K receptu
Rassolnik s kuracím mäsom je zjednodušená verzia slávneho moskovského rassolnika, ktorého recept sa zrodil hneď po októbrovej revolúcii. Aj táto polievka sa pripravovala v slepačom vývare, pridávali sa do nej len vnútornosti a hlavne veľké množstvo bielych koreňov, ktoré mohli tvoriť takmer polovicu hmoty všetkých pevných zložiek polievky. A na konci varenia sa do polievky nalial lezon (zľahka rozšľahaná zmes vajec s vodou alebo mliekom), čím sa zvýšil obsah kalórií. Mimochodom, na základe tohto jedla bol neskôr vyvinutý recept na Leningradskú uhorku. Bol to rassolnik s kuracím mäsom, ale bez vnútorností a koreňov, ale s množstvom perličkového jačmeňa, vďaka čomu bola polievka veľmi uspokojivá.
zložitosť: priemer Kalórie: 451,02 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 24,37 g/26,69 g/27,62Varenieruská kuchyňapolievkaVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEkuracie mäso – ½ jatočného tela (asi 500 g) pitná voda – 2,5 bobkový list – 1 ks cibuľa – 1 ks stredne veľké zemiaky – 4 ks petržlenová vňať zeler koreň – 200 g nakladané uhorky – 200 rastlinný olej – 2 lyžice. l.uhorkový nálev – 150 ml petržlenová vňať – 2 vetvičky soľ mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte kurča na nálev. Umyte ho a vložte do veľkého hrnca. Naplňte 2,5 litra studenej pitnej vody. Dajte na vysoký oheň a priveďte do varu.
Krok 2
Odstráňte penu z vývaru pomocou štrbinovej lyžice. Znížte teplo na minimum. Vývar podľa chuti osolíme, pridáme bobkový list a zrnká korenia. Varte 50 minút. Kura vyberieme a vývar precedíme na nálev.
Krok 3
Pripravte zeleninu a korene na nakladanie. Cibuľu a mrkvu ošúpeme a potom nakrájame na tenké prúžky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Koreň petržlenu a zeleru nasekáme nadrobno. Uhorky nakrájame na plátky.
Krok 4
Na panvici zohrejte rastlinný olej a za stáleho miešania smažte všetku zeleninu (okrem zemiakov) 5 minút. Pridáme kyslé uhorky a na miernom ohni varíme ďalších 5 minút.
Krok 5
Nálevový vývar privedieme do varu. Pridajte zemiaky a varte 15 minút. Potom pridajte pripravenú zeleninu z panvice a zalejte precedeným nálevom. Pridajte soľ, korenie a varte 10 minút.
Krok 6
Petržlenovú vňať umyjeme, dobre osušíme, rozložíme na papierovú utierku a nasekáme nadrobno. Nálevovú zmes nalejeme do tanierov, do každého pridáme kuraciu dužinu a bylinky.
UŽITOČNÉ RADY
Vývar na nálev s kuracím mäsom sa dá pripraviť aj zo stehien, paličiek alebo filé (najlepšie s kosťou) – ak máte radšej ľahší, diétny variant.
MIMOchodom
Chcete urobiť chuť nálevu s kuracím mäsom sofistikovanejšie? Do takmer hotovej polievky nalejte pár polievkových lyžíc citrónovej šťavy a dôkladne premiešajte. Varte asi 2 minúty.