Čo variť s pekanovými orechmi: od kávy po koláč
Hovorí sa, že Indiáni kedysi mleli pekanové orechy na múku, riedili vodou a dávali ich na regeneráciu zraneným bojovníkom a tým, ktorí utrpeli vážnu chorobu. Liečivé vlastnosti tohto orecha však stále vzbudzujú rešpekt. No tie gastronomické – úprimný obdiv!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Čo je pekanový orech a kde sa k nám „dostal“?
- Užitočné vlastnosti pekanových orechov
- Kulinárske využitie pekanových orechov
- Recepty
- Pohánkové müsli
- Banánová granola
- Šalát s košíčkami z fylo cesta
- Jahodový a kiwi šalát
- Indeutkur
- Fazuľa pečená s hrudníkom
- Proteínové sušienky s amarantovou múkou
- Pomarančový koláč
- Otvorte brusnicový koláč
- Pomarančová káva
Čo je pekanový orech a kde sa k nám „dostal“?
Názov „pekanový orech“ je daný ako samotnému orechu, tak aj stromu, na ktorom rastie. Tento prírodný zázrak pochádza z juhovýchodných oblastí Severnej Ameriky. Ako prví „ochutnali“ pekanové orechy, samozrejme, Indovia (spomenuli sme to vyššie) a potom ich chuť zdieľali noví obyvatelia Nového sveta. Navyše, tí druhí sú teraz na tento oriešok takí hrdí, že hovoria: „Je americký ako jablkový koláč“. S druhou časťou výroku možno polemizovať, ale prvá je čistá pravda.
Za zmienku tiež stojí, že z botanického hľadiska pekanový orech vôbec nie je orech, ale kôstkovica. Vo vnútri každého ovocia je veľké semeno s tvrdou vnútornou vrstvou obklopenou zelenou vonkajšou škrupinou. Časom praskne, vyschne a pekanový orech jednoducho spadne na zem.
V súčasnosti pekanové orechy rastú samozrejme nielen v Amerike, ale aj v Taliansku, Francúzsku, Turecku, Austrálii, Izraeli, na Kaukaze a na Kryme. Mimochodom, tento orech vyzerá ako vlašský orech, ale jeho chuť je oveľa „krémovejšia“ a sladšia. A samozrejme žiadna horkosť.
Užitočné vlastnosti pekanových orechov
Pekanové orechy majú vysoký obsah nenasýtených Omega-3 mastných kyselín, ktoré zlepšujú kardiovaskulárne zdravie.
Najprv si povedzme niekoľko výstižných čísel: 30 g týchto orechov (pre pohodlie odporúčame nazývať pekanové orechy tak) obsahuje 60 % odporúčaného denného príjmu mangánu a 15 % medi. Prvý mikroelement je nevyhnutný pre každého z nás pre normálnu funkciu mozgu a fungovanie pohybového aparátu. Mangán tiež pomáha posilňovať imunitný systém. Čo sa týka medi, tá sa podieľa na tvorbe červených krviniek v krvi, ako aj kolagénu, ktorý je zodpovedný za elasticitu pokožky, ciev a funkciu kĺbov.
Pekanové orechy obsahujú aj veľa nenasýtených Omega-3 mastných kyselín, čo znamená, že pravidelná konzumácia tohto orecha (samozrejme v rozumných dávkach) pomáha znižovať hladinu cholesterolu a zlepšuje fungovanie kardiovaskulárneho systému. Tento produkt je bohatý na vitamíny Bako aj magnézium, ktoré nám pomáha byť, ako sa hovorí, „v rovnováhe“, neprepadať stresu a depresii. Nakoniec, pekanové orechy obsahujú veľké množstvo antioxidantov – ochrancov tela pred zápalmi a abnormálnymi bunkami. Len si pamätajte, že v snahe získať vyššie uvedené „bonusy“ by ste nemali zabúdať na mieru spotreby týchto orechov: odborníci na výživu vás vyzývajú, aby ste zjedli maximálne 40–50 g pekanových orechov denne.
Kulinárske využitie pekanových orechov
Najzrejmejšie je, samozrejme, pečenie. Vďaka svojej jemnej sladkastej chuti sa pekanové orechy perfektne hodia do koláčov, muffinov, sušienok a koláčov. Zástancovia správnej výživy s týmito orechmi pripravujú granolu a müsli a pridávajú ich aj do šalátov. Kreatívni kuchári používajú pekanové orechy ako prísadu do príloh (ryža, fazuľa) a dokonca aj do jedál z hydiny. Vybrali sme pre vás 10 najzaujímavejších možností, ktoré vás milo prekvapia.
Recepty
Pohánkové müsli
Tento recept je skutočným balzamom na dušu všetkých priaznivcov správnej výživy! Jedlo obsahuje pohánku, mandle, semienka, sušené ovocie a ani gram cukru. A malý životný trik: pohánkové müsli je lepšie pripravovať večer, aby ste ráno dostali dokonalé raňajky, ktoré vám dodajú energiu na celý deň.
Pohánkové müsli
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- prírodný jogurt – 4 balenia po 150 g
- pohánka – 180 g
- veľké datle – 8 ks.
- ovsené vločky – 200 g
- slnečnicové semená – 60 g
- tekvicové semená – 60 g
- okvetné lístky mandlí – 50 g
- pekanové orechy – 100 g
- hrozienka – 100 g
- mletá škorica – 1-1,5 lyžičky.
- rafinovaný rastlinný olej – 50-70 ml
- Pohánku namočíme na 8–12 hodín do studenej pitnej vody. Opláchnite, sceďte, znova opláchnite.
- Datle zalejte 500 ml pitnej vody. Pridajte škoricu a rozmixujte ponorným mixérom do hladka. Zmes nalejte do hrnca, pridajte pohánku a bez prikrytia pokrievkou priveďte do varu. Varte 5 minút. Odstráňte z tepla.
- Do pohánkovej zmesi pridajte ovsené vločky a rastlinný olej. Miešajte. Lyžicou dáme zmes na plech vystlaný papierom na pečenie a tvoríme malé placky. Pečieme v rúre vyhriatej na 150°C 15 minút. Vyberte panvicu z rúry, otočte hranolky a pečte ďalších 15 minút.
- Odstráňte plech na pečenie a vložte hranolky do misy. Pridajte semienka a orechy. Zmes trochu rozdrvte paličkou. Necháme vychladnúť.
- Keď müsli vychladne, vložte ho do misiek alebo pohárov. Pridajte jogurt. Navrch dáme müsli zmiešané s hrozienkami a podávame.
Mimochodom
Zvyšné pohánkové müsli z ovsených vločiek možno skladovať vo vzduchotesnej nádobe na chladnom a suchom mieste až 6 dní.
Poznámka pre hostiteľku
Datle môžeme doplniť figami a sušenými marhuľami, prípadne použiť aj iné sušené ovocie podľa chuti.
Banánová granola
Môžete si urobiť banánovú granolu pre seba na raňajky a dokonca ju dať ako darček dobrému človeku, ktorý zdieľa vašu túžbu jesť zdravo. Recept nebude vyžadovať veľa času, ale výsledok prekoná všetky vaše očakávania.
Banánová granola
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- „Hercules“ – 250 g
- lieskové orechy – 80 g
- pekanové orechy – 80 g
- vanilkový extrakt – 1/2 lyžičky.
- rastlinný olej – 3 lyžice. l.
- med – 3 lyžice. l.
- banány – 2 ks.
- Banány ošúpeme a roztlačíme vidličkou. Pridajte med, rastlinný olej a vanilkový extrakt, premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešame všetky suché ingrediencie. Kombinujte s mokrými.
- Zmes dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry predhriatej na 200 °Cpo dobu 15-20 minút. Občas premiešame.
Mimochodom
Skúste zohnať kvalitný papier na pečenie, najlepšie so silikónovým poťahom, inak sa môže granola pri tepelnej úprave prilepiť.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto medu môžete pridať akékoľvek sladidlo alebo trochu roztlačených datlí.
Šalát s košíčkami z fylo cesta
Filo cesto je neskutočne tenké, no nie veľmi náročné na prácu. Nezabudnite, že rýchlo schne, takže časť cesta, ktorú ešte nepotrebujete, prikryte vlhkou utierkou alebo potravinovou fóliou.
Filo šalát s modrým syrom a hruškami
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- rukola – 300 g
- veľké husté hrušky, najlepšie červené – 3 ks.
- pekanové orechy – 60 g
- olivový olej – 4 lyžice. l.
- med – 1 polievková lyžica. l.
- zrnitá horčica – 2 lyžice. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
Pre košíky:
- phyllo cesto – 3 veľké listy
- modrý syr – 300 g
- smotana s obsahom tuku 30–38 % – 200 ml
- pekanové orechy – 12 jadier
- olivový olej – 2 lyžice. l.
- Na naplnenie košíčkov trochu zohrejeme smotanu, pridáme rozdrobený syr, korenie a premiešame.
- Rúru predhrejeme na 160°C (bez konvekcie). Fyllo pláty položte k sebe a nakrájajte na 16 rovnakých kúskov (asi 11 x 8 cm). Prikryte vlhkou utierkou.
- Po úplnom vymastení každého kúska cesta ich po 4 kusoch položte na seba krížom krážom tak, aby vytvorili kruh. Vzniknuté zmesi dáme do vymastených muffinových foriem a naplníme tvarohovou plnkou. Pečieme 12 minút. Do každého košíka vložte maticu.
- Pekanové orechy na šalát nasekáme nahrubo. Hrušky nakrájajte pozdĺžne na štvrtiny, odstráňte jadro, dužinu nakrájajte na krásne plátky a rýchlo opečte na olivovom oleji do kôry z oboch strán. Dochutíme soľou a korením.
- Na dresing rozšľaháme citrónovú šťavu s kôrou, medom, horčicou, olivovým olejom, soľou a korením v nádobe s tesne uzavretým uzáverom.
- Rukolu prelejte polovicou dresingu, rozdeľte na taniere, pridajte hrušky a posypte nasekanými pekanovými orechmi. Navrch poukladáme škrupiny koláča, pokvapkáme dresingom a podávame.
Mimochodom
Tento šalát môžete podávať, ak máte hostí: perfektne sa hodí k suchému bielemu vínu.
Poznámka pre hostiteľku
Hrušky môžeme posypať cukrom, jemne skaramelizovať na panvici s rozpusteným maslom a potom pridať do šalátu.
Jahodový a kiwi šalát
Ovocné šaláty pre mnohých nie sú ničím iným, než akousi maličkosťou. Ale rovnako ako iné jedlá majú svoje pravidlá. V takýchto šalátoch je vhodné kombinovať sladké a kyslé chute, ako aj rôzne textúry. Na obliekanie je lepšie používať jogurt v lete av zime – med s bylinkami a citrusovou šťavou.
Jahodový a kiwi šalát
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- jahody – 400 g
- avokádo – 2 ks.
- citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.
- kiwi – 3-4 ks.
- med – 3-4 lyžice. l.
- strúhaná citrónová kôra – 1 lyžička.
- olivový olej – 1-2 lyžice. l.
- balzamikový ocot – 1 lyžička.
- zmes listového šalátu – 50–60 g
- pekanové orechy – 80 g
- soľ
- Jahody nakrájame na plátky. Avokádo ošúpeme a dužinu nakrájame na stredné kúsky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a mierne osolíme. Kiwi ošúpeme, prekrojíme na polovicu, nakrájame na plátky ako jahody.
- Na dresing zmiešame med, kôru, olivový olej a ocot. Rýchlo zmiešajte jahody, kiwi a avokádo so šalátom a dresingom. Posypeme nahrubo nasekanými orechmi a ihneď podávame.
Mimochodom
Prísady šalátu je možné meniť podľa vlastného uváženia. Hlavná vec je pokúsiť sa udržať rovnováhu medzi sladkou a kyslou.
Poznámka pre hostiteľku
Namiesto balzamikového octu môžete použiť jablkový alebo vínny ocot: bude to tiež chutné.
Indeutkur
S týmto výtvorom ohromíte svojich hostí až po uši a získate ich „minútu slávy“. Len si to predstavte: celá pečená morka je plnená kačicou a to zase kuracím mäsom! Ideálne jedlo na vianočný alebo novoročný stôl!
Indeutkur
Na varenie za 10–Potrebných 12 porcií:
- vypitvaná morka s hmotnosťou približne 5 kg – 1 ks.
- vypitvaná kačica s hmotnosťou približne 2 kg – 1 ks.
- vypitvané kura s hmotnosťou približne 1,5 kg – 1 ks.
- bochník vidieckeho chleba – 1 ks.
- pekanové orechy – 100 g
- brusnicový džem alebo džem – 150 g
- maslo – 60 g
- cesnak – 3 veľké strúčiky
- šalvia – 6 listov
- tymián – 2 vetvičky
- olivový olej – 3 lyžice. l.
- BBQ omáčka – 1 polievková lyžica. l.
- mletý sušený cesnak – 1 polievková lyžica. l.
- zmes suchých talianskych alebo provensálskych bylín – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Morku, kačicu a kurča nakrájajte, odstráňte kosti. Urobte rezy zvnútra, snažte sa udržať pokožku neporušenú. Kačicu a kurča zo všetkých strán osoľte a okorente, pokvapkajte olivovým olejom (morku netreba pokvapkať), vtáčika prikryte potravinovou fóliou a odložte, kým pripravíte plnku.
- Z chleba odrežte kôrku. Drobenku nakrájame na malé kocky a poukladáme na plech. Pokvapkáme olejom, ochutíme cesnakom a zmesou byliniek. Vložíme do rúry vyhriatej na 180°C. Pečieme za občasného miešania do zlatista asi 10 minút…