Brusnicový džem s vlašskými orechmi
K receptu
Vlašské orechy v brusnicovom džeme sú vždy malým darčekom. Tvrdé kúsky orechov po ležaní v hustom červenom sirupe zmäknú a sú okamžite presiaknuté sladkosťou a kyslosťou brusníc. Takýmto džemom sa napríklad z tej najjednoduchšej krupicovej kaše stane majstrovské dielo – ak ju rozložíte vo vrstvách, každú necháte trochu vychladnúť a prelejete brusnicovým džemom s vlašskými orechmi – čo nie je Guryevova kaša?
zložitosť: ľahko Kalórie: 5538,00 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Použité: 35,40 g/132,40 g/1046,00BlenderVarenieDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIE1 kg mrazených alebo čerstvých brusníc 1 kg cukru, najlepšie jemného 200 g úplne čerstvých lúpaných vlašských orechov 200 ml pitnej vody Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu brusnicového džemu z vlašských orechov opatrne nasekajte všetky vlašské orechy na kúsky. Každá polovica jadra sa musí rozrezať na 4 časti.
Krok 2
Roztrieďte brusnice, odstráňte stonky a listy. Vytriedené bobule nasypeme do zaváraninovej misy alebo širokého kastróla/kastróla s hrubým dnom, zalejeme pitnou vodou a ponorným mixérom rozdrvíme tak, aby ostali malé kúsky.
Krok 3
Umiestnite panvu / panvicu / kastról na vysoký oheň, priveďte do varu, pridajte cukor. Varte, kým sa cukor nerozpustí. Hneď ako zovrie, začnite odhŕňať penu. Znížte teplo na stredné.
Krok 4
Po 10-15 minútach. Po zovretí brusnicového džemu opatrne pridajte pripravené orechy, znížte teplotu na minimum a obsah vybranej nádoby duste 20–25 minút.
Krok 5
Odstráňte brusnicový džem z vlašských orechov. Horúci džem vložte do sterilizovaných pohárov, zatvorte ich a poháre ochlaďte hore dnom.