Cuketové kvety: ako ich nielen obdivovať, ale aj chutne uvariť

Cuketové kvety: ako ich nielen obdivovať, ale aj chutne uvariť

Cuketové kvety: ako ich nielen obdivovať, ale aj chutne uvariť

Kvety cukety nie sú ruže ani tulipány, ale sú svojim spôsobom krásne, najmä pre gurmánov. Tieto krehké záhradné kvety sú nielen jedlé, ale podávajú sa v najlepších reštauráciách na svete a gurmáni sú ochotní vzdať sa úrody cukety a nazbierať si jemné žlté kvety, aby si pripravili svoje obľúbené jedlo. Kuchárka Evdokia Vasilyevna nám povedala, ako pripraviť kvety cukety.

Cuketové kvety

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Kvety cukety, samice a samce: ktoré si vybrať na varenie
  • Cuketové kvety: ako udržať nazbierané kvety čerstvé
  • Kvety cukety: ako variť
  • Cuketové kvety: s čím podávať
  • 2 recepty na výrobu cuketových kvetov
  • Cuketové kvety plnené mletým mäsom a ryžou
  • Pečené kvety cukety na rímsky spôsob

Cuketové kvety som prvýkrát pripravila pred 20 rokmi, keď sa moja dcéra vrátila zo služobnej cesty v Taliansku. Od detstva „žijem“ v záhrade a kvety cukety sú pre mňa neklamným znakom polovice leta a pripomienkou toho, že kvôli úrode treba zeleninu niekedy násilne opeľovať. Ale nikdy som ich nevarila, len som sledovala, ako žiarivo žlté kvety najprv odkvitli a potom po chvíli zvädli.

Ukazuje sa, že plnené kvety cukety sú jedným z najelegantnejších a najobľúbenejších pouličných jedál v Taliansku. Moja dcéra mi ukázala fotografie chutného rýchleho občerstvenia, nadšene rozprávala o jeho chuti a potom mi priniesla recept, ktorý si pýtala od rímskeho šéfkuchára. Na mleté ​​mäso Taliani použili ricottu, parmezán a štipku muškátového orieška. Naplnené kvietky som namáčala do zápražky z múky, škrobu, bieleho vína, vajíčok, olivového oleja a vody a následne som doprážala pripravené cuketové kvietky. To všetko bolo úžasné, lenže ricotta u nás vtedy nebola dostupná a problémy boli aj s parmezánom. Musel som sa z toho dostať: ricottu som nahradil domácim tvarohom a namiesto parmezánu som použil Kostromu a údenú klobásu. Do plnky som pridala nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať zo záhradky a mletú papriku. Cesto som urobila presne podľa receptu. Tak som objavila nové jedlo, dalo by sa povedať, tiež z cukety.

Teraz každý rok pripravujem cuketové kvety a veľa s nimi experimentujem. Susedia a priatelia boli k tomu spočiatku veľmi opatrní. Ale pár ochutnávok – a tiež pomaly začali variť cuketové kvety a potom sme si začali vymieňať recepty a teraz sa žiadne z našich letných stretnutí nezaobíde bez „kvetinových“ jedál.

Proces núteného (ručného) opelenia kvetov cukety
Proces núteného (ručného) opelenia kvetov cukety

Kvety cukety, samice a samce: ktoré si vybrať na varenie

Kvety cukety treba zbierať ráno, keď sa začínajú otvárať. Len sa najprv uistite, že je váš výber správny.

Cuketa, podobne ako tekvica, má samčie a samičie kvety. Aby sa objavili plody, musí nastať krížové opelenie – prenos dozretého peľu zo samčieho kvetu (tyčinka) na bliznu samičieho kvetu (piestik). Všetko bolo presne tak, ako nám hovorili na hodinách botaniky v škole! Samčie kvety nevytvárajú vaječníky ani ovocie, preto sa nazývajú neplodné kvety.

Ako rozlíšiť prázdne kvety od samičích kvetov cukety? Ženský púčik má zhrubnutie v mieste vaječníka, zatiaľ čo mužský púčik rastie na dlhej a tenkej stonke.

Na varenie používam neplodné kvety, aj keď pri bohatej úrode cukiet nepohrdnem ani samičími kvetmi. Samčie kvety som odrezal ostrým nožom alebo kuchynskými nožnicami spolu s 23 cm stonky, varím samičie spolu s vaječníkom. Ak narástol, nechávam vedľa kvetu časť vaječníka do 6 dĺžky.7 cm.

TIP: Niektorí talianski kuchári odporúčajú pri práci so samčími kvetmi odstrániť stonku a tyčinku. Vezmú kvet cukety a držiac okvetné lístky jednou rukou za základňu, druhou opatrne odstránia (otočia) spodnú časť so stonkou a tyčinku. Nerobím to, pretože všetko je jedlé.

DÔLEŽITÉ! Neničte dizajn prírody a nenechávajte samičie kvety bez opelenia. Jeden samčí kvet môže opeľovať 23 samičie kvety cukety.

Samčie kvety cukety vyrastajúce na jednotlivých stonkách rastliny
Samčie kvety cukety vyrastajúce na jednotlivých stonkách rastliny

Cuketové kvety: ako udržať nazbierané kvety čerstvé

Po zbere je potrebné kvety cukety uvariť, maximálne do jedného dňa. Ak to nie je možné, pripravte ich na dlhšie skladovanie. Za týmto účelom opatrne vytraste vlhkosť a/alebo hmyz, ktorý sa môže skrývať vo vnútri kvetov. Vlhkosť je pre jemnú kvetinu smrteľná, preto sa ju snažte udržiavať čo najsuchšiu. Kvety umiestnite do nádoby opatrne, vo vrstvách, príliš ich nestláčajte a každú vrstvu vysteľte papierovými utierkami. Nádobu uchovávajte tesne uzavretú v chladničke. Takto budú kvety cukety žiť až 2 dni.

Viem, že kvety sa dajú zmraziť, ale až po namáčaní každého kvetu v cestíčku. Takéto experimenty som ešte nerobil.

Ženské cuketové kvety kvitnúce doslova na cukete samotnej
Ženské cuketové kvety kvitnúce doslova na cukete samotnej

Kvety cukety: ako variť

Kvety cukety sú zvyčajne plnené alebo jednoducho vyprážané. Plnia sa mladým mäkkým syrom vrátane kozieho mlieka alebo zmesou mäkkého a vyzretého tvrdého syra s prídavkom ančovičiek, orechov, sušených paradajok a sušeného ovocia. Na plnenie cuketových kvetov sa hodí ryža, zemiaková kaša, quinoa s rôznymi príchuťami a korením. Najjednoduchšie je výslednú plnku preložiť do cukrárskeho vrecka a vtlačiť do stredu kvetu. A potom pripojte okvetné lístky, akoby ste ich „utesnili“.

Plnené kvety sa môžu jesť surové, rovnako ako iné jedlé kvety.

Surové plnené cuketové kvietky pomocou silikónovej kefy potrieme vajíčkom, uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 12–15 minút. Podávame teplé s rustikálnym chlebom a domácou majonézou.

Surové plnené kvety podávajte so zeleninovým rizotom alebo v miske krémovej polievky, ako je cuketa, karfiol alebo brokolica.

Zbožňujem pridávať čerstvo natrhané cuketové kvety do letných zeleninových šalátov, zdobiť ich na pizzu alebo primiešať do omáčky na špagety, najmä sušených paradajok a cesnaku.

Pizza s kvetmi cukety a líškami
Pizza s kvetmi cukety a líškami

Cuketové kvety: s čím podávať

Domáce pesto a paradajkovú omáčku často používam na podávanie surových a pečených cuketových kvetov.

Pesto vyžaduje čerstvú bazalku, píniové oriešky, parmezán a cesnak. To všetko sa umiestni do misky mixéra a rozmixuje sa do hladka. Pokračujte v miešaní a pridajte dostatok olivového oleja na vytvorenie hladkej, jasne zelenej omáčky. Soľ podľa chuti.

Na omáčku, ktorú moja dcéra volá „paradajkové fondue“, som na panvici s rastlinným olejom opražila nasekaný cesnak a sladkú cibuľku, najlepšie šalotku. Varte niekoľko minút, kým zelenina nezmäkne. Pridávam niekoľko zviazaných vetvičiek bazalky, aby omáčka mala výraznú chuť. Pridám nahrubo nakrájané mäsité paradajky (bez šupky) a mrkvu prekrojenú pozdĺžne na polovicu (pre sladkosť). Panvicu prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme 5 minút, alebo kým paradajky mierne nezmäknú. Bazalku a mrkvu vyberiem, soľ a korenie. Omáčku podávajte teplú s trochou rukoly na dochutenie.

Čerstvé kvety cukety sú kombinované so sladkokyslými šťavnatými chrumkavými jablkami, sladkou paprikou, cviklou, mätou, chrenom, hrozienkami, citrónovou šťavou, medom.

2 recepty na výrobu cuketových kvetov

Cuketové kvety plnené mletým mäsom a ryžou

Náplň nie je Talianom veľmi známa, no medzi nami je vrelo prijatá. Mleté hovädzie mäso možno nahradiť mletým kuracím mäsom alebo mletým morčacím mäsom.

Cuketové kvety plnené mletým mäsom a ryžou
Cuketové kvety plnené mletým mäsom a ryžou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • 2 strúčiky cesnaku nasekané nadrobno
  • 2 cibule, nakrájané na kocky
  • 1 kg mletého hovädzieho mäsa
  • 12 cuketových kvetov
  • 12 štipky oregana
  • listy 23 vetvičky bazalky, nasekané nadrobno
  • 500 g mäsitých paradajok bez šupky, nakrájaných na kocky
  • 180200 g varenej okrúhlej ryže, najlepšie arborio
  • 1 žĺtok
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • citrón na servírovanie, voliteľné
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Zahrejte rastlinný olej na panvici s hrubým dnom a vysokými stranami. Opečte cesnak, 12 minúty, pridajte cibuľu a pokračujte vo varení za stáleho miešania, kým cibuľa nie je mäkká a priehľadná.
  2. Pridajte mleté ​​mäso a dobre opečte, pričom všetky hrudky rozdrobte špachtľou.
  3. Do obsahu panvice pridajte bylinky a paradajky. Zahriať sa 23 min.
  4. Pridajte ryžu a za pravidelného miešania varte, kým sa všetky chute nespoja. Ryža by mala absorbovať paradajkovú šťavu a mleté ​​mäso by malo byť uvarené. Plnku osolíme a okoreníme.
  5. Každý cuketový kvet držte vzpriamene a pomocou polievkovej lyžice naplňte pripravenou zmesou. Spojte konce okvetných lístkov, aby ste uzavreli náplň. Pre pohodlie niekedy viažem kvety so zelenou cibuľovou šípkou, aby som zachoval tvar púčika.
  6. Naplnené cuketové kvety poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi nimi by mala byť určitá vzdialenosť.
  7. Potrieme žĺtkom rozšľahaným s 0,5 lyžičky. vody a pečieme v rúre predhriatej na 150 °C 2035 min. Nakoniec môžete na pár minút zapnúť gril. Pripravené cuketové kvety podávajte horúce alebo teplé s citrónom, ak chcete.

Pečené kvety cukety na rímsky spôsob

Na prípravu vyprážaných kvetov pripravujú rímski kuchári cesto a nazývajú ho „pastelou“. Toto cesto sa pripravuje jednoducho a rýchlo.

Ak chcete, vložte malý kúsok mozzarelly do každého kvetu a potom ho vložte do cesta stranou, kde bola stonka.

Zmes vajec, malého množstva vody a strúhanky môže byť akýmsi cestíčkom – bude úplne domáce.

Pečené kvety cukety na rímsky spôsob
Pečené kvety cukety na rímsky spôsob

Na varenie 3Potrebných 5 porcií:

  • 150 g múky
  • 150 g vody
  • 15 cuketových kvetov
  • rastlinný olej na vyprážanie
  • morská soľ
  1. V miske zmiešame múku a soľ. Môžete pridať malú štipku rýchleho sušeného droždia, aby bolo cesto nadýchané.
  2. Postupne začnite pridávať vodu a neustále miešajte, kým nevznikne homogénne cesto. TIP: Vodu pridávajte veľmi pomaly. Nemusíte to všetko využiť! Na cesto by ste mali mať homogénne, nie príliš tekuté cesto.
  3. Vezmite veľkú nepriľnavú panvicu s hrubým dnom a pridajte olej. Mala by úplne pokryť celé dno panvice a pridať ešte 12 polievkové lyžice. l. Olej zohrejte na strednom ohni. Aby ste vedeli, kedy je hotové, nakvapkajte doň trochu cesta: ak prská, maslo je hotové!
  4. Cuketové kvety po jednom namáčame do cesta a opatrne preložíme na rozpálený olej. Každý kvet opečte zo všetkých strán do zlatista.
  5. Vyprážané kvety tekvice preneste na papierové utierky, aby absorbovali prebytočný olej. Dochutíme soľou a vyprážané tekvicové kvety podávame horúce.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cuketaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik