Dulový džem s citrónovou kôrkou
K receptu
Počas varenia sa dule zmení zo žltej na červenú a získate čarovný dulový džem.
zložitosť: ľahko Porcie: 2 varenie: 2 hodiny 30 minút Pridať. čas: 6 hodínDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE2 kg dule 2 veľké „uzbecké“ citróny 1,6 kg cukru 1 vanilkový struk Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Dulu umyjeme kefou, rozrežeme pozdĺžne na štvrtiny, pričom odstránime jadro. Dužinu nakrájajte na stredné kocky a vložte do misky na prípravu džemu. Dužinu zalejeme 1 kg cukru a necháme 6 hodín.
Krok 2
Citróny umyte kefkou, pozdĺžne nakrájajte na 6–8 kúskov, odstráňte strednú bielu časť a jadierka. Rezne nakrájame priečne na veľmi tenké plátky.
Krok 3
Zmiešajte citróny so zvyšným cukrom, dajte na stredný oheň a postupne roztopte. Sirup povarte 10 minút.
Krok 4
Jemne premiešajte dule s cukrom a položte na vysoký oheň. Priveďte do varu, odstredte, znížte teplotu na minimum, pridajte citrónový sirup s kúskami.
Krok 5
5. Varte džem za občasného miešania, kým dule nezčervená, asi 2 hodiny. Vložte do sterilizovaných pohárov, zatvorte, otočte a nechajte vychladnúť.