K receptu
Dolma je jedlo, ktoré je zvyčajne plnené hroznovými listami. Plnka je mleté mäso s ryžou, ochutené korením a bylinkami. Dolma je rozšírená v kuchyniach národov Zakaukazska, Balkánskeho polostrova a Strednej Ázie. Každá národná kuchyňa má svoje vlastné variácie jedla. Presný pôvod Dolmy nie je známy, hoci si to pripisujú Turci a Gréci, ako aj mnohé iné národy. Nebudeme sa vŕtať v histórii tohto jedla. Jednoznačne môžeme povedať, že Dolma si svojou vynikajúcou, jedinečnou a vycibrenou chuťou vydobyla svoje čestné miesto v kuchyniach mnohých národov a krajín! Dolmu som dnes pripravila zo zeleniny – baklažánu, paradajok a papriky. Táto možnosť nie je menej populárna. Je koniec leta a zelenina je čerstvá, bohatá na vitamíny a najužitočnejšia.
zložitosť: priemer Porcie: 5 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 1 hodina 30 minútNáplňZakaukazská kuchyňaKaukazská kuchyňaVečeraHlavný chodVegetariánstvonarodeninyDovolenka detíNový rokINGREDIENCIE NA 5 PORCIÍhovädzie mäso 1000 g baklažán 4 ks paradajky 4 ks paprika 5 ks maslo 50 g rastlinný olej 50 ml cibuľa 1 ks bazalka 1 zväzok koriandra 1 zväzok kôpru 1 zväzok petržlenu 1/2 zväzku ryže 1,5 ČL kurkumy 1 ČL mäty 1 ČL čierneho korenia podľa chuti soľ podľa chuti Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Mäso prechádzame cez mlynček na mäso.
Krok 2
Cibuľu nakrájame nadrobno. Ľahko opečte na masle (alebo rastlinnom oleji). Pridáme mleté mäso, dôkladne premiešame a na miernom ohni opečieme.
Krok 3
Kým sa mleté mäso dusí, začneme so zeleninou. Z baklažánov odrežeme chvostíky, pozdĺžne ich rozrežeme, posolíme a odstavíme na 30 minút. Papriky zbavíme stopiek, urobíme okrúhle zárezy a očistíme od semienok a blán.
Krok 4
Paradajkám odrežeme vrchy a očistíme vnútro. Dužinu nevyhadzujeme, budeme ju potrebovať. Nezabudnite na mleté mäso. Musí byť do polovice pripravený.
Krok 5
Zeleninu okrem paradajok poriadne umyjeme. Do mletého mäsa pridajte surovú okrúhlu ryžu, nasekanú zmiešanú zeleninu, kurkumu, suchú mätu, soľ a korenie. Dôkladne premiešame. Začneme zeleninou.
Krok 6
Zeleninu vložte do kotla alebo inej hrubostennej nádoby. Po prvé, baklažány. potom paprika a paradajky. Dužinu paradajok osolíme podľa chuti a zalejeme ňou zeleninu. Pevne zatvorte veko a položte na mierny oheň. Varenie po dobu jednej hodiny. No, to je všetko. Plnená zelenina je pripravená. Dobrú chuť!!!