Rýchla večera z toho, čo ste našli v chladničke

Rýchla večera z toho, čo ste našli v chladničke

Rýchla večera z toho, čo ste našli v chladničke

Je vôbec možné mať kompletnú a uspokojujúcu večeru pre celú rodinu, pripravenú za pol hodiny z toho, čo ste našli v chladničke? A ako! A hoci každý z nás má svoj vlastný obsah chladničky, aj chudobný študent si nájde určitú základnú sadu sezónnej zeleniny, vajec, mliečnych výrobkov a podobne. Čo je teda také chutné pripraviť z toho?

Rýchla večera z toho, čo ste našli v chladničke

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Na čo sú potrebné zásoby?
  • Čo je to „včeravá ryža“
  • Bonusom sú ďalšie včerajšie cereálie a funchose
  • Shakshuka so smotanovým syrom na večeru
  • Vyprážané zemiaky s gulášom
  • Námornícke cestoviny s duseným mäsom
  • Halušky zapečené so syrom v rúre
  • Kapusta s klobásami a paradajkovým pretlakom
  • Sendviče so syrom, klobásami a vajíčkami
  • Makaróny s mliekom a syrom na panvici
  • Údená klobása s novými zemiakmi na panvici
  • Pizza na pita chlebe v rúre
  • Vyprážaná ryža so zeleným hráškom a kukuricou

Na čo sú potrebné zásoby?

Aby ste si kašu zo sekery mohli kedykoľvek vyšľahať, mali by ste mať vždy malú zásobu produktov s dlhou trvanlivosťou. Môžu to byť obilniny vo vrecúškach, cestoviny, červená šošovica (veľmi rýchlo sa uvaria), syry a údeniny v originálnom balení, mrazená zelenina, mäsové polotovary a pod. Vždy pomôže pár konzerv kvalitného guláša či rybacej konzervy, k tomu fazuľa v paradajkovej omáčke, passata, zeleninový kaviár a domáca konzerva. MIMOchodom aj mlieko či smotana sa dajú kúpiť v 200 ml balení s dlhou trvanlivosťou. Takto ich môžete mať vždy poruke – či už ich pridáte do kávy alebo omáčky na cestoviny a nebudete ich musieť vyhadzovať, ak ste ich nestihli vypiť.

Čo je to „včeravá ryža“

Z „včerašej ryže“ môžete pripraviť veľa chutných jedál. Napríklad ryža so zeleninou a klobásami
Z „včerašej ryže“ môžete pripraviť veľa chutných jedál. Napríklad ryža so zeleninou a klobásami

V ázijskej kuchyni existuje taká vec – včerajšia ryža. Je to skoro ako včerajší chlieb, to znamená, že výrobok sa dá zjesť, nie je pokazený, len nebude taký chutný ako v prípade čerstvo pripraveného chleba. Aby jedlo neplytvalo, bolo vynájdených niekoľko špeciálnych jedál, ktorých základom je predvarená ryža.

V Kórei napríklad pripravujú praženicu s vajíčkami, zeleninou, morskými plodmi a dokonca aj klobásami. Prísady sú tu najbežnejšie, tie, ktoré sú momentálne v chladničke, a doba varenia nepresahuje 15 minút. Všetko je veľmi jednoduché – zeleninu je potrebné nakrájať na tenké prúžky, huby, ryby alebo hydinu – na plátky atď. Potom smažte na vysokej teplote v dobre rozohriatom oleji, pridajte varenú ryžu, surové vajce, korenie a omáčky, rýchlo a dôkladne premiešajte, zohrejte ešte pár minút – a jedlo je hotové!

Bonusom sú ďalšie včerajšie cereálie a funchose

Cestoviny, strukoviny alebo iné obilniny si môžete uvariť aj vopred, vložiť do nádob s pevným vekom a vložiť do chladničky. Je veľmi dôležité dodržiavať podmienky skladovania a teplotné podmienky. Napríklad varená ryža sa skladuje najviac 34 dni za predpokladu, že bola vychladená do hodiny od prípravy.

Čo však určite nie je potrebné variť vopred, je funchose. Hlavnou výhodou týchto ázijských rezancov je, že sa veľmi rýchlo uvaria a dokážu absorbovať chute iných surovín. Funchose pridajte do šalátu zo sezónnej zeleniny a dochuťte arašidovým maslom, sezamovým olejom a citrónovou šťavou – výdatná a chutná večera je rýchlo hotová.

Shakshuka so smotanovým syrom na večeru

Shakshuka je známe miešané vajce na Blízkom východe, ktoré sa zvyčajne varí na veľkej panvici pre celú rodinu naraz. Jedia aj z panvice, do omáčky namáčajú chutný chlieb. Nádherná večera z tých najobyčajnejších surovín!

Shakshuka so smotanovým syrom na večeru
Shakshuka so smotanovým syrom na večeru

40 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • vajcia C1 – 8 ks.
  • veľká sladká paprika – 2 ks. (400 g)
  • veľká cibuľa – 2 ks. (400 g)
  • mäkká smotana alebo tvaroh – 200 g
  • cesnak – 6 strúčikov (30 g)
  • rastlinný olej – 30 ml
  • soľ
  • rôzne čerstvo mleté ​​​​papriky
  • čerstvý vidiecky chlieb na servírovanie

1. Paradajkovú omáčku vymiešame so smotanovým syrom do hladka. Dochutíme soľou a korením.

2. Papriky pozdĺžne prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pásiky. Cibuľu nakrájame na tenké štvrť krúžky, cesnak na tenké plátky.

3. V hlbšej panvici s priemerom 28 cm rozohrejeme olej, pridáme zeleninu, osolíme a na miernom ohni za stáleho miešania opekáme 15 minút.

4. Rúru predhrejeme na 160°C. K zelenine pridajte paradajkovo-syrovú omáčku a zohrievajte 5 minút.

5. Do omáčky urobíme jamky, do každej rozbijeme vajíčko, bielky osolíme a zľahka premiešame s omáčkou. Vložte panvicu do spodnej tretiny rúry na 15 minút. Podávame s chlebom, podľa potreby posypeme čerstvými bylinkami.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Paradajkovú omáčku možno nahradiť konzervovanými paradajkami vo vlastnej šťave. Môžu sa rozdrviť spolu so šťavou v mixéri. Pred nasekaním je lepšie z paradajok odstrániť šupku.

MIMOchodom

Počas sezóny sladkej papriky, keď je veľmi chutná a lacná, ju môžete s rezervou zamraziť tak, že ju ihneď nakrájate na pásiky.

Vyprážané zemiaky s gulášom

Vyprážané zemiaky s duseným mäsom sa tiež nazývajú ako dôstojník». Jedná sa o jednoduché, ale veľmi uspokojivé jedlo, ktoré sa pripravuje z toho, čo je určite v každej kuchyni.

Vyprážané zemiaky s gulášom
Vyprážané zemiaky s gulášom

30 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • zemiaky – 500 g
  • dusené mäso (akékoľvek) – 300 – 400 g
  • cibuľa – 1 ks.
  • rastlinný olej
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

Na odoslanie:

  • zelenina (kôpor, petržlen, koriander)

1. Pripravené zemiaky nakrájajte, ako chcete: veľké kocky, tenké plátky, malé kocky atď. Cibuľu nakrájajte na malé kocky alebo tenké štvrťkolieska.

2. Vo veľkej panvici s hrubým dnom roztopíme tuk z duseného mäsa. Ak to nestačí, pridajte rastlinný olej. Vložte zemiaky do panvice a opečte do zlatista – až potom otočte a premiešajte.

3. Hneď ako sú zemiaky z druhej strany opečené, pridáme do panvice cibuľu a všetko opatrne premiešame. Varte 5 minút. Znova premiešajte.

4. Guláš nakrájame na stredne veľké kúsky. Pridajte na panvicu so zemiakmi a premiešajte. Varte za občasného miešania, kým sa vlhkosť úplne neodparí. Pred posledným miešaním pridáme soľ a korenie podľa chuti.

5. Zeleninu na servírovanie jemne nakrájajte. Akonáhle sú zemiaky a dusené mäso z jednej strany opečené do chrumkava, jedlo sa môže podávať posypané bylinkami.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Na vyprážané zemiaky vyberajte odrody so zníženým obsahom škrobu. Ak neviete, akú odrodu práve pripravujete, odporúčame nakrájané zemiaky na chvíľu namočiť do vody. Potom sa musí pred vyprážaním vysušiť.

MIMOchodom

Ak je v guláši na vyprážané zemiaky málo tuku, môžete pridať nielen rastlinný olej, ale aj zmiešať s malým množstvom masla.

Námornícke cestoviny s duseným mäsom

Námornícke cestoviny sa vám určite budú hodiť, keď potrebujete pripraviť výdatnú a chutnú večeru prakticky z ničoho. Pravdepodobne budete mať plechovku duseného mäsa a balenie cestovín.

Námornícke cestoviny s duseným mäsom
Námornícke cestoviny s duseným mäsom

príprava 10 minút

varenie 25 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • cestoviny – 400 g
  • hovädzí guláš – 250 g
  • cibuľa – 1 ks.
  • paradajková pasta – 1 polievková lyžica. l.
  • petržlen – 2 vetvičky
  • cesnak – 1 strúčik
  • sladká paprika – 1/2 lyžičky.
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Prevaríme 2 litre vody, osolíme, pridáme cestoviny. Varte do al dente podľa návodu na obale, asi 6 až 8 minút. Nepredlžujte čas varenia cestovín, aby ste zabránili ich prílišnému zmäknutiu.

2. Cestoviny sceďte v cedníku, odložte si 120 ml tekutiny: bude potrebná na prípravu omáčky. Cibuľu nakrájame na malé kocky. Nakrájajte cesnak.

3. Kúsky duseného mäsa roztlačte vidličkou alebo ich oddeľte na jednotlivé vlákna. Preneste tuk do hlbokej panvice.

4. Položte panvicu na sporák, nastavte oheň na stredný stupeň a roztopte hovädzí tuk. Ak to nestačí, pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej.

5. Pridáme nakrájanú cibuľu a za častého miešania vareškou dusíme do priehľadnosti 4 minúty. Pridajte cesnak, pridajte papriku a pokračujte vo varení ďalšiu 1 minútu.

6. Pridajte dusenú a paradajkovú pastu na panvicu, nalejte do nej odloženú tekutinu na varenie cestovín. Ochutíme čerstvo mletým čiernym korením a na miernom ohni varíme 2-3 minúty.

7. Odstráňte stonky a jemne nakrájajte petržlenové listy. Uvarené cestoviny preložíme na panvicu, pridáme polovicu petržlenovej vňate a jemne premiešame. Varte ešte 1-2 minúty.

8. Cestoviny položte na taniere v námorníckom štýle a posypte zvyšnou petržlenovou vňaťou. Podávajte.

MIMOchodom

Cestoviny uvarte do al dente – po spojení s omáčkou z duseného mäsa budú na panvici úplne uvarené. Spolu s cibuľou môžete smažiť jemne nakrájanú mrkvu, nakrájané paradajky alebo huby a tiež pridať mrazenú zeleninu: fazuľu alebo zelený hrášok. A nešetrite dochucovadlami – hodí sa údená paprika, biele či ružové korenie, sušený tymian či oregano.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Cestoviny môžete kombinovať nielen s hovädzím, ale aj s bravčovým, hydinovým či králičím. Pred použitím skontrolujte dátum exspirácie uvedený na plechovke.

Halušky zapečené so syrom v rúre

Halušky zapečené so syrom v rúre sú pokrmom, ktorý sa dá pripraviť z vývaru alebo z niečoho, čo je už v chladničke trochu „smutné“. Zároveň sa ukáže tak chutne, že tieto knedle určite zopakujete na prídavok.

Halušky zapečené so syrom v rúre
Halušky zapečené so syrom v rúre

50 minút

3 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • mrazené knedle – 400 g
  • cibuľa – 250 g
  • kyslá smotana 20% tuku – 200 g
  • tvrdý syr – 120 g
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • cesnak – 1 strúčik
  • maslo – 10 g
  • petržlen – 1 vetvička
  • kôpor – 1 vetvička
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Cibuľu nakrájajte na pol krúžky. Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte cibuľu a za stáleho miešania opečte na miernom ohni do zlatista.

2. Syr nastrúhame na hrubom strúhadle. Do samostatnej misky vložte kyslú smotanu, pridajte cesnak pretlačený lisom.

3. Odstráňte hrubé stonky z petržlenu a kôpru. Zeleninu nasekajte nadrobno a pridajte do misky s kyslou smotanou. Pridajte soľ, korenie a premiešajte.

4. Zapekaciu misu vymastíme maslom. Rúru predhrejeme na 170°C. Zmrazené knedle poukladajte do jednej vrstvy.

5. Navrch rozložíme opraženú cibuľku a plnku z kyslej smotany. Umiestnite panvicu na stredný rošt predhriatej rúry. Pečieme 25–30 minút, kým jemne nezhnednú.

6. Vyberte panvicu, posypte syrom a položte späť na stredný rošt rúry. Varte 10 minút.

7. Keď syr zhnedne, rozdeľte jedlo na taniere a ihneď podávajte. Ak chcete, môžete posypať jemne nakrájanou zelenou cibuľkou.

MIMOchodom

Chuť tohto jedla bude do značnej miery závisieť od druhu a kvality knedlí. Skúste si teda zaobstarať naozaj dobré, ktoré obsahujú veľa skutočného mäsa.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Omáčku na knedle zapečené so syrom v rúre môžeme doplniť rôznymi bylinkami a korením podľa chuti. Ak napríklad nemáte veľmi radi cesnak, jednoducho ho nepridávajte.

Kapusta s klobásami a paradajkovým pretlakom

Kapusta s klobásami a paradajkovým pretlakom – veľmi…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik