K receptu
V lete je veľmi jednoduché starať sa o svoje zdravie a variť zo správnych surovín. Teplo, slniečko a vitamíny rastú doslova zo zeme. Mladé uhorky a šťavel zo záhrady alebo z lesnej čistinky sú ideálnym menu.
zložitosť: ľahko Porcie: 4 varenie: 40 minBlenderGril/BBQNa grile, na grileVečeraŠalátVegetariánstvo: PescetarianizmusVegetariánstvoPárty, bufetPiknikINGREDIENCIE NA 4 PORCIE4 dlhé chrumkavé uhorky 16 veľkých surových kreviet limetová šťava limetová kôra olivový olej soľ korenieNa tankovanie:100 g šťavela 1 avokádo 100 g domácej majonézy Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Uhorky vyberieme a rúčkou ťažkého noža nalámeme, potom ich priečne nakrájame na kúsky dlhé 1,5–2 cm dochutíme soľou, korením, limetkovou šťavou a necháme odstáť.
Krok 2
Krevety ošúpeme a prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Dochutíme limetkovou kôrou, soľou, korením a olivovým olejom. Pečieme na alobale pod grilom 3 minúty.
Krok 3
Na dresing pripravte šťavel ako v recepte na polievku, rozmixujte ho na pyré a zmiešajte s domácou majonézou.
Krok 4
Uhorky a krevety zmiešame s na kocky nakrájaným avokádom a ochutíme šťaveľovou majonézou.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Sorrel – Vitamín C obsiahnutý v šťave má nepochybne výhody. Ale, bohužiaľ, nemôžete jesť príliš veľa surového šťavela – obsahuje kyselinu šťaveľovú a v surovej forme môže ublížiť tým, ktorí majú problémy s obličkami alebo žalúdkom. Po tepelnej úprave tento problém zmizne – ale aj väčšina vitamínov. Snažte sa teda pri príprave šťaveľa zachovať rozumnú rovnováhu.
MIMOchodom
uhorky – táto zelenina nebola nikdy považovaná za obzvlášť zdravú. Čo si z toho vziať – 95,5 % vody! V uhorkách naozaj nie je veľa vitamínov. Zvyšné percento však obsahuje veľa dobre vstrebateľných minerálov: predovšetkým draslík a jód, ktoré napomáhajú fungovaniu obličiek, respektíve endokrinného systému.