K receptu
Plnené paradajky na predjedlo sú skvelou voľbou pre mládežnícku párty alebo bufet. Vyzerajú veľmi chutne, dokonca slávnostne a sú pripravené jednoducho a rýchlo. Je tiež nemožné nevšimnúť si ľahkosť takéhoto občerstvenia: v paradajkových plnkách nenájdete mäso ani hydinu. Existuje však veľa čerstvej zeleniny: šťavnatá, aromatická, zdravá! Treba poznamenať, že ponúkame dve možnosti predjedla: jedno je striktne vegetariánske, so syrom a druhé s krevetami. Je teda pravdepodobné, že potešíte každého! Pamätajte, že tieto plnené paradajky by sa mali uchovávať v chladničke až do podávania: takto sa budú lepšie uchovávať a budú ešte chutnejšie.
zložitosť: ľahko Kalórie: 358,66 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 30 minút Použité: 14,14 g/27,88 g/12,69Grécka kuchyňaObčerstvenieINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍparadajky – 16 ks.Pre grécke predjedlo:malé čerstvé uhorky – 2 ks zelené papriky – 1 ks konzervované čierne vykôstkované olivy – 2 strúčiky oregano – 4 vetvičky syra feta – 200 g šťavy 1/2 citróna olivový olej – 4 polievkové lyžice. l.soľ podľa chutiNa predjedlo s krevetami:jablko – 1 ks šťava 1/2 citróna, ošúpané krevety – 200 g, stonkový zeler – 2 ks, lúpané vlašské orechy – 50 g majonéza – 4 polievkové lyžice. l.smotana 33% tuku – 2 polievkové lyžice. l.soľ podľa chuti mleté čierne korenie Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si paradajky. Umyte ich a osušte papierovou utierkou. Aby ste mali stabilitu, ostrým nožom odrežte časť dužiny vodorovne zo spodnej časti ovocia.
Krok 2
Opatrne vodorovne odrežte vrch a stonku každej paradajky. Potom dužinu vydlabte lyžičkou, pričom dávajte pozor, aby ste nepoškodili steny plodu. Buničina sa môže použiť neskôr.
Krok 3
Vnútro paradajok jemne osolíme, aby sa z ovocia uvoľnila prebytočná vlhkosť. Nechajte ovocie 10 minút. Potom položte reznou stranou nadol na papierovú utierku. Nechajte pôsobiť 20 minút.
Krok 4
Pripravte si paradajky na grécky spôsob. Uhorky, sladkú papriku nakrájame na malé kocky, olivy na plátky. Cesnak ošúpeme a pretlačíme lisom. Odstráňte listy z vetvičiek oregana. Syr nakrájame na kocky.
Krok 5
Zmiešajte citrónovú šťavu s olivovým olejom, soľou a korením. Zmiešajte všetky predtým pripravené ingrediencie. Zalejeme dresingom a premiešame. Na paradajky (8 kusov) natrieme plnku. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
Krok 6
Pripravte si paradajky a krevety. Jablko ošúpeme a nakrájame na kocky. Vmiešame citrónovú šťavu. Varte krevety (5 minút). Zeler nakrájame na kocky. Nasekajte orechy.
Krok 7
Majonézu zmiešame so smotanou, soľou a korením. Zmiešajte všetky predtým pripravené ingrediencie a premiešajte s dresingom. Rozsypte na zvyšné paradajky. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
UŽITOČNÉ RADY
Paradajkovú dužinu, ktorá vám zostala pri príprave predjedla, použite podľa vlastného uváženia. Môžete ho pridať napríklad do ktorejkoľvek z navrhovaných náplní, alebo ho môžete pridať do omáčky k mäsu či cestovinám.
MIMOchodom
Môžete vymyslieť nekonečné možnosti náplní pre plnené paradajky. To najjednoduchšie, čo vás napadne, je naplniť ovocie obľúbeným šalátom z veľmi jemne nakrájaných surovín.