Brusnicový džem s pomarančom
K receptu
Brusnicový a pomarančový džem je americký nápad a musím povedať, že veľmi vydarený. Sladké citrusové plody sa veľmi dobre hodia ku kyslým a dokonca kyslým brusniciam. Aby ste dosiahli konzistenciu marmelády (nie cukríkovej, ale hustej cukrovinky), uvarte pomaranče so kôrou. Obsahuje veľa pektínu, ktorý pomáha džemu želírovať. No, skoro ako kandizované pomaranče v brusnicovom džeme – je to veľmi chutné a textúra je príjemná.
zložitosť: ľahko Kalórie: 4342,00 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 4 hodiny Použité: 8,05 g/2,50 g/1061,45VarenieDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIE800 g mrazených alebo čerstvých brusníc 3 stredné pomaranče s tenkou šupkou 1 kg cukru 150 ml + 100 ml pitnej vody Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pomaranče umyte kefou, aby ste odstránili voskovú vrstvu. Suché. Pomaranče pozdĺžne rozrežte na 8 kúskov, zo stredu odstráňte bielu dužinu a jadierka. Plátky nakrájajte priečne na tenké kúsky.
Krok 2
Nalejte pomaranče s polovicou cukru do džemovej misky alebo širokého hrnca/kastróla s hrubým dnom a nechajte 10-12 hodín, počas tejto doby musíte niekoľkokrát premiešať.
Krok 3
Umiestnite panvu/panvicu/kastról na silný oheň, pridajte 150 ml vriacej vody, premiešajte, priveďte do varu, varte 5 minút, pričom odstráňte všetku penu. Odstráňte z tepla a ochlaďte, 3-4 hodiny zopakujte varenie a chladenie ešte dvakrát.
Krok 4
Roztrieďte brusnice, odstráňte stonky a listy. Nalejte 100 ml horúcej vody do brusníc a rozmixujte ich na pyré v mixéri. Počas ďalšieho mletia pridajte cukor.
Krok 5
Nalejte brusnicové pyré do pomarančového džemu, premiešajte a umiestnite na vysoký oheň. Priveďte do varu, znížte teplotu na stredne nízku, varte 20 minút. Odstráňte z tepla, preneste horúci džem do sterilizovaných pohárov, zatvorte a ochlaďte dnom nahor.