K receptu
Grécky šalát je jedným z najobľúbenejších na svete. V Grécku sa nazýva „Horiatici“, teda „dedinský šalát“, pretože sa pripravuje z produktov, ktoré má po ruke takmer každý roľník. Tento šalát je tým zriedkavým prípadom, keď o klasickom zložení receptu nie je takmer žiadna kontroverzia, okrem toho, že na niektorých miestach je spestrený pridaním púčikov kapary a v USA zvyčajne do zloženia zahŕňajú listy šalátu. Príprava gréckeho šalátu nie je vôbec náročná, najdôležitejšia je kvalita východiskových surovín. Vezmite si najchutnejšie paradajky, chrumkavé uhorky a papriky, nakupujte grécku fetu, olivy (najlepšia je Kalamata), bohato ochutený olivový olej a určite pridajte sušené oregano do šalátového dresingu. Je lepšie použiť cibuľu s jemnou chuťou – sladkú červenú alebo jemnú šalotku.
zložitosť: ľahko Kalórie: 317,43 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 20 min Použité: 8,53 g/27,63 g/9,25Žiadna tepelná úpravaVečeraVečeraŠalátINGREDIENCIE NA 4 PORCIE150 g fety 100 g vykôstkovaných olív 3 paradajky 2 uhorky 1 červená cibuľa 1 paprika 0,5 ČL. sušené oregano 4 lyžice. l. olivový olej 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava soľ čerstvo mleté čierne korenie na podávanie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, oregano a čierne korenie. Šľaháme asi 2 minúty.
Krok 2
Z jednej uhorky odstráňte pásiky pomocou škrabky na zeleninu. Druhú nakrájajte na polovice kruhov. Paradajky – na plátky. Papriku prekrojíme na polovicu, zbavíme semienok a nakrájame na kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na tenké pierka.
Krok 3
Do krúžku poukladáme stužky uhoriek, uložíme do nich zeleninu, olivy a na kocky nakrájanú fetu, prelejeme dresingom, ozdobíme bylinkami a podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Namiesto fety môžete do šalátu dať syr feta alebo syr Adyghe. Používajte papriky rôznych farieb a nielen olivy, ale aj olivy bez kôstky.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 3,04 g (3,80 % dennej hodnoty) • tuky 12,08 g (13,42 %) • sacharidy 4,28 g (2,55 %) • vláknina 0,72 g (2,40 %) • kcal 134,98 (7,50 %) • SFA 3,51 g (17,55 %) • sodík 155,82 mg (10,75 %) • celkový cukor 2,23 g (4,46 %)