Čo variť z tvarohu okrem tvarohových koláčov
Tvaroh nie sú len tvarohové koláče. Môžete z nej uvariť veľa chutných vecí a potešiť tak milovníkov klasických jedál, ako aj tých, ktorí oceňujú kulinárske experimenty. Tu je 14 overených receptov na nesyrniki!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Nie tvarohové koláče č.1. Lenivé halušky so syrom a pestom
- Nie tvarohové koláče č.2. Halušky s tvarohom a zelenou cibuľkou na každé ročné obdobie
- Nie tvarohové koláče č.3. Cervelle de canut: Francúzsky krém vyrobený z domáceho tvarohu
- Nie tvarohové koláče č.4. Tak jednoduchý a taký lahodný tvaroh s kôprom a cesnakom
- Nie tvarohové koláče č.5. Cuketa s paradajkami, tvarohom a píniovými orieškami
- Nie tvarohové koláče č.6. Cuketové rolky s lemon curdom
- Nie tvarohové koláče č.7. Tenké pudingové palacinky s jemnou tvarohovou náplňou
- Nie tvarohové koláče č.8. Domáci tvarohový koláč plnený tvarohom a kyslou smotanou
- Nie tvarohové koláče č.9. Kváskový koláč s tvarohom a syrom pre celú rodinu
- Nie tvarohové koláče č.10. Kváskové tvarohové koláče s tvarohom ako od babičky
- Nie tvarohové koláče č.11. Eremchek yukalary: tvarohové lokše na tatarský spôsob
- Nie tvarohové koláče č.12. Ružovo sladký tekvicový kastról s tvarohom
- Nie tvarohové koláče č.13. Kuracie mäso plnené tvarohom, sušenými slivkami a orechmi
- Nie tvarohové koláče č.14. Šťukové rezne s tvarohom a bravčovou masťou, ktoré zje aj mäsožrút
Syrniki sú, samozrejme, klasika a mnohí moji kolegovia a známi robia tvarohové koláče z tvarohu. Milujeme ich tiež (pozri recepty tu), ale dnes vám chceme ponúknuť chute, vône, chutné názvy a veľkolepé prezentácie iných tvarohových jedál. Napíšte nám, aký úspech sme mali a ktoré recepty sa vám najviac páčili.
Po prvé, poďme zistiť, aký druh tvarohu je vhodný pre tvarohové koláče. Myslíte si, že tvarohové koláče sa dajú pripraviť z akéhokoľvek tvarohu? Môžete, samozrejme, ale nie v dobrej viere. Sú ideálne tvarohové koláče, sú priemerné a sú nedôležité. O tom druhom ani nehovoríme. Stredné sa často vyrábajú z tvarohu v obdĺžnikových baleniach. Je síce hutný, ale stále je v ňom veľa tekutiny a práve tá tvarohovej hmote na tvarohové koláče škodí. Niektorí ľudia vyrábajú tvarohové koláče z tvarohovej hmoty, ale táto „surovina“ je sladký a tučný produkt. Optimálny tvaroh na tvarohové koláče je čo najsuchší, jemne drobivý, s obsahom tuku aspoň 5%. Rovnaký tvaroh je vhodný pre lenivé knedle.
Nie tvarohové koláče č.1. Lenivé halušky so syrom a pestom
Lenivé knedle sú dobré, pretože sa varia rýchlejšie ako zvyčajne: nemusíte robiť cesto a plnku oddelene a potom urobiť úhľadnú a krásnu knedľu. Najčastejšie sa lenivé halušky robia na sladko a najobľúbenejšou náplňou je tvaroh. Ale lenivé halušky sa dajú aj prechutiť pridaním napríklad zemiakov do cesta.
Lenivé halušky so syrom a pestom
Na prípravu 2-3 porcií potrebujete:
- 200 – 220 g suchého hustého tvarohu s obsahom tuku 5 – 9 %
- 2 žĺtky
- 100 g strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra
- 1-2 lyžičky. kukuričný škrob, v prípade potreby olivový olej
- maslo a bazalkové pesto na servírovanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Tvaroh roztlačte so žĺtkami, soľou a korením do hladka. Pridajte parmezán a premiešajte. Ak sa vám zmes nezdá dostatočne hustá (závisí to od stupňa suchosti tvarohu), pridajte škrob.
- V hrnci priveďte do varu vodu a soľ. Dosku a ruky vymastíme olejom, vyložíme tvarohovým cestom vo forme klobásy. Nôž zakaždým ponorte do vriacej vody, odrežte kúsky tvarohového cesta široké asi 2 cm a opatrne ich vložte do vriacej vody. Varte, kým halušky nevyplávajú, 3–4 minúty.
- Plechy vymastíme olejom, knedle vyberieme štrbinovou lyžicou, necháme odtiecť vodu, knedle poukladáme na taniere. Navrch natrieme pesto a ihneď podávame.
Ak sú tu lenivé halušky pre tých, ktorí sa ponáhľajú alebo si jednoducho ešte neuvedomili krásu modelingu, nemali by chýbať ani len klasické halušky. Samozrejme, môžete ich variť s čerešňami, ale ponúkame recept, ktorý je z hľadiska ingrediencií cenovo dostupnejší. Je to ako navrhnúť robiť tvarohové koláče s hrozienkami namiesto tvarohových koláčov s omáčkou kumquat.
Nie tvarohové koláče č.2. Halušky s tvarohom a zelenou cibuľkou na každé ročné obdobie
Na toto jedlo je lepšie použiť mierne tučný tvaroh, pretože v dobrých haluškách s tvarohom by malo byť málo cesta a veľa tvarohu. Cesto je hutné a mäkké, dá sa vyvaľkať na tenko bez trhania.
Knedle s tvarohom a zelenou cibuľkou
Na prípravu 2-3 porcií potrebujete:
- 450 g múky
- 200 ml pitnej vody
- 4-5 stoniek zelenej cibule
- 10 g masla
- 1 vajce
- 300 g tvarohu s obsahom tuku 15 % a viac
- listy 2-3 vetvičiek kôpru
- kyslá smotana na podávanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Do veľkej misy preosejte múku a soľ. Postupne nalejte vodu do stredu sklíčka, pričom cesto miesime vidličkou. Nevylievajte všetku vodu naraz!
- Začnite miesiť cesto rukami: malo by byť veľmi mäkké. V prípade potreby pridajte ešte trochu vody. Cesto vyvaľkáme do gule a vložíme do misy. Zakryte plastovým obalom a nechajte 40 minút.
- Nakrájajte zelenú cibuľu. Rozohrejte panvicu s maslom a opečte zelenú cibuľku do mäkka, 5 minút.
- Vajíčko zľahka rozšľaháme vidličkou a zmiešame s tvarohom, zelenou cibuľkou a nadrobno nasekaným kôprom, soľou a korením.
- Cesto rozvaľkajte na tenkú vrstvu. Pomocou pohára alebo formičky vykrajujeme kruhy s priemerom 5 cm do stredu kruhu a okraj pritlačíme pigtailom.
- V širokom hrnci prevaríme vodu, osolíme, pridáme halušky a varíme 1-2 minúty. potom, čo vyplávajú na povrch, alebo kým nie sú úplne pripravené. Knedle scedíme v cedníku. Poukladáme na taniere, pridáme kyslú smotanu a podávame.
Keď sme hovorili o tvarohových koláčoch, zabudli sme spomenúť domáci tvaroh. Zvyčajne, ak máte domáci tvaroh, nemusíte si s ním lámať hlavu – stačí pripraviť nátierku, krém, pastu a podávať s chlebom alebo čerstvou zeleninou. Ak je v tvarohu priveľa srvátky, položte ho na sito vystlané gázou a nechajte prebytočnú tekutinu odtiecť.
Nie tvarohové koláče č.3. Cervelle de canut: Francúzsky krém vyrobený z domáceho tvarohu
Názov tohto tradičného lyonského jedla sa vyslovuje „servel de canu“ a doslovne sa prekladá ako „mozog tkáča“, no významom týchto slov sa už dlho nikto nevenuje. Toto je len veľmi známa fráza, ako naša „lienka“.
Cervelle de canut: Francúzsky krém vyrobený z domáceho tvarohu
Na prípravu 4 porcií potrebujete:
- 1 malá sladká cibuľa alebo šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- 4-5 vetvičiek petržlenovej vňate
- 7-8 zelenej cibule
- listy zo 4 vetvičiek estragónu
- 300 g čerstvého domáceho tvarohu
- 20 g hustej smotany
- 2-3 lyžičky. lahodný rastlinný olej
- soľ, najlepšie morská soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na tyčinky:
- 1 malý bochník vidieckeho chleba
- olivový olej
- Cibuľu, cesnak a bylinky nasekáme veľmi nadrobno.
- Nasekané bylinky, šalotku a cesnak zmiešame s tvarohom a smotanou, roztlačíme do hladka. Dochutíme soľou a korením, zmiešame s maslom. Zakryte fóliou a vložte do chladničky na pár hodín.
- Pre tyčinky odrežte z chleba kôrku, strúhanku nakrájajte na 1,5 cm hrubé plátky a plátky nakrájajte na tyčinky. Obalíme ich na olivovom oleji a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C pod grilom do zlatista. Podávame teplé s tvarohovým krémom.
Ide o francúzsku verziu domácej tvarohovej krémovej pasty. A po ňom nasleduje tvaroh s kôprom. Jeho výhodou je nenáročnosť na prípravu, malé množstvo ingrediencií a možno použiť takmer akýkoľvek tvaroh. Tvaroh s kôprom predsa len nie sú tvarohové koláče.
Nie tvarohové koláče č.4. Tak jednoduchý a taký lahodný tvaroh s kôprom a cesnakom
V čase, keď sú regály supermarketov plné farebných škatúľ so všelijakými nátierkami a čerstvými syrmi s prísadami, si takéto občerstvenie pripravujeme my, hospodárni a šikovní. Je to také jednoduché!
Tvaroh s kôprom a cesnakom
Na prípravu 2-3 porcií potrebujete:
- 2 strúčiky cesnaku
- 20-30 g kôpru
- 4 polievkové lyžice. l. plnotučná kyslá smotana
- 200–250 g kvalitného a chutného tvarohu
- 1–2 lyžice. l. olivový olej, podľa potreby
- ražný toast na podávanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Rozdrvte strúčiky cesnaku nožom. Kôpor nahrubo nasekáme. Vložte do pohára ponorného mixéra a pridajte soľ a korenie. Šľaháme do konzistencie pasty, v prípade potreby pridáme olivový olej.
- Pridáme kyslú smotanu a tvaroh. Zmes vyšľaháme do hladka.
- Tvaroh s kôprom podávame na hriankach z ražného chleba.
Čo sa ešte dá vyrobiť zo suchého tvarohu takého, aby sa hodilo na tvarohové koláče? Dá sa použiť na prípravu teplých aj studených zeleninových pochutín. Vhodná je pre nich zelenina, ktorá je prístupná každému – cuketa.
Nie tvarohové koláče č.5. Cuketa s paradajkami, tvarohom a píniovými orieškami
Plnená cuketa je útulný pokrm s príchuťou leta, kedy do plnky môžete dať všetko, čo dozrelo v záhrade. Teraz sú záhony len minulosťou a budúcnosťou, takže používame len paradajky, papriku a tvaroh. A so zlatohnedou kôrkou sušienok a píniových orieškov je jedlo chutné kedykoľvek počas roka.
Cuketa s paradajkami, tvarohom a orechmi
Na prípravu 4 kusov potrebujete:
- 4 malé cukety alebo cukety
- 4 stredne sladké paradajky
- 1 paprika bez semien alebo blán
- 2 polievkové lyžice. l. olivy alebo olivy bez kôstok
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá červená čili paprička, bez semienok alebo blán
- 150 g tvarohu s obsahom tuku 5 – 9 %
- listy 3-4 vetvičiek petržlenu
- 30–50 g píniových orieškov plus na posypanie
- 50 g strúhanky plus navyše na posypanie
- olivový olej na vyprážanie
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- Cuketu prekrojte pozdĺžne na polovicu, pomocou noža alebo lyžice opatrne odstráňte jadro, aby ste vytvorili lodičku. Jadierka si zatiaľ odložíme bokom. Cuketu posypeme soľou, korením, polejeme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej miestnosti na 200 st. °Vložte do rúry na 8-10 minút.
- Paradajky rozrežte na polovicu a lyžičkou odstráňte jadro a semená. Dužinu nakrájajte na malé kocky. Pomocou rovnakých kociek nakrájajte papriku, olivy, cibuľu a jadierka cukety (ak sú semená príliš veľké a tvrdé, odstráňte ich). Chilli papričku a cesnak nasekáme nadrobno. Všetku zeleninu zmiešame v miske. Vyprážajte na panvici na olivovom oleji do mäkka a dozlatista, 4 až 5 minút.
- Preneste obsah do misky mixéra. Spolu s tvarohom vyšľaháme do hladka. Pridajte polovicu najemno nasekanej petržlenovej vňate, píniové oriešky a polovicu strúhanky. V závislosti od konzistencie náplne postupne pridávajte zvyšné krekry bez toho, aby ste prestali miešať. Náplň by nemala byť tekutá! Dochutíme soľou a korením.
- Výslednou náplňou naplňte cuketové „lodičky“. Posypeme strúhankou, pridáme štipku korenia a soli a píniové oriešky. Pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 minút. Podávame posypané zvyšnou petržlenovou vňaťou.
Vyššie uvedený recept, ako v prípade francúzskeho tvarohového krému, je mierne komplikovaná verzia. Okamžite sa mi vybavia syrové palacinky s kumquatom. Dáme jednoduchý recept na občerstvenie z cukety a tvarohu.
Nie tvarohové koláče č.6. Cuketové rolky s lemon curdom
Jednoduchý recept na úžasné a pôsobivé predjedlo, vhodné na každú príležitosť. Ak je to možné, použite cuketu. Táto zelenina má pestrofarebnú šupku a keďže ju netreba odrezávať, chuťovka vyzerá efektnejšie. Ale dobrá bude aj cuketa.
Cuketové rolky s tvarohom
Na prípravu 16–20 kusov potrebujete:
- 4 veľké cukety
- šťava a kôra z 1 citróna
- 3 klinčeky…