Karfiol s paradajkami na zimu
K receptu
Varenie karfiolu s paradajkami na zimu je veľmi zaujímavý nápad, pretože takáto kombinácia sa pri konzervovaní používa veľmi zriedka. A podľa nás je to úplne márne! Súkvetia nakladanej kapusty v spoločnosti cherry paradajok a papriky sú výborným predjedlom, ktoré by ste sa nehanbili naservírovať na sviatočný stôl, je tak chutné a na pohľad príťažlivé. Tento prípravok sa skladuje rovnako ako všetky podobné: na suchom a tmavom mieste. Chcete väčšiu spoľahlivosť? Umiestnite uzavreté poháre s nakladaným karfiolom do chladničky!
zložitosť: ľahko Kalórie: 46,80 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 2,58 g/0,63 g/8,34PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEkarfiol – 1 kg cherry paradajky – 2 kg sladká paprika – 1–2 ks hlavička cesnaku – 1 ks kôpor dáždniky – 4 ks bobkový list – 4 ks octová esencia 70 % na 1 litrovú nádobuNa 1 liter vody:cukor – 2 lyžice. l.soľ – 2 polievkové lyžice. l. horčičné semená – 1 polievková lyžica. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie na prípravu. Karfiol očistíme a zbavíme lístkov. Rozdeľte na malé súkvetia a vložte ich do cedníka. Opláchnite tečúcou studenou vodou.
Krok 2
Cherry paradajky umyte a dobre osušte, rozložte ich na papierovú utierku. Lusky sladkej papriky umyjeme a nakrájame na polovice. Odstráňte membrány a semená. Dužinu nakrájajte na pásiky.
Krok 3
Hlavu cesnaku ošúpeme a rozdelíme na strúčiky. Každý olúpeme a nakrájame na taniere alebo plátky. Kôprové dáždniky opláchnite a osušte na papierových utierkach.
Krok 4
Pripravte si poháre na zaváranie karfiolu s cherry paradajkami a paprikou. Dôkladne ich umyte jedlou sódou alebo vhodným čistiacim prostriedkom.
Krok 5
Poháre sterilizujte. Je vhodné to urobiť v mikrovlnnej rúre. Zaváracie poháre naplňte vodou do výšky asi 3 cm a vložte ich do prístroja. Sterilizujte 2-3 minúty pri výkone 700-800 W. Vypustite vodu a nechajte poháre vyschnúť.
Krok 6
Vložte cesnak, kôprové dáždniky a bobkový list, rozlomené na 2-3 časti, do pohárov.
Krok 7
Pridajte nakrájanú papriku, cherry paradajky a ružičky kapusty.
Krok 8
Poháre so zeleninou a korením naplňte vriacou vodou až po hrdlo a prikryte čistými viečkami. Nechajte pôsobiť 20 minút.
Krok 9
Po 20 minútach opatrne vypustite vodu do veľkého hrnca. Posypte cukrom a soľou.
Krok 10
Potom pridajte horčičné semienka. Priveďte vodu do varu a varte 2 minúty.
Krok 11
Nalejte soľanku do pohárov s karfiolom, paprikou a paradajkami. Nalejte octovú esenciu a nádoby uzavrite viečkami.
UŽITOČNÉ RADY
Podľa tohto receptu sa karfiol dá pripraviť nielen s cherry paradajkami, ale aj s malými slivkovými paradajkami: sú dosť hutné a mäsité, takže nakladané sú veľmi dobré.
MIMOchodom
Upozornenie: na konzervovanie karfiolu s paradajkami používame veľmi koncentrovanú octovú esenciu, preto ju pridávame v „lekárskych“ dávkach. Ak si vezmete bežný stolový ocot, potom každá nádoba bude vyžadovať asi jeden a pol polievkovej lyžice.