Šetrná gazdinka: 5 jedál vyrobených zo syra Adyghe
Zloženie syra Adyghe je mimoriadne jednoduché: mlieko, najčastejšie kravské mlieko, fermentovaná mliečna srvátka a trocha soli. Konzumácia tohto syra sama o sebe nie je príliš zaujímavá, no zaujímavé využitie preň nájdete v mnohých jedlách.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Vyprážaný syr Adyghe so zeleninou
- Syrová omáčka s bylinkami
- Otvorený sendvič so syrom a brokolicovým pyré
- Šošovicová polievka so zeleninou a syrom
- Šalát z paradajok a syra Adyghe
- Tvarohový krém s kandizovaným ovocím
Syr Adyghe bol vždy v predaji, no rôzne dovážané syry ho zatlačili do úzadia. Čo však nie je prekvapujúce: syr Adyghe je spravidla nevýrazný, bez charakteristickej syrovej arómy a výraznej chuti – vo všeobecnosti žiadny. Ale dobre odoláva tepelnému spracovaniu, netopí sa a drží tvar. Navyše dokonale vyvažuje horkosť a pikantnosť ostatných ingrediencií. V tomto recepte syr Adyghe nahradil tofu a jedlo sa ukázalo ako veľmi úspešné! Namiesto tekvice nahraďte tekvicu mandľami alebo píniovými orieškami, tekvicové semienka vymeňte za bazalku a ustricovú omáčku nahraďte balzamikom alebo červeným vínnym octom za úplne iné jedlo.
Vyprážaný syr Adyghe so zeleninou
Dokonca aj obdĺžnikové kúsky syra vyzerajú pekne, ale zostalo po nich veľa útržkov. Za 2 minúty získate syrovú omáčku, ktorá bude mať vždy využitie. Pripravte si ho s bylinkami, ktoré sú v chladničke alebo rastú na parapete. Namiesto vody vezmite mlieko, kyslú smotanu, smotanu akéhokoľvek obsahu tuku. A olej nemusí byť nutne olivový: vhodný je aj aromatický slnečnicový, tekvicový, horčičný či kamínka. Ale v tomto prípade budete musieť premýšľať o kompatibilite zložiek omáčky medzi sebou as jedlom, ku ktorému bude táto omáčka ponúkaná.
Na prípravu potrebujete:
- 500 g syra Adyghe
- 2–3 polievkové lyžice. l. olivový olej
Na náplň:
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 feferónka (alebo podľa chuti)
- 1 sladká paprika
- 200 g ošúpanej tekvice
- 3 zelené cibule
- 3–5 vetvičiek koriandra
- 3 polievkové lyžice. l. tekvicové semienka
- soľ podľa chuti
- čerstvé mleté čierne korenie
Na omáčku:
- 100 ml zeleninového vývaru
- 3 polievkové lyžice. l. ustricová omáčka
- Syr Adyghe nakrájajte na štvorce so stranou 5 cm a hrúbkou 2,5 cm.
- Pripravte si náplň. Cesnak a feferónku nakrájame nadrobno. Sladkú papriku a tekvicu nakrájame na kocky so stranou 5 mm. Nakrájajte zelenú cibuľu a listy koriandra.
- Na panvici zohrejte olej, znížte teplotu a opečte cesnak pol minúty alebo do zlatista. Pridajte tekvicu, sladkú a štipľavú papriku a za stáleho miešania varte na miernom ohni 3 minúty. Pridajte zelenú cibuľku, koriander a tekvicové semienka. Odstráňte z tepla a dochuťte soľou a korením. V pohode.
- Pomocou čajovej lyžičky alebo noisette vyberte časť syra zo stredu blokov syra, aby ste vytvorili širokú a pomerne hlbokú priehlbinu. Túto dutinu vyplňte plnkou tak, aby ležala v kope.
- Na nepriľnavej panvici zohrejte olivový olej. Stierkou opatrne preneste syr do panvice a varte bez pohybu na miernom ohni 8–10 minút alebo do zlatista.
- Panvicu prikryte pokrievkou a syr smažte ďalších 5 minút. Pomocou špachtle preneste syr na taniere. Vo vyprázdnenej panvici zohrejte zmes vody a ustricovej omáčky na vysokú teplotu. Polejeme grilovaným syrom a zeleninou.
Syrová omáčka s bylinkami
Paradajkový alebo zeleninový šalát ochuťte syrovou omáčkou, zmiešajte s konzervovaným tuniakom a kaparami – a vaša rybia paštéta je hotová. Pri príprave pizze nahraďte paradajkovú omáčku syrovou omáčkou. Alebo ňou zalejeme brokolicu udusenú s cesnakom a feferónkami.
Syrová omáčka s bylinkami
Na prípravu omáčky potrebujete:
- 100–110 g syra Adyghe
- 2 polievkové lyžice. l. biely vínny ocot
- 3–5 vetvičiek byliniek (kôpor, petržlen, estragón, zelená cibuľka, bazalka)
- 2 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku (voliteľné)
- 5 polievkových lyžíc. l. balená voda
- soľ
- čerstvé mleté čierne korenie
- Jemne nakrájajte zeleninu (iba listy) a cesnak (ak používate).
- Rozdrvte syr Adyghe a roztlačte vidličkou s octom do hladka. Primiešame bylinky, olivový olej a po troškách prilievame vodu, kým omáčka nedosiahne požadovanú konzistenciu. Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Hotovú omáčku preložte do čistej nádoby a ochlaďte, kde ju môžete skladovať až 4 dni.
Otvorený sendvič so syrom a brokolicovým pyré
Otvorený sendvič so syrom a brokolicovým pyré
Na prípravu potrebujete:
- 2 veľké plátky domáceho chrumkavého chleba
- 450 g čerstvej alebo mrazenej ružičky brokolice
- 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky. sušené vločky horúcej červenej papriky
- štipka sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky. horčica
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 3–4 polievkové lyžice. l. syrová omáčka
- Mrazenú brokolicu rozmrazte. Veľké súkvetia nakrájajte na 2–4 diely. Cesnak nakrájame na plátky.
- Nalejte olivový olej do hrnca s hrubým dnom. Pridajte cesnak, vločky papriky a brokolicu a varte na miernom ohni za stáleho miešania 2–3 krát, 5 minút–7, kým nie je cesnak priehľadný.
- Sódu rozmiešajte v 200 ml horúcej vody a nalejte do hrnca. Osolíme a vmiešame horčicu. Priveďte do varu, znížte teplotu na minimum, prikryte a varte 20 minút. Počas tejto doby by mala brokolica veľmi zmäknúť. Ak v hrnci zostane veľa tekutiny, zvýšte oheň a bez pokrievky ju vyparujte.
- Chlieb opečte v hriankovači alebo na panvici. Brokolicové pyré natrieme na chlieb, prelejeme syrovou omáčkou a ochutíme hrubým čiernym korením.
Šošovicová polievka so zeleninou a syrom
Pikantnú polievku posypte rozdrobeným syrom Adyghe: je to nečakané a veľmi chutné.
Šošovicová polievka so zeleninou a syrom
Na prípravu polievky potrebujete:
- 2–2,5 litra zeleninového alebo nízkotučného kuracieho vývaru
- 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 1 sladká červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička. sladká paprika (najlepšie údená)
- 2 lyžičky. mletý koriander
- 1,5 lyžičky. mletý kmín
- 100 g mrazenej (alebo konzervovanej) kukurice
- 100 g mrazeného (alebo konzervovaného) zeleného hrášku
- 100 g karfiolu
- 1 šálka malej hnedej šošovice
Ak chcete odoslať:
- 1 avokádo
- 50 g syra Adyghe
- šťava z 1/2 citróna
- štipka papriky
- listy koriandra
- Šošovicu premyjeme, zalejeme 1 litrom horúceho vývaru, privedieme do varu a uvaríme do mäkka, 20–25 minút.
- Červenú papriku a cesnak nakrájame nadrobno. Rozdeľte karfiol na malé ružičky. Rozmrazte kukuricu a zelený hrášok alebo ich zalejte vriacou vodou.
- Na panvicu s hrubým dnom nalejeme olej, pridáme korenie a cesnak a dusíme 3 minúty, kým korenie nezmäkne. Pridajte rascu, papriku a koriander, povarte ešte pol minúty.
- Zvyšný vývar vlejeme do zeleniny, prevaríme, pridáme karfiol. Varíme, kým kapusta nezmäkne, potom pridáme uvarenú šošovicu spolu s vývarom, v ktorom sa varila. Pridajte kukuricu a po 5 minútach zelený hrášok. Zahrejeme a nalejeme na taniere.
- Na každý tanier položte rozdrobený syr Adyghe a kocky avokáda. Pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme paprikou a lístkami koriandra.
Šalát z paradajok a syra Adyghe
V domovine syra, v Adygei, sa tradične podáva so šťavnatými bylinkami a zrelými paradajkami, posypané pikantnou adyghskou soľou. Odporúčame najskôr marinovať syr v zmesi soli, byliniek a olivového oleja a potom pridať k paradajkám. Sme si istí, že ak by sa olivy pestovali na severnom Kaukaze, určite by si našli miesto v šaláte!
Šalát z paradajok a syra Adyghe
Na prípravu šalátu potrebujete:
Na marinovaný syr:
- 100 g syra Adyghe
- 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 1 ½ lyžičky. lístky čerstvého tymiánu
- 1/2 lyžičky. morská soľ
Na šalát:
- 24 cherry paradajok, najlepšie rôznych farieb
- štipka cukru
- 1 malá červená cibuľa
- 1 ½ lyžičky. červený vínny ocot
- 3 polievkové lyžice. l. olivový olej
- 1/2 lyžičky. mleté nové korenie
- 4 obilné bochníky
- 12 olív bez kôstky
- 3-5 vetvičiek petržlenu
- soľ
Na šalát:
- čerstvé mleté čierne korenie
- Syr Adyghe nakrájajte na malé kocky. Listy tymiánu alebo oregana zmiešame so soľou a dáme na tanier. V tejto zmesi vyvaľkajte kúsky syra, potom nalejte olej, jemne premiešajte a nechajte hodinu pôsobiť. Syr je možné vopred marinovať, preniesť do suchej nádoby a vložiť do chladničky, kde ho možno skladovať až 4 dni.
- Paradajky nakrájajte na 4 časti (čerešňové paradajky na polovicu), cibuľu nakrájajte na tenké pol krúžky. Zmiešajte cibuľu a paradajky v miske, sezónu s octom, 2 lyžice. l. olivový olej, nové korenie, 1/2 lyžičky. soľ, štipka čierneho korenia a cukor. Dôkladne premiešame a necháme 15–20 min.
- Rozlomte chlieb. Zmiešame s paradajkami, olivami a kúskami syra. Posypeme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme zvyšným olivovým olejom.
Tvarohový krém s kandizovaným ovocím
Syr Adyghe možno bezpečne použiť v akomkoľvek recepte, ktorý vyžaduje suchý tvaroh: či už v tvarohových koláčoch alebo v muffinoch. Len majte na pamäti, že v syre nie je žiadna kyslosť a sódu nahraďte práškom do pečiva. V niektorých dezertoch sa syr Adyghe celkom vyrovná s úlohou ricotty. Nemôžu však nahradiť mascarpone a iné smotanové syry – obsah tuku jednoducho nestačí.
Ale dezertný krém zo syra Adyghe je skvelý, najmä ak máte v dome mixér. Vhodné sú akékoľvek náplne: čerstvé alebo mrazené bobule, pošírované ovocie alebo kandizované ovocie.
Na prípravu potrebujete:
- 8 sušienok alebo perníkov
- 4 polievkové lyžice. l. sladké víno, vermút alebo likér
- 500 g syra Adyghe
- 150–180 g smotany s ľubovoľným obsahom tuku
- 75 g jemného cukru alebo podľa chuti
- 80 g kandizovanej pomarančovej kôry alebo zázvoru
- 50 g tmavej čokolády
- Sušienky rozdrvíme, polovicu nasypeme na dno servírovacích pohárov. Podlejeme vínom.
- Smotanu zmiešame s cukrom a zahrievame, kým sa cukor nerozpustí, bez uvedenia do varu.
- Syr Adyghe spracujte v mixéri, pridajte sladenú smotanu, kým nevznikne hladký krém. Vmiešame nasekané kandizované ovocie a smotanu rozotrieme na sušienky. Posypeme zvyšnými omrvinkami a strúhanou čokoládou. Ozdobíme kúskami kandizovaného ovocia.
Na nákup surovín na prípravu týchto jedál sme minuli 1 300 rubľov, čo na 6 jedál so syrom nie je až tak veľa.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #syr #syr Adyghe #šetrná gazdinka #Alena Spirina #rýchle recepty #zimné jedláSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…