Sušené paradajky s rozmarínom
K receptu
Paradajky pripravené podľa talianskej receptúry môžeme podávať ako samostatné predjedlo.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 5 hodínRúraKonzervovaniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIU2 kg slivkových paradajok 3 vetvičky rozmarínu 1 hlavička cesnaku 2 vetvičky tymiánu extra panenský olivový olej červený vínny ocot soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pracovnú plochu vysteľte papierovými utierkami. Paradajky rozrežte pozdĺžne na polovicu a ostrou lyžicou odstráňte jadro spolu s tekutinou (tu nie je potrebná táto časť, pridajte ju do tekvicového kaviáru). Vnútro paradajok jemne osolíme. Otočte ich reznou stranou nadol na uteráky. Nechajte pôsobiť 30–40 minút. – nechajte prebytočnú tekutinu odtiecť.
Krok 2
Rúru predhrejeme na 120°C vystelieme papierom na pečenie. Položte paradajky reznou stranou nahor.
Krok 3
Z rozmarínu a tymiánu odstráňte stonky. Cesnak ošúpeme, nakrájame na tenké plátky.
Krok 4
Do každej polovice paradajky položte plátok cesnaku. Posypeme tymianom a rozmarínom. Každú paradajku pokvapkáme olivovým olejom.
Krok 5
Vložte plechy na pečenie do rúry. Pod dvierka rúry umiestnite handričku, aby kondenzát mohol odtiecť. Po 2 hodinách vyberte plechy na pečenie a paradajky otočte. Varte ďalšie 1-3 hodiny, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
Krok 6
Vypnite rúru a nechajte paradajky úplne vychladnúť. Potom vložte paradajky do sterilizovanej nádoby, nalejte do octu a olivového oleja. Prikryjeme a uložíme do chladničky.