K receptu
Drvené uhorky na čínsky spôsob sa v poslednej dobe medzi nami stali obľúbeným občerstvením. A na tom nie je nič zvláštne. Je ľahké ho vyrobiť a ak sa vám to páči, je absolútne nemožné odtrhnúť sa od drvených uhoriek. Môžu sa podávať ako príloha aj ako šalát. Ak chcete, môžete k uhorkám pridať kešu oriešky a šalát získa novú zaujímavú textúru, ktorá vôbec neodporuje jeho čínskemu pôvodu. Znalci šľahaných uhoriek veria, že uhorky treba nemilosrdne biť, aby praskali chrumkaním. Môžete udrieť nožom alebo dokonca valčekom. Táto jednoduchá technika umožní nakladanie uhoriek v priebehu niekoľkých minút. Uhorky je potom potrebné doslova rozlámať na malé kúsky pomocou noža. Presne takto ich pripravujú aj samotní Číňania.
zložitosť: ľahko Kalórie: 125,86 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 15 min Pridať. čas: 1 hodina Použité: 3,68 g/7,07 g/12,25ŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE1 kg strednej uhorky pražené sezamové semienkasoľNa tankovanie:2–6 strúčikov cesnaku 1–3 červené čili papričky 3 polievkové lyžice. l. ryžový ocot 1 polievková lyžica. l. cukor 3 lyžice. l. tmavá sójová omáčka 1 polievková lyžica. l. tmavý sezamový olej Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na obliekanie nakrájaných uhoriek na čínsky spôsob ošúpte a nasekajte cesnak. Chilli papričky rozrežte pozdĺžne na polovicu, odstráňte semienka a blany, ak nechcete, aby boli príliš pikantné.
Krok 2
Zmiešajte ryžový ocot a cukor vo veľkej, dobre utesnenej nádobe. Dôkladne pretrepte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Krok 3
Vložte sezamové semienka na studenú panvicu na strednú teplotu. Varte, potriasajte panvicou, kým sa semená nezačnú opekať, asi 2 minúty. Ihneď ich nasypte do misky.
Krok 4
Uhorky po jednej ukladajte na dosku a zľahka do nich udierajte plochým sekáčom alebo širokým ťažkým nožom, aby uhorka mierne popraskala. Otočte uhorku nabok (90°) a znova zľahka naklepte.
Krok 5
Teraz nakrájajte budúce zlomené uhorky priečne na kúsky, ktoré sa dajú ľahko jesť. Uhorky vložte do cedníka, pridajte soľ, premiešajte a nechajte 10 minút. v umývadle.
Krok 6
Medzitým zmiešame zmes cesnaku, čili a octu a cukru. Pridajte sójovú omáčku a sezamový olej, premiešajte. Máte omáčku, ktorá sa v chuti pokrmu zhoduje s čínskymi chuťami.
Krok 7
Z uhoriek vytrasieme šťavu a pridáme do marinády. Zavrieť. Nechajte marinovať 1 hodinu až 1 deň. Nalámané uhorky z času na čas pretrepte. Pred podávaním posypte sezamovými semienkami.
UŽITOČNÉ RADY
K drveným uhorkám sa najlepšie hodia malé, silné, chrumkavé uhorky s tenkou šupkou. Netreba udierať do prerastených uhoriek, nemá to na ne vplyv! A príliš vodnaté uhorky nie sú vhodné na prípravu tradičného čínskeho jedla.