K receptu
Upozorňujem na jednoduché a chutné jedlo zo svetlej tekvice. Môže sa podávať na obed aj večeru. Chutné teplé aj studené.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 35 minVareniePečenieObčerstvenieHlavný chodINGREDIENCIE NA 4 PORCIEtekvica 4 ks rastlinný olej 1 ČL soľ 1 plnka: syr 120 g cesnak (klinčeky) 3 ks kôpor 0,5 zväzku paradajky 3 ks mleté čierne korenie 1 štipka Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Tekvicu umyte, osušte, prekrojte pozdĺžne na polovicu, odstráňte semienka, ak nejaké sú. Ak nie sú žiadne semená, vyrežte časť dužiny a vytvorte poháre. Z koncov tekvice tiež odrežte malú časť, aby stáli stabilne.
Krok 2
Varte vodu (asi 1,5 litra), pridajte trochu soli. Vložte tekvicu do vody a varte do mäkka, ale nie prevarenej. Trvalo mi to asi 10 minút. Uvarenú tekvicu dáme do cedníka, aby odčerpala prebytočnú vodu a vychladla.
Krok 3
Kým tekvica chladne, pripravíme si náplň. Cesnak ošúpeme. Syr a cesnak nastrúhame na jemnom strúhadle.
Krok 4
Kôpor umyte, osušte, nasekajte nadrobno.
Krok 5
Spojte syr a cesnak s kôprom, korením a premiešajte.
Krok 6
Paradajky umyjeme, osušíme, nakrájame na kolieska.
Krok 7
Zapekaciu misu vymastíme rastlinným olejom. Položte polovice tekvice. Do pohárov na tekvicu vložte trochu syrovej plnky (asi 1/3).
Krok 8
Na syr položte plátok paradajky.
Krok 9
Paradajky posypeme trochou tvarohovej plnky.
Krok 10
Vložte ďalší hrnček paradajok do pohárov na tekvicu.
Krok 11
Na paradajky natrieme zvyšnú syrovú zmes. Panvicu s tekvicou vložte do rúry predhriatej na 180 °C na 8–10 minút.
Krok 12
Hotovú tekvicu položte z formy na misku.
Krok 13
Tekvicu podávame plnenú syrom a paradajkami. Dobrú chuť!
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Syr možno nahradiť jemne nasoleným syrom.
UŽITOČNÉ RADY
Paradajky na plnenie môžu byť nakrájané na malé kocky a zmiešané so syrom a bylinkami.