budete prekvapení, aké je to chutné.
Šalát s červenou rybou a citrusovými plodmi
príprava 10 minút