Solené paradajky na zimu
K receptu
Na zimu sa určite oplatí pripraviť solené paradajky: to je ten prípad, keď sa vám pár hodín strávených v lete stonásobne vráti. Len si predstavte, aké pekné bude otvoriť takúto nádobu na Nový rok, Vianoce alebo len tak bez dôvodu! Vôňa, chuť, krásny vzhľad – paradajky podľa tohto receptu sú dobré pre každého. Je tiež pekné, že zmenou zloženia greenov získate úplne iné výsledky. Skúste experimentovať: pripravte si na zimu niekoľko plechoviek solených paradajok, do každej vložte jeden druh bylinky (koriandr, mäta, bazalka, tymian) a potom usporiadajte porovnávaciu ochutnávku. Uvidíte: bude to veľmi zaujímavé!
zložitosť: priemer Kalórie: 55,47 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 2,23 g/0,65 g/11,11PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUstredne veľké paradajky – 2,5–3 kg cesnak – 4 strúčiky zrelý kôpor s kvetenstvami a semienkami – 2 ks listy ríbezlí – 5 ks dubových listov – 10 ks veľký chrenový list – 1 ks bylinky – 20 g čierneho korenia – 10 ks hrášok z nového korenia – 10 ks klinčekov – 3-5 púčikov cukor – 2,5 lyžice. l hrubá soľ – 1,5 lyžice. l.kyselina citrónová – na špičke noža Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na výrobu solených paradajok na zimu. Dubové, čerešňové, ríbezľové a chrenové listy, kôpor a korenisté bylinky dôkladne umyte a osušte a rozložte ich na papierovú utierku. .
Krok 2
Cesnak ošúpeme. Ak sú klinčeky príliš veľké, prekrojte ich na polovicu. Paradajky dôkladne umyte a osušte papierovou utierkou. Nádobu akýmkoľvek spôsobom sterilizujte a nechajte uschnúť
Krok 3
Do nádoby pripravenej na nakladanie paradajok vložte čerešňové, dubové a ríbezľové listy, bylinky, všetky koreniny, cesnak a samotné ovocie tak, aby ste dostali tri vrstvy byliniek: na dno, do stredu a na okraj nádoby. .
Krok 4
Vložte nádobu s paradajkami a korením do misky a naplňte ju vriacou vodou až po vrch (ak trochu pretečie, nebojte sa). Nechajte pôsobiť 10–15 minút.
Krok 5
Opatrne nalejte soľanku do panvice. Na tento účel môžete použiť špeciálne plastové veko s otvormi alebo tekutinu sceďte jednoduchým prikrytím vrchnej časti nádoby na paradajky dvojitou vrstvou gázy.
Krok 6
Do vody pridajte soľ a cukor a priveďte do varu. Nádobu s paradajkami a korením posypte kyselinou citrónovou a ihneď do nej nalejte horúcu soľanku. Zrolujte veko a otočte. Necháme vychladnúť.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Úžasná autorka časopisu Gastronom Irina a jej mama Valentina vyrábajú tieto paradajky už mnoho rokov. Okrem výbornej chuti poteší aj to, že ani v ich príšerne horúcom byte a dokonca ani na najvyšších policiach sa konzervy s paradajkami nikdy nenafúkli, nepokazili… celkovo v ničom nesklamali.
UŽITOČNÉ RADY
Majte na pamäti, že solené paradajky podľa tohto receptu budú pripravené na podávanie až po mesiaci a pol. Práve po tomto čase budú dôkladne osolené a nasýtené všetkými vôňami.
MIMOchodom
Takéto solené paradajky sú dokonale zachované nielen počas zimy, ale aj oveľa dlhšie. Uchovávajte ich na tmavom, suchom a chladnom mieste (netreba chladiť).