Džem zo šišky
K receptu
Lekvár zo šišiek začali vyrábať v Rusi ešte pred príchodom cukru. Ako to? Áno, veľmi jednoduché, zlatko. Roľníci naliali med do mladých šišiek a nechali ich na slnku niekoľko týždňov. Šišky a med sa teda navzájom delili o svoje prospešné látky a vlastnosti. A na začiatku 19. storočia, keď Rusko začalo vyrábať vlastný cukor z repy, sa v kuchárskych knihách objavili rôzne verzie receptov na borovičku. Zo sedliackej pochúťky sa šiškový lekvár zmenil na maškrtu pre šľachtu. Navyše je liečivý. Dodávalo mi to silu, zaháňalo nádchu a pomáhalo pri astme. Dnes vieme, aké bohaté sú šišky na živiny. Oplatí sa ich zásobiť na zimu. A najlepší spôsob, ako to urobiť, je pripraviť si domáci džem podľa nášho receptu – s jasnou živicovou chuťou a vôňou borovice.
zložitosť: ľahko Kalórie: 204,40 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 30 min Pridať. čas: 8 hodín Použité: 0,02 g/0,10 g/50,92VarenieDezertPrázdneDetské menuINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍMladá šiška 1 kgGranulovaný cukor 1 kgVoda 700 mlCitrón 0,5 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Triediť cez kužele. Tvrdé a poškodené vyhoďte. Odstráňte trosky, ihly, odrežte stonky kužeľov. Ak sú šišky dlhšie ako 3 cm, je lepšie ich rozrezať na polovicu.
Kužeľový džem (gastronom.ru)
Krok 2
Vložte šišky do lavóra a naplňte ich studenou vodou. Po niekoľkých hodinách vymeňte vodu a púčiky v nej namočte na ďalšie 2-3 hodiny. To ich zachráni pred troskami, náhodným hmyzom a zároveň pred nadmernou horkosťou.
Kužeľový džem (gastronom.ru)
Krok 3
Okrem toho opláchnite púčiky pod tečúcou vodou. Vložte ich do nerezovej panvice, pridajte cukor, pridajte pitnú vodu a dajte panvicu na oheň.
Kužeľový džem (gastronom.ru)
Krok 4
Obsah panvice miešame, kým sa cukor nerozpustí. Priveďte do varu a púčiky varte v sirupe asi 10 minút na strednom ohni. Vypnite oheň a nechajte džem úplne vychladnúť, alebo ešte lepšie, nechajte ho cez noc.
Kužeľový džem (gastronom.ru)
Krok 5
Džem opäť privedieme do varu a na miernom ohni varíme 10 minút. Opäť necháme vychladnúť a necháme 5-8 hodín stuhnúť. Opakujte postup 3-4 krát. Počas varenia nezabudnime odoberať penu. Zakaždým budete pozorovať, ako púčiky menia farbu z jasne zelenej, najskôr na matnú olivovú a potom postupne tmavnú.
Kužeľový džem (gastronom.ru)
Krok 6
Pri štvrtom varení, keď sirup získa krásny červeno-jantárový odtieň a šišky zhnednú, možno džem považovať za hotový. Vytlačte do nej šťavu z polovice citróna, premiešajte a odstavte z ohňa.
Kužeľový džem (gastronom.ru)
Krok 7
Poháre sterilizujte, vložte do nich džem a zrolujte. Prípadne môžete svetlý borovicový sirup precediť cez gázu, naliať do pohárov a pridať presne toľko šišiek, koľko chcete.
Kužeľový džem (gastronom.ru)
MIMOchodom
Šiškový džem bohatý na prospešné látky skutočne pomáha pri prechladnutí a množstve iných chorôb, no treba pamätať na to, že nie je vhodný pre alergikov a tých, ktorí majú problémy s obličkami, pečeňou a tráviacim traktom. Takže by ste sa nemali spoliehať na borovicový džem bez konzultácie s lekárom.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na výrobu džemu zo šišiek doma je dôležité pamätať na to, že živica, ktorá z nich vyteká, sa zmýva dosť ťažko. Preto na namočenie šišky musíte vziať nádobu, ktorá vám nevadí, a na varenie je najvhodnejšia panvica z nehrdzavejúcej ocele. Je lepšie triediť a umývať šišky v rukaviciach.