Plnené paradajky v paradajkovej šťave
K receptu
Budete sa musieť pohrať s plnenými paradajkami v paradajkovej šťave. Ale aké krásne a chutné jedlo budete mať na stole! V skutočnosti ho nemusíte podávať, stačí otvoriť pohár. A preto je leto bohaté na úrodu, aby sme si ju mohli uskladniť na zimu.
Paradajky musia byť stredne veľké, červené a pevné. A pozor: aby sa plnené paradajky pri sterilizácii zároveň zohriali, teplota plnky by mala byť približne 70 stupňov.
zložitosť: ľahko Kalórie: 189,93 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 1 hodina 20 minút Použité: 2,49 g/13,68 g/14,45PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg paradajok + 600 g na šťavu 200 g cibule 250 g mrkvy 25 g koreňa petržlenu 100 g rastlinného oleja + rastlinný olej v množstve 1 polievková lyžica. lyžica na 1 pollitrovú nádobu a 2 polievkové lyžice. lyžice na 1 liter nádoby 30 g soli 40 g cukru 2 polievkové lyžice. lyžice 5% octu 3 vetvičky petržlenu 2 bobkové listy 3 ks. nové korenie čierne korenie soľ na mleté mäso podľa chuti mleté čierne korenie na mleté mäso podľa chuti Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte sterilizované poháre a viečka.
Krok 2
Paradajky umyte, odstráňte stonky a sepaly.
Krok 3
Paradajky narežeme pri stopke tak, aby sa odrezaná časť dala nadvihnúť – s pokrievkou. Pomocou čajovej lyžičky vyberte jadro paradajok a vložte do misky – to bude potrebné na šťavu.
Krok 4
Cibuľu ošúpeme a nakrájame na kolieska alebo polkolieska.
Krok 5
Koreň mrkvy a petržlenu dôkladne ošúpeme a nakrájame na prúžky.
Krok 6
Nasekajte petržlenovú vňať.
Krok 7
Na panvici opražte cibuľu na rozohriatom rastlinnom oleji do zlatista. Keď je pripravená, presuňte cibuľu do nádoby a na panvici opečte mrkvu a petržlen, kým nezmäknú.
Krok 8
Vložte mrkvu a petržlen do nádoby s cibuľou, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a premiešajte. Soľ a korenie podľa chuti.
Krok 9
Paradajky naplníme a prikryjeme odrezanou pokrievkou.
Krok 10
Paradajky umyte na šťavu, odstráňte stopku a rozmixujte v mixéri spolu s odstráneným stredom paradajok.
Krok 11
Výsledné pyré vložte do hrnca a zapálte. Priveďte do varu a varte 15 minút na miernom ohni, kým pena úplne nezmizne.
Krok 12
Do paradajkovej omáčky pridajte soľ, cukor, nové korenie a bobkový list. Varíme ešte 10 minút a 2 minúty pred koncom pridáme ocot.
Krok 13
Zahrejte olej na poliatie – zahrievajte, kým sa neobjaví prvý dym a potom ochlaďte na 70 stupňov.
Krok 14
Na dno každej nádoby nalejte kalcinovaný olej a pridajte plnené paradajky.
Krok 15
Nalejte horúcu paradajkovú šťavu. Poháre musíte naplniť tak, aby na vrch zostalo 1,5–2 cm.
Krok 16
Sterilizujte plnené paradajky v paradajkovej šťave: 0,5-litrové nádoby na 40 minút, litrové nádoby na 50 minút.
Krok 17
Prikryjeme viečkami a dáme do chladničky.