Slanina: ako sa s ňou vysporiadať a zvíťaziť bez postriekania alebo spálenia
Svet je posadnutý slaninou – a to z dobrého dôvodu. Slaninová zmrzlina, slaninková vodka, slanina obalená čokoládou a prakticky akékoľvek jedlo zabalené v slanine sa v posledných rokoch stalo súčasťou „slaninové mánie“. Ale skôr, než začneme experimentovať so slaninou, naučme sa, ako ju priviesť do chrumkava, a keď treba, vydolovať z nej takú lákavú mäsovú chuť, že sa jej nevyrovná žiadne iné jedlo.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Čo je slanina
- Aký je rozdiel medzi slaninou a hruďou?
- Otázky a odpovede o používaní slaniny
- Recepty so slaninou: Keď je slanina základom chrumkavosti a chuti
- Recepty so slaninou: keď je slanina súčasťou horúceho jedla pre mäsovú chuť a sýtosť
Pred príchodom chladenia bolo konzervovanie bravčového mäsa nevyhnutné pre bezpečné dlhodobé skladovanie mäsa. Briti aj Francúzi sa považujú za priekopníkov slaniny. Neexistujú však na to presné historické dôkazy, keďže v stredoveku jedli túto mäsovú pochúťku takmer všetci Európania. Ako plynul čas a rozširovali sa možnosti skladovania potravín, slanina nám zostala pre svoju chuť, textúru a vôňu.
Ak chcete urobiť veci chutnejšie, pridajte trochu slaniny, ale najskôr sa uistite, že je každý plátok dokonale uvarený.
Čo je slanina
Slanina je mäsový výrobok vyrobený z rôznych bravčových kusov, zvyčajne z bravčového bôčika („slanina“) alebo chudších kusov, ako je pliecko alebo karé. Dokonca aj slovo „slanina“ pochádza z protogermánskeho bakkon, čo znamená „chrbát“.
Pruhovaná slanina, ktorá sa predáva v našich obchodoch, má striedavé vrstvy tuku a mäsa, ktoré prebiehajú rovnobežne s bravčovou kožou. V ideálnom prípade by hrúbka vrstiev tuku a mäsa mala byť rovnaká.
Nedávno sa objavila vegetariánska slanina („sójová slanina“) pripravená tak, aby potešila vegetariánov a vyznávačov zdravého životného štýlu. V krajinách, kde prevažuje židovská alebo moslimská populácia, sa nachádza „morčacie slanina“ alebo „jahňacia slanina“, ale stále je to skôr výnimka ako pravidlo.
Slanina môže byť surová údená alebo varená-údená.
Aký je rozdiel medzi slaninou a hruďou?
Na rozdiel od slaniny je hruď výrez z hrudnej časti nielen bravčového, ale aj hovädzieho a dokonca aj jahňacieho mäsa. V slanine sa mäso a tuk striedajú v krokoch po 1,5 cm, zatiaľ čo v prsiach sú vrstvy hrubšie – asi 2 cm a slanina je vždy úplne bez kostí, na rozdiel od hrude, ktorá môže mať chrupavku.
Otázky a odpovede o používaní slaniny
Ako nepiecť slaninu na panvici a čomu sa vyhnúť
Ak hneď začnete pripravovať slaninu pri príliš vysokej teplote, môžete skončiť s pripáleným pásom bravčového mäsa. To pravdepodobne nikoho nepoteší, takže začnite variť slaninu na miernom až stredne nízkom ohni, v prípade potreby teplo mierne zvýšte. Slaninu varte pomaly, často ju otáčajte, aby ste znížili jej zrážanie. A počas vyprážania polievame bravčové mäso vyškvareným tukom.
Kde začať pri správnom varení slaniny na panvici a ako skončiť
- Ak máte radi slaninu chrumkavú, zvoľte na vyprážanie tenšie plátky.
- Vyberte slaninu z chladničky aspoň 30 minút vopred. pred varením. To umožní, aby slanina dosiahla izbovú teplotu a uvarila sa rovnomernejšie.
- Plátky pred vyprážaním na niekoľkých miestach prepichneme vidličkou, aby neboli také pokrútené a nerovnomerné.
- Keď ste slaninu uvarili, vyškvarený tuk nevyhadzujte. Ochlaďte ju na izbovú teplotu, nalejte do malej nádoby, preceďte cez jemné sitko. Nádobu prikryte a uložte do chladničky alebo vložte do mrazničky: možno ju použiť na prípravu iných jedál.
Existuje alternatívny spôsob varenia slaniny na panvici?
Áno, ak chcete chrumkavú a zároveň žuvaciu slaninu. Bravčové mäso môže byť varené na panvici s vodou! Prečo voda?! Udrží nízku počiatočnú teplotu varenia, takže bravčové mäso zostane mäkké. Kým voda dosiahne bod varu, tuk v slanine bude takmer úplne vytavený, takže je oveľa menšia šanca, že sa mäso pripáli.
- Plátky slaniny (v prípade potreby sa dajú nakrájať na prúžky alebo kúsky) na panvicu s hrubým dnom a pridajte toľko vody, aby bravčové mäso úplne pokrylo.
- Na prudkom ohni priveďte do varu. Keď voda vrie, znížte teplotu na strednú.
- Keď sa všetka voda odparí, znížte oheň na stredne nízky a pokračujte v varení, kým slanina nebude chrumkavá a dobre zhnednutá.
To zaisťuje, že prúžky slaniny zostanú počas pečenia hladké. Slanina je chrumkavá, ale nie tvrdá ani krehká.
Tento recept sme netestovali, len sme o ňom veľakrát čítali na zahraničných stránkach. Ak varíte slaninu týmto spôsobom, napíšte nám o svojich dojmoch.
Ako inak si môžete uvariť slaninu doma?
Ak potrebujete slaninu súrne, môžete ju variť v mikrovlnnej rúre. Za týmto účelom vyložte tanier vhodný do mikrovlnnej rúry papierovými utierkami a položte na ne prúžky slaniny. Plátky prikryte ďalšou papierovou utierkou a pečte 4–6 min. na vysokej úrovni, pričom každé 2 minúty kontrolujeme štruktúru bravčového mäsa.
Slaninu je možné piecť aj v rúre, aby sa vytvorili veľmi ploché plátky. Rúru predhrejeme na 200°C. Plátky slaniny poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 10–15 min. Alebo položte slaninu na stojan nad plechom na pečenie, aby ste sa uistili, že sa upečie zo všetkých strán.
Mala by sa slanina pred varením opláchnuť?
Áno, pred použitím horúcej a studenej vody je dobré opláchnuť slaninu. Ešte lepšie je dať plátky slaniny do ľadovej vody na 2–4 minúty a potom pred varením dôkladne osušte papierovými utierkami. Tým sa zabráni nielen prskaniu tuku, ale zníži sa aj zrážanie bravčového mäsa.
Prečo sa slanina krúti a ako sa tomu vyhnúť pri varení v rúre
Keď je slanina uvarená, tuk vytečie a v plátku zostane len väzivo mäsa. Stiahne sa, čo spôsobí, že sa kúsok slaniny zvlní.
Keď sa slanina varí v rúre, takmer vždy sa zvlní. Aby ste tomu zabránili, môžete na slaninu umiestniť vymastený stojan.
Ako sa chrániť pred postriekaním tukom pri smažení slaniny na panvici
Kuchári odporúčajú pridať do panvice pár listov zeleru alebo petržlenu.
Čo je to za bielu hmotu, ktorá sa niekedy vytvorí, keď opečiete slaninu?
Ide najmä o vodu, ako aj o denaturované (zmenená štruktúra) mäsové bielkoviny.
Je to úplne bezpečné pre spotrebiteľa, ale ak máte obavy, existuje niekoľko spôsobov, ako znížiť výskyt bielej hmoty:
- Kúpte si hrubšiu slaninu. Ukazuje sa, že tenké plátky „bielia“ viac.
- Slaninu varte čo najpomalšie: čím rýchlejšie sa mäso upečie a stiahne, tým rýchlejšie unikne tekutina.
Môžete zmraziť surovú slaninu?
áno. Ak nemôžete zjesť celé balenie slaniny pred dátumom spotreby, zamrazte ju. Pre väčšie pohodlie zrolujte každý plátok do rolky, vložte do zapečateného plastového vrecka na zips a vložte do mrazničky. Keď sa rozhodnete variť bravčové mäso, preneste vrecko z mrazničky do chladničky, rozmrazte a potom rozviňte každý kotúč.
Recepty so slaninou: Keď je slanina základom chrumkavosti a chuti
Mäsový kastról s pistáciami v slanine
Mäsový kastról nie je obzvlášť populárny, ale márne. Skúste pripraviť takýto mäsový „bochník“ a možno sa stane vaším typickým sviatočným jedlom.
Mäsový kastról s pistáciami v slanine
Na varenie 6–Potrebných 8 porcií:
- 300 g dlhých plátkov slaniny
- 2 veľké cibule
- 5–6 strúčikov cesnaku
- 1 veľké jablko
- 1 malá cuketa alebo cuketa
- 50 g mäkkých sušených marhúľ
- 3 vetvičky tymiánu
- 2 polievkové lyžice. l. maslo
- 600–700 g dužiny z bravčovej krkovičky
- 500 g dužiny z hovädzieho pleca
- 2 veľké vajcia C0 + 2 žĺtky
- 130 g lahodnej strúhanky
- 100 g lúpaných pistácií
- 1 polievková lyžica. l. Worcestershire omáčka
- 1,5 lyžice. l. Dijonská horčica a kečup
- 1 polievková lyžica. l. sladká mletá paprika
- zelené fazuľky na servírovanie
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Rúru predhrejeme na 180°C. Hlbokú formu na pečenie vyložte plátkami slaniny, ktoré mierne prekrývajte cez formu tak, aby konce viseli dole.
- Na mleté mäso nakrájajte cibuľu a cesnak podľa želania, jablko na kocky so stranou 6–8 mm. Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle. Sušené marhule nakrájame na malé kocky. Odstráňte stonky z tymiánu.
- Na miernom ohni podusíme cibuľu a cesnak s 10 g masla a soľou, 4–5 minút, preložíme do misky. Zvyšné maslo a jablká vložte do panvice, trochu opečte, 2–3 min.
- Bravčové a hovädzie mäso prejdite veľkým mlynčekom na mäso. Potom otočte opraženú cibuľu a cesnak. Do mletého mäsa pridajte vajcia a žĺtky, cuketu, jablká, sušené marhule, krekry, nasekané pistácie. Worcestrovú omáčku zmiešame s horčicou, kečupom, paprikou, soľou a korením, pridáme k mletému mäsu, dôkladne premiešame.
- Mleté mäso položte na pripravenú panvicu so slaninou a konce slaniny preložte cez mäso. Prikryjeme listom papiera na pečenie. Panvicu vložte do hlbokej panvice s vodou do spodnej tretiny rúry. Pečieme 1 hodinu 15 minút.
- Zapnite gril v rúre na 220 °C. Tekutinu vytvorenú vo forme opatrne scedíme (použijeme pri varení fazule), odstránime papier.
- Kastról preložíme na plech vystlaný čistým papierom na pečenie a položíme na 5 minút pod gril, aby sa slanina opiekla. Podávame so zelenými fazuľkami.
Paprikové a orechové rolky zapečené v slaninke
Toto predjedlo je možné pripraviť vopred a pred podávaním opiecť v rúre predhriatej na 200 °C 5–6 min.
Paprikové a orechové rolky zapečené v slaninke
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 4 veľké sladké papriky
- olivový olej
- 100 g vykôstkovaných olív
- 150 g vlašských orechov
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky bazalky
- 16 plátkov slaniny
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Papriky pozdĺžne prekrojíme na štvrtiny, zbavíme stopky a semien. Každú štvrtinu potrieme olejom, vložíme do žiaruvzdornej nádoby kožou nahor a vložíme pod gril čo najhorúcejšie. Pečieme, kým šupka nesčernie, 5–10 min. Vložte do misy, prikryte a nechajte asi 10 minút. Potom šupku zlúpnite.
- Rúru predhrejeme na 220°C.
- Olivy, orechy, cesnak a bazalku pomelieme v mixéri do hladka, dochutíme soľou a korením.
- Každý kúsok papriky potrieme orechovou zmesou a zvinieme.
- Každú rolku obalíme plátkom slaniny. Rolky poukladáme do žiaruvzdornej misky, jemne vymastenej olejom, alebo ešte lepšie, vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre, kým slanina jemne nezhnedne, 20–25 min. Podávajte horúce.
Morčacie prsia zabalené v slaninke
Morčacie prsia sa dajú nahradiť kuracím mäsom, no morčacie filé je šťavnatejšie a vďaka svojej neutrálnejšej chuti sa hodí takmer ku všetkému. A slanina jej jednoznačne prospieva.
Morčacie prsia zabalené v slaninke
Na varenie 6–Potrebných 8 porcií:
- 0,5 lyžičky každý kari a suchý cesnak
- 1 lyžička každý mletá sladká paprika, hnedý cukor, soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 filety z morčacích pŕs po 600 ks–700 g
- 400 g tenkých plátkov slaniny
- červené tkemali pre…