Ovsené vločky, výhody a škody: ako pripraviť ovsené vločky čo najzdravšie a super chutné

Ovsené vločky, výhody a škody: ako pripraviť ovsené vločky čo najzdravšie a super chutné

Ovsené vločky, výhody a škody: ako pripraviť ovsené vločky čo najzdravšie a super chutné

Ovsené vločky pravdepodobne vyvolávajú viac otázok ako iné obilniny. Je možné jesť surový ovos, čo je to „Herkules“, ako variť ovsené vločky tak, aby boli čo najzdravšie a či ich vôbec treba variť. Hovorme o všetkom v poriadku.

Ovsené vločky, ovsené vločky, ovsené vločky

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aké sú výhody ovsených vločiek?
  • Prečo sú ovsené vločky škodlivé a kto by nemal jesť ovsené vločky?
  • Čo sa vyrába z ovsených vločiek?
  • Ako pripraviť jedlá z ovsených vločiek čo najzdravšie
  • Vlastnosti varenia
  • Müsli Bircher
  • Domáci chlieb s ovsenými vločkami
  • Ovsené vločky s čedarom, slaninou a vajcom
  • Paradajková polievka s ovsenými vločkami
  • Smoothie z ovsených vločiek a čučoriedok

Pamätáte si slávnu frázu komorníka Johna Barrymora, postavy z príbehu Arthura Conana Doyla „The Hound of the Baskervilles“? Barrymore podáva kašu Sirovi Henrymu a hovorí: „Ovsené vločky, pane.“ Takže toto ešte nie je „Herkules“, ale kaša varená z celých zŕn. Z ovsených zŕn sa o niečo neskôr stali Herkulesove vločky.

Vo všeobecnosti sú ovsené vločky jednou z posledných akvizícií v našej kuchyni. Niektorí ľudia veria, že konzumácia ovsených vločiek sa u nás začala až za čias ZSSR. Ale nie je to celkom pravda. Dusené, vyprážané a mleté ​​ovsené vločky sú nám známe už od pradávna v podobe ovsených vločiek.

Známy sploštený „Hercules“ bol vynájdený v Amerike na konci 19. storočia. A hoci sa tu predávala už pred revolúciou, uchytila ​​sa až v 30. rokoch. Práve vtedy Anastas Mikoyan získal a priniesol do ZSSR špeciálny prístroj, na ktorom sa sploštili vopred spracované ovsené vločky.

Môžete jesť surový Herkules a je zdravý. V procese výroby vločiek Hercules – a sú vyrobené z prémiových zŕn – existuje niekoľko hlavných krokov.

Zrno sa očistí od zvyškov a nečistôt a následne sa triedi. Veľké frakcie sa používajú na výrobu Hercules, stredné frakcie sa používajú na ovsené vločky a malé frakcie sa používajú na kŕmne obilie. Ovos sa potom umyje a naparí. To pomáha zlepšiť jeho konzerváciu a eliminuje možnosť žltnutia.

Počas sušenia sa zrno zbavuje škrupín a lúpa sa pomocou špeciálnych lúpacích strojov, čím sa získajú obilniny. Po konečnom čistení sa obilniny opäť dusia. V tomto prípade dochádza k čiastočnej želatinácii škrobu, čo prispieva k lepšej absorpcii produktu.

Parené obilniny sa uchovávajú a potom sa sploštia na vločky.

Už tento stručný popis procesu dáva ucelený obraz o výrobe. „Hercules“ je absolútne čistý produkt a môže sa konzumovať surový. Ale v tejto podobe to nemusí byť užitočné pre každého a nie je to veľmi chutné. Poďme teda zistiť, prečo sú ovsené vločky prospešné a kto by mal obmedziť ich konzumáciu.

Aké sú výhody ovsených vločiek?

Hrdina gréckej mytológie Herkules bol silný a statočný muž. A nie nadarmo bola po ňom pomenovaná ovsená kaša, ktorá v starorímskej verzii znela ako Herkules. Od staroveku sa jedlá z ovsených vločiek považujú za zdravé, dodávajú silu a podporujú zdravie. Vo všeobecnosti ideálne jedlo aj pre rozprávkového hrdinu. Absolútne všetky tieto vlastnosti sú obsiahnuté v sploštených zrnách. Jediný rozdiel je v tom, že celé zrná musia byť varené aspoň hodinu, kým sa neuvaria, zatiaľ čo príprava Herkulesu bude trvať 3 až 10 minút. A ak varíte kašu, je lepšie najprv použiť vodu a potom pridať mlieko.

Ovsené vločky sú veľmi, veľmi užitočné
Ovsené vločky sú veľmi, veľmi užitočné

Ráno zjedený tanier ovsených vločiek vám dodá energiu, zasýti a zabezpečí dobré fungovanie gastrointestinálneho traktu po celý deň.

Ovsené vločky obsahujú oveľa viac vitamínov B ako iné obilniny Tieto vitamíny sú známe tým, že liečia nervový systém. Zlepšuje spánok, duševnú aktivitu a vytrvalosť.

Zinok, železo, fosfor, tiež obsiahnuté v Herkulese, dodajú telu potrebnú energiu.

Pravidelná konzumácia tohto produktu normalizuje množstvo cholesterolu a cukru v krvi, znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, normalizuje fungovanie endokrinného systému, zvyšuje imunitu a zlepšuje metabolizmus. „Hercules“ tiež podporuje chudnutie, ak sa neprejedáte iba ovsenými vločkami. 100 g suchých obilnín obsahuje iba 68 kcal a 100 g kaše s vodou obsahuje ešte menej – 73 kcal. Pravda, 100 g ovsených vločiek bez cukru už obsahuje 102 kcal. Preto, ak chcete schudnúť, jedzte ovsené vločky s vodou. Nemusíte ich vôbec variť, ale namočte ich cez noc – vďaka tomu sú ovsené vločky ešte zdravšie.

Prečo sú ovsené vločky škodlivé a kto by nemal jesť ovsené vločky?

Najproblematickejšou otázkou je, či ovsené vločky obsahujú lepok. V samotnom zrnku ovsa sa lepok nenachádza a dalo by sa pokojne povedať, že ovsené vločky neškodia ľuďom s intoleranciou na lepok alebo alergiami. Problém je iný. Určite ste sa už stretli s tým, že vrecúška rôznych obilnín a strukovín niekedy obsahujú zrnká jačmeňa, raže alebo pšenice. A ak viete vybrať nežiaduce z celých obilnín a zŕn, potom už nie je možné vybrať zrná obsahujúce lepok zo spracovaných a sploštených. Poctiví výrobcovia preto píšu o možnej prítomnosti iných obilnín.

Ďalším problémom ovsených vločiek je kyselina fytová, ktorá narúša vstrebávanie vápnika. Takže je lepšie jesť ovsené vločky nie každý deň, ale striedať ich s inými obilninami a obilninami.

Čo sa vyrába z ovsených vločiek?

Samozrejme, v prvom rade ide o všetky druhy obilnín. Existujú desiatky receptov na ovsené vločky! Na vode, s kravským alebo rastlinným mliekom, s rôznymi prísadami – čerstvé bobule, ovocie a sušené ovocie, čokoláda, orechy. Kaše sú nielen sladké, ale aj slané.

Ovsené vločky sú viac ako len ovsené vločky
Ovsené vločky sú viac ako len ovsené vločky

Napríklad so strateným vajíčkom a bylinkami. Vločky sa pridávajú do pečiva – koláčikov, muffinov, košíčkov a kastrólov v kombinácii s tvarohom, mrkvou, tekvicou, cuketou. Palacinky a palacinky sú dobré s ovsenými vločkami a polievka s ovsenými vločkami je chutná aj zdravá. Pečú chlieb s ovsenými vločkami, robia z nich sladkosti a pre nadýchanosť ich pridávajú aj do mäsových a rybích rezňov. Surové vločky, ako sme zistili, môžeme konzumovať aj napríklad do smoothies.

Ako pripraviť jedlá z ovsených vločiek čo najzdravšie

Ovsené vločky sú zložité jedlo. Podľa toho, ako si ho pripravíte, prinesie také výhody. Pri varení vo vode sa kaša stáva slizkou. To je nepochybne veľmi dobré pre gastrointestinálny trakt. Takáto kaša je však absolútne bez chuti a je dobré pridať trochu cukru a určite soľ – potom kaša získa chuť. Do hotovej kaše môžete pridať nakrájané čerstvé ovocie – jablko, hrušku, marhuľu alebo broskyňu, čerstvé alebo mrazené jablká. Potom budú obyčajné ovsené vločky s vodou chutnejšie aj zdravšie.

Ovsené vločky namočené cez noc vo vode sú ďalším spôsobom, ako si pripraviť zdravé raňajky bez väčšej námahy. „Hercules“ začína kvasiť a to sú ďalšie vitamíny a laktobacily.

Surové cereálie obsahujú vitamíny a minerály v čistej forme, rovnako ako v cereáliách. Surové ich môžete pridať do smoothies alebo vločky jednoducho zaliať vriacou vodou bez varenia. Netvorí sa slizovitá zložka, no viac vitamínov sa zachová.

Vlastnosti varenia

Ovsené vločky, ovsené vločky – produkt úplne pripravený na konzumáciu. Neexistujú žiadne špeciálne techniky alebo funkcie na prípravu jedál z Hercules.

Ak sa ale rozhodnete uvariť kašu, polievku, či prílohu z celých zŕn, treba myslieť na to, že môžete skončiť s tvrdou škrupinou. Aby ste tomu zabránili, zrno sa musí dôkladne umyť – šupka bude plávať. A na prípravu detskej výživy je možné hotovú kašu pretrieť cez sito.

Müsli Bircher

Švajčiarsky lekár Maximilian Oskar Bircher-Benner, ktorý pozoroval každodenný život pastierov, vyvinul začiatkom 19. storočia liečebný systém pre pacientov svojho sanatória. Základom je telesné cvičenie, aktívna práca a výživa. A jedným z odporúčaní zdravej výživy sú aj poriadne raňajky.

Misky so suchou zmesou cereálií, sušeného ovocia a orieškov ste pri raňajkách v hoteloch určite neraz videli. Neďaleko je džbán s jogurtom a mliekom. A myslím, že podobne ako ja, veľa ľudí si to dáva na raňajky. Toto, samozrejme, nie je tak celkom Bircherovo müsli, ale aj tak je veľmi chutné, uspokojujúce a výživné.

Ideálne je, ak sa ovsené vločky cez noc zalejú vodou, jablkovým džúsom, jogurtom a mliekom. Toto je najzdravší spôsob prípravy cereálií. A pri podávaní môžete pridať čerstvé ovocie alebo bobule.

Müsli Bircher
Müsli Bircher

Na prípravu Bircher müsli potrebujete:

  • 3 polievkové lyžice. l. ovsené vločky
  • 120 ml vody
  • 1 malé jablko
  • 1/2 citróna
  • 3 polievkové lyžice. l. mlieko
  • 2 polievkové lyžice. l. nasekané lieskové orechy
  1. Cereálie zalejte vodou, premiešajte a nechajte cez noc v chladničke.
  2. Na druhý deň ráno jablko umyjeme a nastrúhame. Vytlačte šťavu z 1/2 citróna.
  3. Pridajte nastrúhané jablko, citrónovú šťavu, mlieko a 1 polievkovú lyžičku. l. lieskové orechy na ovsené vločky a miešajte. Posypeme zvyšnými lieskovými orieškami.

Poradenstvo: mlieko je možné nahradiť smotanou živočíšneho alebo rastlinného pôvodu. Pridajte med alebo javorový sirup. Na servírovanie akékoľvek bobule alebo nakrájané ovocie.

Domáci chlieb s ovsenými vločkami

Najchutnejší chlieb je domáci, vyrobený vlastnými rukami a pečený v rúre. Aj keď sa nechcete trápiť s kváskovým predkrmom, zdravý a chutný chlieb sa dá upiecť bez problémov. Ako kypriaci prostriedok môžete použiť sódu bikarbónu: na tento druh chleba funguje dobre.

Potrebný počet ingrediencií je malý a príprava veľmi jednoduchá.

Domáci chlieb s ovsenými vločkami
Domáci chlieb s ovsenými vločkami

Na domáci chlieb s ovsenými vločkami potrebujete:

  • 300 g ovsených vločiek („Herkules“) + trochu na posypanie
  • 2 polievkové lyžice. l. otruby
  • 1/2 lyžičky. soľ
  • 1 lyžička. prášok do pečiva
  • 250 ml kefíru alebo jogurtu
  • 1 polievková lyžica. l. med
  • 1 vajce
  • 70 ml vody
  • olej na vymastenie formy
  • tortová forma obdĺžniková s rozmermi 23×13 cm
  1. Zapekaciu misu vymastíme zeleninovým alebo rozpusteným maslom a vysypeme Herkulesom.
  2. Ovsené vločky pomelieme v mixéri na múku.
  3. Zmiešajte ovsenú múku, otruby, soľ a prášok do pečiva.
  4. Vajíčko zmiešame s vodou.
  5. Do suchej zmesi nalejte vajíčko s vodou, kefírom alebo jogurtom, pridajte med. Dôkladne premiešame.
  6. Do formy dáme domáce cesto na chlieb z ovsených vločiek, uhladíme a posypeme ovsenými vločkami.
  7. Zapnite rúru na predhriatie na 180 °C a chlieb vložíme do studenej rúry. Pečieme 45 minút.
  8. Po upečení chlieb úplne vychladíme.

Ovsené vločky s čedarom, slaninou a vajcom

Ľudia si často pod pojmom ovsené vločky predstavia sladké raňajky. Kaša Herkules je sama o sebe celkom bez chuti, no výborne absorbuje iné chute a vône.

Skúste experimentovať so slanými ovsenými vločkami v kombinácii so slaninou a syrom, pridajte trochu zelenej cibuľky a stratené vajce. So syrom a opraženou slaninou získa kaša jasnú, pikantnú chuť.

Môžete pridať nakrájané avokádo, vyprážané šampiňóny, sušené paradajky a možno slané ovsené vločky nahradia vaše bežné sladké raňajky.

Ovsené vločky s čedarom, slaninou a vajcom
Ovsené vločky s čedarom, slaninou a vajcom

Na ovsené vločky s čedarom, slaninou a vajcom:

  • 50 g slaniny v jednom kuse
  • 1/3 strednej cibule
  • 50 g dlho varených ovsených vločiek
  • 250 ml vody
  • 50 g syra čedar
  • 1 vajce
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • zelená cibuľa na servírovanie
  1. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
  2. Slaninu nakrájame na 0,5 cm hrubé pásiky.
  3. Vložte slaninu do studenej panvice a varte na miernom ohni, kým sa tuk zo slaniny neroztopí a slanina nebude chrumkavá, asi 10 minút.
  4. Daj si slaninu…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik