Datlové dezerty: 10 receptov pre zúfalých maškrtníkov

Datlové dezerty: 10 receptov pre zúfalých maškrtníkov

Datlové dezerty: 10 receptov pre zúfalých maškrtníkov

Máte radi dátumy? Ak áno, potom ich s najväčšou pravdepodobnosťou jedzte v čistej forme. A to je skvelé! No nevyužiť celý potenciál datlí by bola neodpustiteľná chyba, preto sme vybrali 10 receptov na dezerty s týmto sušeným ovocím, ktoré sú hodné úprimného obdivu.

Datlové dezerty: 10 receptov pre zúfalých maškrtníkov

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Dátumy a ich miesto vo svetovej kulinárskej histórii
  • Aké sú výhody dátumov?
  • Ako si vybrať dátumy
  • Ranginak
  • Datle v tmavej čokoláde so smotanovým syrom
  • Datle s mandľami v bielej čokoláde
  • Jablkový a datľový koláčik
  • Datlový koláč s karamelovou omáčkou
  • Datlová zmrzlina
  • Nepečené čokoládové sušienky s bobuľami
  • Surová čokoládová torta
  • Raw Snickers
  • Domáce energetické tyčinky bez cukru

Dátumy a ich miesto vo svetových dejinách

Ak je pre vás a pre mňa rande len nejaké sušené ovocie, tak pre východniara je to skutočný zázrak prírody, ak chcete, posvätné ovocie. Zdá sa, že lásku k tomuto ovociu majú v krvi Izraelčania, Egypťania, Turci a Jordánci. Počas svätého mesiaca ramadán moslimovia, ktorí sa postia cez deň, začínajú večer prerušovať pôst dátumami. A ako si tieto plody nevážiť! Datľové palmy sa na Zemi objavili už dávno, pestovali sa v Mezopotámii pred niekoľkými tisíckami rokov. A samotné sušené ovocie je možné skladovať roky bez straty kvality. Zaujímavosťou je, že v 60. rokoch 20. storočia sa izraelská lekárka Sarah Sallon pokúsila zasadiť semená datlí nájdené počas vykopávok na mieste pevnosti kráľa Herodesa. Tak čo myslíš? Semená vyklíčili a vyrástli z nich palmy, ktoré po 6 rokoch priniesli prvé ovocie.

Ale dosť príbehov: veríme, že ste si už vybudovali rešpekt k dátumom. Zdá sa, že s ich kulinárskymi vlastnosťami je všetko jasné: každý, kto niekedy vyskúšal tieto plody, vie, že sú veľmi sladké a veľmi sýte (aby ste ich prejedli, musíte vyskúšať). Termíny môžu priniesť aj nemalé výhody, o ktorých vám povieme práve teraz.

Aké sú výhody dátumov?

Datle majú vysoký obsah vlákniny, tryptofánu, vitamínov B, horčíka a kremíka.
Datle majú vysoký obsah vlákniny, tryptofánu, vitamínov B, horčíka a kremíka.

Datle obsahujú veľa vlákniny, čo znamená, že konzumácia týchto plodov pomôže odstrániť toxíny z tela. A určite sa zlepší aj samotný proces trávenia. Datle sú bohaté na antioxidanty, ktoré zmierňujú zápaly v tele, a tým zabraňujú vzniku závažných ochorení. Datle vám môžu zlepšiť náladu, pretože obsahujú veľa tryptofánu, vitamínov B a horčíka. Obsahujú tiež veľa kremíka, ktorý podporuje tvorbu kolagénu, čím sa zvyšuje elasticita pokožky a spomaľuje sa jej starnutie. Nakoniec, datle môžu byť použité ako zdravšia alternatíva bieleho cukru, čo je presne to, čo odborníci na výživu robia.

Ako si vybrať dátumy

Ak vidíte, že plody sú lepkavé a mokré, prejdite okolo: to znamená, že datle boli namočené v sirupe. A všetko by bolo v poriadku, ale cukor podporuje množenie húb a baktérií. A obsah kalórií v ovocí bude v tomto prípade vyšší. Vo všeobecnosti by sa datle mali len sušiť a je to!

Venujte pozornosť celistvosti pokožky. Ak je celý popraskaný, znamená to, že datle boli sušené zrýchleným spôsobom, v rúre. Čo je jednoznačne horšie ako prirodzené sušenie na slnku.

Ktoré dátumy je lepšie vziať: svetlé alebo tmavé? Tie druhé, lebo sú zrelšie. Na záver sa neváhajte spýtať na krajinu pôvodu datlí: tie najchutnejšie a najväčšie k nám prichádzajú zo Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie a Izraela.

Kúpili ste si „správne“ dátumy? Rýchlo ich uvaríme!

Ranginak

Ranginak je lahodný dezert, ktorý je veľmi populárny na Blízkom východe. Hovorí sa, že toto jedlo je jedným z najstarších, čo dokazujú písomné pramene. Moslimovia pripravujú ranginak pomerne často, ale vždy počas svätého mesiaca ramadán a v slušnom množstve, pretože tento dezert je dokonale skladovaný v chladničke až 14 dní.

Ranginak
Ranginak

45 min

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • datle – 500 g
  • lúpané vlašské orechy – 35 g
  • múka – 300 g
  • mletá škorica – 1 lyžička.
  • mletý šafran – 1 g
  • maslo – 100 g
  • rafinovaný rastlinný olej – 40 ml
  • lúpané nesolené pistácie – 30 g
  • kokosové vločky – podľa chuti

1. Pripravte si všetky ingrediencie. Odstráňte kôstky z datlí. Ak to chcete urobiť, jednoducho ich zatlačte na jednu stranu každého ovocia pomocou koktailovej slamky.

2. Vlašské orechy nakrájame na malé kúsky a napcháme ich do datlí. Umiestnite na veľký tanier, krásne usporiadaný do kruhu alebo do sektorov kruhu, ako je to vhodné. Pokúste sa to urobiť čo najtesnejšie, aby nezostal žiadny voľný priestor.

3. Na suchú panvicu nasypeme múku. Smažte ho za stáleho miešania na miernom ohni do zlatista. Pridajte mletú škoricu, šafran a premiešajte. Vložte maslo do panvice a nalejte rastlinný olej. Znova premiešajte.

4. Zmes varíme na miernom ohni za stáleho miešania 10–15 minút. Odstráňte z tepla a výslednú hmotu nalejte na datle a rozdeľte ju čo najrovnomernejšie.

5. Nechajte ranginak 10 minút. Pistácie rozdrvíme v mažiari. Hotový dezert posypeme pistáciami a kokosovými lupienkami. Podávajte.

MIMOchodom

Niekedy sa ranginak pripravuje vo forme rolky. Za týmto účelom sa datle bez kôstky najprv pomelú v mixéri a zrolujú do vrstvy. Navrch poukladáme múku a oriešky opražené na masle, potom zvinieme. Ukazuje sa tiež veľmi chutné.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak chcete ranginak ešte osladiť, posypte ho navrchu najskôr práškovým cukrom (môžete zmiešať so škoricou) a potom nasekanými pistáciami.

Datle v tmavej čokoláde so smotanovým syrom

Tento dezert je skutočnou orientálnou rozprávkou! Je súčasťou sady pochúťok, ktoré si moslimovia zvyčajne prinášajú so sebou na návštevu, najmä počas ramadánu. Mimochodom, datle v čokoláde dokonale zasýtia a umožnia vydržať celý deň bez jedla.

Datle v tmavej čokoláde so smotanovým syrom
Datle v tmavej čokoláde so smotanovým syrom

20 min

5 porcií

Na prípravu potrebujete:

  • veľké datle – 10 ks.
  • horká čokoláda – 50 g
  • lúpané nesolené pistácie – 50 g
  • smotanový syr – 3 lyžice. l.
  • práškový cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • maslo – 1 lyžička.

1. Smotanový syr vymiešame s práškovým cukrom. V každom dátume urobte rez a odstráňte kôstku. Tvarohovou plnkou naplníme datle.

2. Pistácie pomelieme mixérom na malé strúhanky. Aby sa zabránilo ich premene na pastu, je lepšie to urobiť v „pulznom“ režime.

3. Čokoládu a maslo roztopte v mikrovlnnej rúre, niekoľkokrát ju zapnite na 10 sekúnd a medzi zahrievaním zmes miešajte.

4. Do rozpustenej čokolády namáčame pomocou špáradla datle. Datle v čokoláde položte na plech vystlaný pergamenom. Datle poliate čokoládou ihneď posypte pistáciami. Dajte datľovú misku do chladničky, kým čokoláda úplne nestuhne.

MIMOchodom

Ak sa ocitnete v krajinách, kde rastú datľové palmy, predávajú sa tam aj čerstvé plody. Sú trochu lahodné, ale sladké a môžu byť dokonca celkom šťavnaté.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Aby ste si uľahčili plnenie dátumov, použite vrecúško alebo striekačku. Termíny vyberajte čo najväčšie.

Datle s mandľami v bielej čokoláde

Tieto cukríky sú veľmi sladké, takže nebudete môcť zjesť viac ako jeden alebo dva kusy naraz. Najlepším doplnkom k tomuto dezertu by bola šálka nesladeného čaju alebo kávy.

Datle s mandľami v bielej čokoláde
Datle s mandľami v bielej čokoláde

30 min

5 porcií

Na prípravu potrebujete:

  • veľké datle – 10 ks.
  • biela čokoláda – 60 g
  • lúpané mandle – 60 g
  • práškový cukor – 2 lyžice. l.
  • maslo – 1 lyžička.

1. Vložte mandle do hrnca s vriacou vodou a blanšírujte 3 minúty. Vložte do sitka, opláchnite studenou vodou a zlúpnite šupku. Osušte papierovými utierkami a osušte na suchej panvici.

2. Orechy nasypte do pohára mixéra a rozdrvte na jemné strúhanky v režime „pulz“. Odložte asi 1,5 lyžice. l. mandľovú strúhanku na podávanie, do zvyšku pridáme práškový cukor a zmes rozdrvíme na pastu.

3. Do každej ďatle urobte zárez a odstráňte kôstku. Datle naplníme mandľovou pastou.

4. Čokoládu a maslo roztopte v mikrovlnnej rúre, niekoľkokrát ju zapnite na 10 sekúnd a medzi jednotlivými ohrevmi zmes premiešajte.

5. Pomocou špáradla namáčame datle do rozpustenej čokolády. Datle v čokoláde položte na plech vystlaný pergamenom. Datle obalené v čokoláde ihneď posypte mandľovou strúhankou. Dajte datľovú misku do chladničky, kým čokoláda úplne nestuhne.

MIMOchodom

Datle a mandle perfektne „prežijú“ 3-5 dní len v nádobe pri izbovej teplote. Ak potrebujete cukríky uchovávať dlhšie, je lepšie ich dať do chladničky.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na prípravu mandľovej plnky môžete použiť nielen celé ovocie, ale aj hotový marcipán. Venujte pozornosť jeho zloženiu: darček by mal obsahovať iba mandle. A žiadne arašidy!

Jablkový a datľový koláčik

Kombinácia žuvacej, mierne vlhkej textúry a bohatej čokoládovej chuti poteší každého maškrtníka. V našom recepte sa do cesta pridávajú kúsky jabĺk a datlí a hotový horúci brownie je namočený v koňaku alebo Calvadose, vďaka čomu je dezert neskutočne aromatický.

Jablkový a datľový koláčik
Jablkový a datľový koláčik

1 hodina

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

  • maslo – 125 g
  • horká čokoláda – 100 g
  • kakaový prášok – 40 g
  • múka – 50 g
  • cukor – 80 g
  • vajcia – 2 ks.
  • smotana s obsahom tuku 33–35 % – 30 ml
  • datle – 70 g
  • malé jablko – 1 ks.
  • mletá škorica – 1 lyžička.
  • zázvorový prášok – 1 lyžička.
  • Calvados alebo koňak – 2 polievkové lyžice. l.

Pre jemný karamel:

  • smotana s obsahom tuku 33–35 % – 100 g
  • cukor – 100 g
  • maslo – 30 g
  • mletá škorica – 1 lyžička.
  • vanilka – 1 struk
  • morská soľ – na špičke noža

1. Čokoládu a maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli. Zvlášť zmiešame múku, kakao a korenie. Vajcia vymiešame s cukrom (nešľaháme), potom so smotanou a nakoniec s čokoládovou zmesou. Jablko ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Odstrihnite aj datle. Do cesta pridáme suchú zmes a nakrájané ovocie.

2. Cesto vylejeme do vymastenej formy 18×18 cm a pečieme pri 180°C asi 20 minút. Hotové horúce sušienky navlhčite pomocou štetca alkoholom.

3. Na karamel prekrojíme vanilkový lusk pozdĺžne na polovicu, vyškrabeme semienka a pridáme ich do krému spolu so škoricou. Zahrievajte takmer do varu.

4. Vložte cukor do nepriľnavej panvice. Zohrievajte na strednom ohni, kým sa cukor neroztopí a nezhnedne. Opatrne nalejte smotanu a premiešajte. Pridáme maslo a soľ, premiešame, na miernom ohni varíme do zhustnutia (teplota hotového karamelu je 104 °C).

5. Na zostavenie koláča nakrájajte brownie na štvorce, polejte karamelom a nechajte stuhnúť. Ozdobte podľa chuti.

MIMOchodom

Pre karamel je veľmi dôležité nemiešať cukor lyžičkou alebo špachtľou počas roztápania, inak to môže viesť ku kryštalizácii, ktorá je v tomto prípade úplne zbytočná.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Hotové brownie môžete ozdobiť kúskami orieškov, kandizovaného ovocia a kandizovaného ovocia a podávať so zmrzlinou alebo šľahačkou.

Datlový koláč s karamelovou omáčkou

Vyzerá to ako košíček, ale ďatle v ňom robia textúru vlhkejšou a grófsky sivý čaj a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik