Slivkový lekvár
K receptu
Slivkový lekvár má príjemnú chuť s miernou kyslosťou, takže určite osloví všetkých, ktorí majú chuť na sladké. Ak chcete, jedzte lyžičkou z podšálky, ak chcete, namažte si ho na čerstvý chlieb, ak chcete, pridajte do tvarohu alebo kaše. Slivkový lekvár môžete použiť aj ako náplň do otvorených koláčov, krehkého pečiva alebo kvásku. Mimochodom, naše staré mamy radi varili podobné a takéto pečivo sa vypredalo za pár minút. Slivkový lekvár sa teda určite oplatí vyrobiť, najmä ak máte k dispozícii chutné ovocie z letnej chaty.
zložitosť: priemer Kalórie: 276,38 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 1,00 g/0,38 g/68,08DezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEzrelé sladké slivky – 2 kg cukru – 900 g Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si slivky. Ovocie umyte a každé nakrájajte na štvrtiny. Odstráňte semená. Vložte slivkovú dužinu do hrnca s hrubým dnom a položte na stredný oheň.
Krok 2
Slivky priveďte do varu a panvicu prikryte pokrievkou. Premiešame a na miernom ohni varíme 15 minút. Odstráňte z tepla a ponorným mixérom rozmixujte na pyré.
Krok 3
Do panvice so slivkovým pyré pridáme cukor a premiešame. Položte na oheň a priveďte do varu. Lyžicou odoberte penu. Znížte teplo na minimum. Varte džem 2 hodiny a každých 15 minút premiešajte.
Krok 4
Horúci slivkový lekvár nalejeme do suchých sterilizovaných pohárov a zvinieme. Vyklopte na dvojito zloženú utierku a nechajte úplne vychladnúť. Skladujte na suchom a tmavom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Slivkový lekvár môže telu priniesť nepopierateľné výhody, pokiaľ ho, samozrejme, nekonzumujete v pohároch. Tento produkt je napríklad bohatý na pektín, ktorý znižuje zlý cholesterol a pomáha odstraňovať škodlivé látky z tela.
MIMOchodom
Podľa receptu slivkový lekvár si podobný pripravíte aj z iných kôstkovín, napríklad z marhúľ, broskýň, trničiek, čerešní. Zmeňte množstvo cukru v závislosti od ich sladkosti.