Snickers torta: kto vynašiel túto pochúťku a ako ju pripraviť

Snickers torta: kto vynašiel túto pochúťku a ako ju pripraviť

Snickers torta: kto vynašiel túto pochúťku a ako ju pripraviť

Snickers torta je už dlho považovaná za jednu z klasických maškŕt spolu s medovníkom, pančom alebo červeným zamatom. V tomto článku vám prezradíme, aké je tajomstvo jeho obľúbenosti a prídeme na to, ako si ho pripraviť doma.

Snickers torta: kto vynašiel túto pochúťku a ako ju pripraviť

O čom budeme hovoriť v článku:

  • História torty Snickers
  • Z čoho je torta Snickers vyrobená?
  • Zostavenie torty Snickers
  • Klasická torta Snickers s nugátom a karamelom

História torty Snickers

História vytvárania receptúry tohto koláča siaha až do 20. rokov minulého storočia v Amerike, kedy sa spoločnosť Mars rozhodla vytvoriť čokoládovú tyčinku s obľúbenou pochúťkou miestneho obyvateľstva – arašidmi. Pridali k tomu nugát a karamel a potom vymysleli názov pre novinku – Snickers. Mimochodom, odvtedy, o celé storočie neskôr, sa recept nezmenil ani raz a tyčinka nestratila svoju popularitu po celom svete.

Nie je s určitosťou známe, kto presne prišiel s nápadom vytvoriť tortu s príchuťou obľúbenej tyčinky. S najväčšou pravdepodobnosťou to bol výsledok dlhých experimentov mnohých cukrárov, ktorí hľadali ideálnu kombináciu sušienky a plnky, skúšali rôzne pomery ingrediencií a výsledkom bol dezert, ktorý sa čo najviac približuje chuti Snickers.

Z čoho je torta Snickers vyrobená?

Karamel na tortu Snickers sa pripravuje z cukru, 33% hustej smotany a masla
Karamel na tortu Snickers sa pripravuje z cukru, 33% hustej smotany a masla

Základom torty Snickers je piškóta. Dojem, ktorý po dezerte zostane, závisí od jeho kvality a chuťovej kombinácie so smotanou. Pre Snickers väčšinou vyberajú čokoládové sušienky – klasické alebo s mliekom/vriacou vodou. Ak chcete tortu urobiť originálnejšou a ste si istí, že každý, kto ju vyskúša, nie je alergický na orechy, môžete použiť orechové sušienky.

Ďalšou dôležitou zložkou torty Snickers je samozrejme karamel. Zvyčajne sa pripravuje iba z 3 ingrediencií: cukor, 33% hustá smotana a maslo. Cukor sa roztopí v hrnci, pridá sa smotana a zmäknuté maslo. Ak chcete, môžete pridať aj štipku soli, potom bude chuť jasnejšia.

Krém na tortu Snickers je pole na experimentovanie zakaždým, keď si môžete vybrať novú možnosť. Môžete si ho pripraviť s prevareným kondenzovaným mliekom a maslom alebo dať prednosť smotanovej klasike – krému na báze tvarohu so smotanou a cukrom. Je ideálny pre tých, ktorí nemajú radi sladké dezerty.

Nie všetky recepty na tortu Snickers obsahujú nugát. Ak si však pamätáte, že základom tohto dezertu je tyčinka s rovnakým názvom, je ťažké si to predstaviť bez nugátu. Môžete urobiť tortu s nugátom alebo bez neho a potom si vybrať možnosť, ktorá sa vám najviac páči. Na výrobu nugátu budete potrebovať arašidy, arašidové maslo, maslo, cukor a vajcia.

Arašidy na nugát nechajte niekoľko minút v predhriatej rúre: šupky sa tak ľahšie odstránia a chuť bude bohatšia. Potom zmiešajte maslo s arašidovým maslom a v samostatnom hrnci priveďte vodu a cukor do varu (ak chcete, môžete pridať med). Vzniknutý sirup opatrne nalejeme do bielkov vyšľahaných na tuhý sneh a za stáleho miešania postupne pridávame arašidové maslo a maslo. Potom pridáme nadrobno nakrájané pražené arašidy.

Zostavenie torty Snickers

Dôležitou súčasťou výroby Snickers je aj zostavenie torty. Chuť výsledného dezertu bude závisieť od toho, ako zmiešate jeho prvky. Tu môžete opäť vyskúšať rôzne možnosti. Najjednoduchšie: medzi tortami striedajte vrstvy nugátu, karamelu a krému. Na piškótu môžete dať napríklad nugát, navrch pridať karamel, prikryť druhou piškótou, naniesť na ňu krém s karamelom, prikryť treťou piškótou, natrieť krémom a potom postupovať podľa rovnakého princípu. Postup si však môžete trochu skomplikovať: po okraj každej piškóty naneste krém a do stredu koláča naneste nugát s arašidmi a karamelom. Potom získate nielen zaujímavú, bohatú chuť Snickers, ale aj krásny rez torty. Vrch torty môžeme potrieť zvyšným krémom, ozdobiť arašidmi, čokoládovou polevou alebo strúhankou.

Klasická torta Snickers s nugátom a karamelom

Tortu Snickers si môžete objednať u cukrárky alebo kúpiť hotovú v supermarkete, prípadne môžete potešiť svojich blízkych domácou verziou. Určite to ocenia! Jednou z výhod Snickers je veľký priestor pre fantáziu a experimentovanie. Proces prípravy je pomerne jednoduchý a celý zoznam ingrediencií si môžete zakúpiť v miestnom obchode.

Klasická torta Snickers s nugátom a karamelom
Klasická torta Snickers s nugátom a karamelom

Na prípravu torty s priemerom 24 cm potrebujete:

Na sušienku:

  • cukor – 400 g
  • kefír – 400 ml
  • maslo – 200 g
  • kuracie vajcia – 3 ks.
  • pšeničná múka – 350 g
  • kakaový prášok – 30 g
  • prášok do pečiva – 10 g
  • vanilkový cukor – 15 g
  • soľ – štipka

Na krém:

  • maslo – 400 g
  • varené kondenzované mlieko – 800 g

Pre nugát:

  • maslo – 200 g
  • arašidy – 200 g
  • arašidové maslo – 200 g
  • cukor – 100 g
  • vaječné biele – 2 ks.
  • voda – 50 ml
  • med – 50 g
  • soľ – štipka

Na karamel:

  • cukor – 300 g
  • smotana 33% tuku – 200 ml
  • maslo – 100 g
  1. Pripravte koláče. V miske zmiešame múku a kakao, pridáme prášok do pečiva.
  2. V samostatnej miske vyšľaháme pri strednej rýchlosti zmäknuté maslo, v niekoľkých fázach pridáme cukor a miešame do hladka. Po jednom pridávame vajcia, vanilkový cukor a soľ. Znížte rýchlosť mixéra na nízku a postupne pridávajte múku a zmes kakaa. Nalejte kefír a znova premiešajte.
  3. Panvicu prikryte pergamenom a namažte olejom. Výsledné cesto vložte do formy. Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 30 minút.
  4. Hotovú kôru preneste na mriežku a nechajte 8 hodín odležať. Nakrájajte na 4 vrstvy.
  5. Pripravte krém: maslo rozšľahajte pri izbovej teplote, postupne k nemu pridávajte prevarené kondenzované mlieko a pokračujte v šľahaní. V dôsledku toho sa hmota stane oveľa veľkolepejšou.
  6. Pripravte nugát: arašidy vložte na niekoľko minút do rúry, ošúpte ich a nasekajte nadrobno. Oddelene zmiešajte arašidové maslo a maslo, šľahajte do hladka.
  7. V hrnci zmiešajte za stáleho miešania vodu s cukrom a medom a na miernom ohni priveďte do varu.
  8. Oddeľte bielky od žĺtkov a šľahajte, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy, pridajte štipku soli a pokračujte v šľahaní pri najvyššej rýchlosti. Po troškách tenkým prúdom prilievajte sirup z vody, cukru a medu. Pokračujte v šľahaní a postupne pridajte arašidové maslo a zmes masla. Do výslednej hmoty pridajte nasekané arašidy.
  9. Pripravte si karamel. Nalejte cukor do hrnca, položte na strednú teplotu a nechajte: začne sa topiť sám. Naberačkou môžete kývať zo strany na stranu – tavenie tak pôjde rýchlejšie. Ale nezasahujte, inak môže začať kryštalizácia. Keď sa cukor roztopí a získa tmavojantárovú farbu, pridajte maslo a potom čo najopatrnejšie prilejte teplú smotanu. Horúca zmes môže prudko striekať! Znížte teplotu a miešajte, kým sa cukor nespojí so smotanou.
  10. Začnite zostavovať tortu Snickers: nugát rozdeľte na 2 rovnaké časti, jednu položte na prvú tortovú vrstvu a opatrne ju rozotrite, pridajte polovicu karamelovej hmoty, na ňu položte druhú tortovú vrstvu. Na to položíme polovicu krému, opatrne ho rovnomerne rozotrieme po povrchu a prikryjeme ďalšou tortovou vrstvou. Posypeme nugátom a karamelom a na vrch položíme poslednú tortovú vrstvu. Zvyšný krém použite na ozdobenie povrchu torty a bokov. Ozdobte podľa potreby a dajte do chladničky aspoň na 1,5 hodiny alebo najlepšie cez noc.

Snickers torta nie je len obojstranne výhodným dezertom pre každú dovolenku, ale aj vynikajúcou možnosťou pre kulinárske experimenty. Vyskúšajte rôzne ingrediencie a spôsoby, ako ho zostaviť. V každom prípade bude Snickers lahodný a určite osloví všetkých, ktorí majú chuť na sladké!

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #torta #dezerty #karamelSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik