Brusnicový džem s jablkami
K receptu
Červené bobule a jablká sú najtradičnejšou kombináciou produktov pre severnú ruskú kuchyňu. Brusnice alebo brusnice – obe bobule dozrievajú koncom leta alebo začiatkom jesene – sa zbierajú ručne v lese, nemožno ich pestovať. Hoci Američania vyšľachtili plemeno bobúľ nazývané „záhradné brusnice“, je pravdepodobnejšie, že ide o krížence brusníc a brusníc, veľké husté bobule, oveľa menej kyslé ako naše divoké brusnice. Náš brusnicový džem s jablkami však môžeme pripraviť z akéhokoľvek druhu brusníc a tiež z brusníc. Len nezabudnite vytriediť bobule – inak, zdá sa, listy a vetvičky často pochádzajú z lesa a v džeme nebudú vyzerať veľmi dobre.
zložitosť: ľahko Kalórie: 5278,50 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Použité: 7,95 g/5,20 g/1311,90BlenderVarenieruská kuchyňaDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIE600 g mrazených alebo čerstvých brusníc 600 g jabĺk Semirenko alebo Granny Smith 1,2 kg cukru, najlepšie jemného 1 tyčinka škorice Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Roztrieďte brusnice, odstráňte stonky a listy. Vytriedené bobule nasypeme do zaváraninovej misy alebo širokého kastróla/kastróla s hrubým dnom, zalejeme pitnou vodou a ponorným mixérom rozdrvíme tak, aby ostali malé kúsky.
Krok 2
Umiestnite panvu / panvicu / kastról na vysoký oheň, priveďte do varu, pridajte cukor. Varte, kým sa cukor nerozpustí. Hneď ako zovrie, začnite odhŕňať penu. Znížte teplo na stredné. Jablká ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Dužinu nakrájame na 1–1,5 cm kocky.
Krok 3
K jablkám pridáme nalámanú tyčinku škorice a varíme 25–30 minút. Odstráňte kúsky škorice. Horúci džem preložíme do sterilizovaných pohárov, uzavrieme a ochladíme dnom nahor.