Kaviár z pečeného baklažánu
K receptu
Varenie „zámorského“ kaviáru z „modrého“ kaviáru je začiatkom jesene obľúbenou zábavou tisícov gazdiniek. Kaviár sa vyrába rôznymi spôsobmi, každý má svoj vlastný cenný recept. My ponúkame, keď je kaviár jemný a veľmi aromatický.
zložitosť: ľahko Porcie: 12 varenie: 50 min Pridať. čas: 4 hodinyBlenderRúraPečenieVečeraVečeraHlavný chodVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍ3 kg baklažánov 1 kg cibule 1 kg smotanových paradajok 1 hlava cesnaku 2 polievkové lyžice. l. zmes provensálskych bylín 1–2 polievkové lyžice. l. jablčný ocot olivový olej cukor, podľa potreby soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Predhrejte rúru na 200°C. Vyložte 2 plechy na pečenie pergamenom. Čiastočne ošúpte baklažány, kým nebudú prúžkované. Cibuľu nakrájajte na veľké perie. Cesnak ošúpeme. Paradajky nakrájajte na štvrtiny, odstráňte semená.
Krok 2
Baklažány poukladáme na jeden plech, potrieme olejom, osolíme a vložíme na 30 minút do spodnej tretiny rúry.
Krok 3
Na druhý plech na pečenie položte cibuľu, cesnak a paradajky. Polejeme olejom, osolíme, vložíme do hornej tretiny rúry. Pečte za stáleho miešania každých 10 minút, kým cibuľa nezhnedne a paradajky nezmäknú, asi 25 minút.
Krok 4
Upečené baklažány nahrubo nasekáme nožom, vložíme do sitka a necháme 15–20 minút odkvapkať.
Krok 5
Upečené paradajky a cesnak vložíme do mixéra, pridáme suché bylinky a strukovinu, aby vzniklo hrubé pyré. Ak je zmes kyslá, pridajte cukor podľa chuti.
Krok 6
Cibuľu je možné nakrájať spolu s paradajkami alebo samostatne – nožom, celkom jemne.
Krok 7
Baklažán, paradajkovo-cesnakový pretlak a cibuľu zmiešame, dochutíme octom, olejom, soľou a korením. Ak sa nechystáte zrolovať, nechajte ho 4 hodiny odležať. Alebo vložte do sterilizovaných pohárov, pasterizujte a uzavrite.