Hovädzí tatarák
K receptu
Tatarák z hovädzej sviečkovice je elegantné a nenáročné na prípravu za studena. Aby ste mohli pripraviť tatarák, musíte si kúpiť najčerstvejšie hovädzie mäso, najlepšie od dôveryhodného dodávateľa. Upozorňujeme, že hotové mleté mäso alebo mäso už nakrájané na kúsky by sa nemalo používať. Tradične sa tatarák vyrába z najčerstvejšieho mäsa. Ale profesionáli vždy začínajú zmrazením panenky. Toto tajomstvo od šéfkuchárov vám umožňuje rýchlo a presne krájať mäso.
zložitosť: ľahko Kalórie: 570,07 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 10 min Pridať. čas: 30 min Použité: 28,11 g/31,02 g/44,96francúzska kuchyňaVečeraObčerstvenieVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyNový rokINGREDIENCIE NA 4 PORCIEHovädzia sviečková – 400 g Malé šalotky – 1 ks Prepeličie vajcia – 8 ks Olivový olej – 2 polievkové lyžice. l. Horčica – 1 lyžička Tabasco – 3-4 kvapky Petržlen – 2 vetvičky Soľ, čerstvo mleté čierne korenie – ¼ lyžičky Bageta – 1 ks. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Panenku osušte papierovými utierkami. Ak je to potrebné, odrežte filmy. Mäso nakrájajte cez zrno na 5 mm hrubé plátky. Položte v jednej vrstve na dosku, zakryte potravinovou fóliou a vložte do mrazničky na 30 minút.
Krok 2
Ošúpanú šalotku pozdĺžne prekrojíme a polovice nakrájame na malé kocky. Posypte cibuľu soľou, citrónovou šťavou a vložte do malej misky. Nechajte cibuľu marinovať 20 minút.
Krok 3
Nakladané uhorky nakrájajte na malé kocky so stranou nie väčšou ako 4-5 mm. Odstráňte stonky a nakrájajte listy petržlenu. Vytlačte šťavu z polovice citróna. Pomocou jemného strúhadla odoberte ½ lyžičky. citrónovú kôru.
Krok 4
Vyberte mäso z mrazničky. Plátky nakrájajte na malé kocky so stranou nie väčšou ako 5 mm. Vložte mäso do misy, spojte s pripravenou cibuľou a premiešajte.
Krok 5
Do misy s mäsom a cibuľou pridáme nasekané kyslé uhorky a petržlenovú vňať. Dochutíme kôrou, tabascom a horčicou. Pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
Krok 6
Oddeľte 4 žĺtky od bielkov. Bielky nebudete potrebovať, odložte si ich na iné jedlá. Pridajte žĺtky do misky so zvyšnými prísadami a znova premiešajte. Zvyšné 4 vajíčka budú potrebné na ozdobenie tataráku.
Krok 7
Bagetu nakrájame na tenké plátky. Nôž držte pod uhlom, aby sa plátky bagety predĺžili. Bagetu opečte v hriankovači, na suchej panvici alebo v rúre do zlatista. Toast nakrájajte na tenké prúžky a odložte nabok, kým nebude pripravený na podávanie.
Krok 8
Položte varný krúžok na plochý tanier a položte štvrtinu tataráku. Hmotu zatlačte špachtľou a opatrne odstráňte krúžok. Zvyšný tatarák položíme na ďalšie taniere.
Krok 9
Opatrne rozbijte zvyšné prepeličie vajcia a oddeľte žĺtky. Na každú porciu tataráku položte jeden žĺtok. Položte plátky bagety na tanier v blízkosti. Pokrm posypeme nahrubo mletým čiernym korením a ihneď podávame.
UŽITOČNÉ RADY
Tatarák môžeme podávať na rôzne spôsoby. Položte na tanier v krásnom valci pomocou varného krúžku, podávajte v malých pohároch alebo jednoducho natrite v hrubej vrstve na opečený krajec borodinského chleba. Pokrm môžete ozdobiť strúhaným parmezánom, kaparami alebo nadrobno nasekanými pistáciami.
MIMOchodom
Na prípravu tataráku môžete použiť viac ako len sviečkovú – skvelý je steak z ribeye. Na krájanie tataráku použite svoj najťažší nôž. Čepeľ by vlákna nemala drviť, ale opatrne krájať na malé kocky, preto odporúčame pred začatím varenia nôž dobre nabrúsiť.