Ako vyrobiť vafle a vaflové cesto

Ako vyrobiť vafle a vaflové cesto

Ako vyrobiť vafle a vaflové cesto

Kulinárska blogerka a pekárka Alena Spirina vie o vafliach veľa. Napríklad vyleštený základný recept na vaflové cesto uvarené vo vaflovači plus recept na ražné oblátky s pšeničným kváskom.

Ako vyrobiť vafle a vaflové cesto

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Vybavenie: ako si vybrať vaflovač
  • Základný recept na cesto na vafle varené vo vaflovači
  • Recept na ražné vafle na varenie vo vaflovači
  • Profesionálne tipy: Čo sa môže pokaziť

Prednedávnom som si uvedomil, že v mojom gastronomickom živote chýba jeden prvok. Nie že by to bolo veľmi dôležité, ale niekedy veľmi atraktívne pre svoju jednoduchosť, všestrannosť a chuť, samozrejme. Hovorím o vafliach. Nie však o tenkých oblátkach, ktoré sa dajú zvinúť do rožka, ale o hrubých, s vypuklými plástovými bunkami, u nás známych ako belgické.

Vybavenie: ako si vybrať vaflovač

Rýchla recenzia ukázala, že elektrický vaflovač si môžete kúpiť kedykoľvek, hlavnou vecou je vybrať si ten správny. Samozrejme, môžete získať super stroj za cenu krídla lietadla, ale na takýto nákup nepotrebujete ani miesto v kuchyni, ale pevnú vieru v vážnosť vašej vášne pre tento druh pečenia. Preto som sa rozhodol začať s najjednoduchšou možnosťou, ale na radu skúsených súdruhov som si vybral vaflovač s pomerne vysokým výkonom – 1 000 W.

Výkon a hĺbka článkov sú hlavné parametre, na ktoré si treba dať pozor pri výbere tohto všeobecne jednoduchého zariadenia.

A samozrejme materiál, z ktorého je vaflovač vyrobený. Ak je pre vás dôležitá vizuálna príťažlivosť a jednoduché použitie, kúpte si tie s nepriľnavou vrstvou – ľahko sa čistia. Ak potrebujete pracanta, vyberte si masívneho, ťažkého liatina

Vaflovač na pečenie mäkkých vaflí
Vaflovač na pečenie mäkkých vaflí

V modeloch s nízkym výkonom je prakticky nemožné upiecť skutočne zlatohnedé vafle. Ale tvar vaflí, či už klasický obdĺžnik alebo štvorec, kruh rozdelený na segmenty alebo dokonca srdiečka, podľa mňa nie je až taký dôležitý. Jednotka, ktorú som si vybral, sa tiež ukázala ako ľahká, čo znamená, že si ju môžem vziať so sebou na chatu alebo na návštevu.

Okrem samotnej vaflovačky budete potrebovať malú naberačku, nekovovú žiaruvzdornú stierku (na vyberanie vaflí) a mriežku, aby sa vafle chladnutím nenavlhli. Užitočné sú aj nožnice – sú vhodné na rezanie vaflí na segmenty.

Základný recept na cesto na vafle varené vo vaflovači

Keď som si kúpil vaflovač, prešiel som k výberu receptov. A potom sa ukázalo, že som prepadol trendu – zahraničné kulinárske blogy pravidelne uverejňujú rôzne recepty na vafle: od základných až po veľmi zložité. A samozrejme, v týchto receptoch vždy nájdete originálne plnky do vaflí.

Princíp cesta na vafle je však rovnaký: musíte miesiť cesto hrubšie ako cesto na palacinky, ale trochu tenšie ako na palacinky. A pri pečení bude nadýchaná od kyprých látok – sódy, prášku do pečiva, droždia, kysnutého cesta alebo ich kombinácií.

Cesto na mäkké vafle varené vo vaflovači
Cesto na mäkké vafle varené vo vaflovači

Mäkké vafle, základný recept na cesto
68 oblátok s priemerom 1620 cm

Čo potrebujete: 245 g pšeničnej múky 1 polievková lyžica. l. prášok do pečiva 1 polievková lyžica. l. cukor 1/2 lyžičky. soľ 3 vajcia 150220 g masla 375 g mlieka

Čo robiť: Rozpustite maslo, nechajte vychladnúť.

V miske zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ, šľaháme vidličkou, kým nezostanú žiadne hrudky.

V inej miske zľahka rozšľaháme vajcia, pridáme mlieko a vychladnuté rozpustené maslo a premiešame. Túto zmes vlejeme do misy s múkou a premiešame, aby vzniklo hrudkovité cesto. Misku prikryte potravinovou fóliou a nechajte pol hodiny odstáť. Cesto môžete nechať v chladničke až jeden deň.

Navlhčite zložený papierový obrúsok rastlinným olejom a namažte plechy vaflového železa. Predhrejte si vaflovač. Cesto nalejte do stredu spodného taniera, zatvorte vaflovač a počkajte na signál, že je vafle hotová. Ak chcete, aby boli vafle suchšie a hnedšie, počkajte ešte pár minút.

Hotovú vafle vyberte na mriežku a začnite piecť ďalšiu.

Mäkké vafle
Mäkké vafle

Recept na ražné vafle na varenie vo vaflovači

Poznámka: Kto si doma pečie kváskový chlieb, často skončí s prebytkom, ktorý sa neodváži vyhodiť. Vaflové cesto je skvelý spôsob, ako tento prebytok recyklovať. Tento recept robí vynikajúce ražné vafle: jemnej farby, s tenkou kôrkou a aromatickou striedkou. Pridávanie sódy bikarbóny pred pečením nie je módna záležitosť. Sóda neutralizuje prebytočnú kyslosť cesta a premieňa chuť vaflí z chlebovej na cukrovinkovú.

Ražné oblátky s pšeničným kváskom
8 oblátok s priemerom 1618 cm

Na predmiesenie: 150 g pšeničnej múky 150 g vody 50 g pšeničného štartéra

Pre hlavnú dávku: 2 vajcia 120 ml mlieka 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej 2 lyžičky. cukor 1 lyžička. soľ 70 g celozrnnej pšeničnej múky 55 g ražnej múky 1/2 ČL. sóda 1 polievková lyžica. l. horúcu vodu

Čo robiť: Deň vopred urobte predbežné miesenie: zmiešajte vodu s predjedlom na emulziu, pridajte múku, premiešajte a nechajte 68 hodín.

Pred pečením do cesta pridáme všetky ostatné suroviny okrem sódy bikarbóny, premiešame a necháme 12 hodiny. Tesne pred pečením rozpustíme sódu bikarbónu v horúcej vode, roztok pridáme do cesta, premiešame a upečieme vafle.

Ražné oblátky
Ražné oblátky

Profesionálne tipy: Čo sa môže pokaziť

1. Najprv si prečítajte návod na vaflovač. Samozrejme, ide o jednoduché zariadenie, ale je lepšie poznať jeho vlastnosti vopred.

2. Dosky všetkých moderných vaflovačov majú nepriľnavý povlak, no aj tak je lepšie ich pred pečením natrieť alebo nastriekať rastlinným olejom.

3. Ak nalejete príliš málo cesta, vafle budú tenšie, ako by ste chceli, alebo príliš malé. Nalejte viac ako je potrebné a cesto utečie. Dá sa na to ale pomerne rýchlo zvyknúť. Najlepšie je vybrať naberačku vhodnej veľkosti a použiť len tú.

4. Niekedy sa vafle ukážu ako „dierové“ – tenké cesto je na niektorých miestach spálené. To znamená, že cesto je príliš tekuté a treba doň pridať trochu múky.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #pečenie #Alena Spirina #cesto #wafle #Vafle v elektrickom vaflovači #waflové cesto #waflovačSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik