Ako premeniť mladú kapustnicu na rôzne chutné jedlá: všetko vám povie šéfkuchár
Značkový šéfkuchár päťhviezdičkového hotela Helvetia Alexander Bogdanov Rovnako dobré sú zložité typické jedlá prezentované v Cafe Claret a každý rozumie komfortnému jedlu podávanému v Marius Brasserie. Aj obyčajnú mladú kapustnicu dokáže premeniť na kulinárske majstrovské dielo. A práve o tieto tajomstvá sme požiadali Alexandra, aby sa podelil.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Ako si vybrať kapustu
- Šalát s mladou kapustou
- Pečená kapusta
- Plnené kapustové rolky a solyanka
- Mladá kapustnica
- Kapustové závitky z mladej kapusty
Ako si vybrať kapustu
Na jar začína sezóna mladej kapusty – svieža, chrumkavá, sladká, s príjemnou štipľavou chuťou. Pri výbere na trhu alebo v obchode by ste však nemali poľaviť. Hlava kapusty by mala byť malá, mala by mať veľkosť hlavy dieťaťa a v žiadnom prípade by nemala prasknúť. Stáva sa, že predajcovia z kapusty z predchádzajúcej úrody olúpajú vrchné listy a vydávajú ju za novú, mladú. Najistejším spôsobom kontroly je stlačiť hlávku kapusty z oboch strán. Mladá kapusta by mala schrumkať. Túto kapustu si môžete kúpiť s dôverou.
Šalát s mladou kapustou
Do kapustového šalátu si pokojne pridajte aj inú jarnú zeleninu a bylinky
Najčastejšie sa mladá kapusta používa na šaláty. Je to pochopiteľné: na jar naozaj chcete čerstvé zelené. Hlavným tajomstvom je narezať ho čo najjemnejšie. A v žiadnom prípade ho vopred nesolte, ani ho neroztláčajte rukami, aby nestratil chrumkavosť. Mladá kapusta sa hodí k rovnakej chrumkavej zelenine – čerstvá uhorka, reďkovka. Alebo ho môžete nahradiť listami šalátu. Na zvýraznenie chuti je dobré pridať borievku, koriander, kôpor. Ale môj obľúbený šalát je mladá kapustnica s krevetami a prírodným jogurtom. Vyskúšajte, určite sa vám bude páčiť.
Pečená kapusta
Ďalším win-win spôsobom je pečenie mladej kapusty v rúre. Teraz sa toto jedlo ponúka v mnohých reštauráciách, kde sa kapusta podáva s nejakou luxusnou omáčkou, napríklad hľuzovkou. Ale aj bez hľuzoviek sa dostanete rovnako dobre. Na to potrebujete bohatú omáčku. Môžete si vziať mäkké maslo s cesnakom a bylinkami, olivovú tapenádu, paradajkovú omáčku s cesnakom a bazalkou atď. Ale odporúčam vziať nie čerstvý cesnak, ale pečený cesnak. Stačí zabaliť do alobalu, pokvapkať olivovým olejom, pridať trochu soli a korenia a piecť 15 minút na 180 st. °C. Potom z chuti cesnaku zmizne všetka tvrdosť, stane sa jemnejším a jemnejším, ale zachová si ľahkú cesnakovú chuť, ktorú potrebujeme.
Keď je omáčka pripravená, môžete začať pracovať na kapuste. Hlávku kapusty rozrežte na 4 časti tak, aby stonka držala listy, opatrne ich od seba oddeľte a každú vrstvu natrite omáčkou. Pripravenú hlávkovú kapustu pečieme pri 180 st °C 15–Odpočívajte na mriežke 20 minút (nezabudnite umiestniť odkvapkávaciu panvicu, pretože olej a omáčka budú odkvapkávať), prikrytú fóliou, ktorá umožní ľahkú cirkuláciu vzduchu a zabezpečí rovnomerné varenie kapusty. Počas tejto doby sa hlávka kapusty stiahne, listy sa zlepia a vaša omáčka kapustu nielen zasýti, ale sa aj premení na krásne vrstvy. Túto kapustu musíte ihneď zjesť. A ak chcete ohromiť svoju rodinu alebo hostí, potom navrhujem pripraviť omáčku z kyslej smotany s kaviárom. Na to musíte zo zakysanej smotany odstrániť prebytočnú tekutinu (odvážením pomocou sita po dobu 4 hodín), potom vmiešať kaviár zo šťuky (vhodný je aj červený), jemne nasekané bylinky a soľ podľa chuti. Výsledkom je nezvyčajná omáčka s bohatou chuťou, ktorá sa hodí ku kapuste.
Plnené kapustové rolky a solyanka
Vo všeobecnosti z mladej kapusty môžete pripraviť všetky rovnaké jedlá ako z tých, ktoré sa zbierali na jeseň: kapustová polievka, plnka do koláča, kapustové rolky, soljanka atď. Ale je s tým oveľa menej rozruchu. Napríklad listy, ktoré sa použijú na kapustové rolky alebo nahradia vrstvy cesta v lasagne, stačí na 2 minúty ponoriť do vriacej vody – a môžete do nich zabaliť plnku.
Mladá kapustnica
Kapustový rezeň sa musí vyprážať, neustále sa otáčať a nalievať olejom
Po orezaní listov z mladej kapusty vám zostane mäkký stred, ktorý vyzerá ako malá šiška. Môžete z neho pripraviť nezvyčajný steak. Na to budete potrebovať olej beurre noisett. Na to sa bežné maslo roztopí a zahrieva za stáleho miešania, kým nezíska výraznú orechovú arómu. Treba na nej opiecť stred kapusty, neustále ju prevracať a polievať olejom, aby bola poriadne namočená. Výsledkom je kapustnica – ideálna príloha k mäsu alebo poháru červeného vína.
Kapustové závitky z mladej kapusty
Kapustové rolky varím iba z mladej kapusty: verte mi, chuť jedla je úplne iná! Skúste si pripraviť kapustnicu podľa môjho receptu, neoľutujete.
Kapustové závitky z mladej kapusty – chutné pôstne jedlo
Na prípravu kapustových roliek na 4 porcie potrebujete:
- 1 hlávka kapusty
- 100 g dlhozrnnej ryže
- 200 g paštrnáka alebo koreňa zeleru
- 200 g mrkvy
- 200 g karfiolu
- 80 g paradajok
- 260 g cibule
- 60 g šampiňónov
- 100 ml slnečnicového oleja
- 20 ml sójovej omáčky
- 400 g zemiakov
- 400 g paradajok vo vlastnej šťave
- 20 g cesnaku
- soľ
- cukor
- Kapustné listy rozoberieme, prepláchneme a 2 minúty podusíme vo vriacej osolenej vode, vychladíme.
- Pečieme zeleninu vo fólii so soľou a rastlinným olejom, kým nebude varená. Ryžu uvaríme al dente. Cibuľu nakrájame na kocky veľkosti ryže a opražíme do zlatista. Nakrájajte šampiňóny a smažte v rastlinnom oleji, kým nezmäknú.
- Zeleninu nakrájame na malé kocky o veľkosti zrnka ryže a pripravíme mleté mäso zmiešaním s cibuľou, ryžou, hubami a dochutíme sójovou omáčkou.
- Zemiaky uvaríme a vodu z varenia odložíme. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme do zlatista.
- V mixéri pri vysokej rýchlosti kombinujte zemiaky, smaženú cibuľu, paradajky a cesnak. Ak je omáčka príliš hustá, zriedime ju vodou, v ktorej sa varili zemiaky. Podľa chuti osolíme a pridáme cukor. Omáčku precedíme cez jemné sitko.
- Kapustové závitky poukladáme na dno panvice, zalejeme omáčkou, prikryjeme tlačenkou a pečieme pri 180 st. °Od 45 minút.
- Kapustové rolky podávame ozdobené bylinkami a opečenými zemiakovými lupienkami.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kapusta #mlada kapustaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach