Ako správne uvariť cestoviny a pripraviť s nimi lacné, ale veľmi chutné šaláty

Ako správne uvariť cestoviny a pripraviť s nimi lacné, ale veľmi chutné šaláty

Ako správne uvariť cestoviny a pripraviť s nimi lacné, ale veľmi chutné šaláty

Kto by nemiloval jedlá s cestovinami alebo, povedané po starom, s cestovinami?! Ale z nejakého dôvodu len málo ľudí stále varí cestovinové šaláty. Toto nešťastné nedorozumenie treba urýchlene napraviť. Zdieľame najlepšie nápady na cestovinový šalát zo svetového kulinárskeho dedičstva.

Šaláty s talianskymi cestovinami

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Ako si vybrať a uvariť cestoviny na šalát
  • Ako pripraviť cestovinový šalátový dresing
  • Čo je najlepšie pridať do cestovín v šaláte: zoznam
  • Najlepšie recepty na šaláty

Ešte v 90. rokoch ruská verejnosť tvrdo prepadla talianskej, presnejšie americko-talianskej kuchyni, no neprijala z nej všetko. Napriek tomu sa slovo „cestoviny“ prestalo spájať so slovom „Pomorin“, ale nadobudlo aj kulinársky význam. Dlhé talianske slová „pasta“ a „vermicelli“ boli v jedálnych lístkoch reštaurácií nahradené krátkym výrazom „pasta“, pokročilí občania sa naučili zábavné slová „pappardelle“ a „penne rigate“ a tí najlepší, ako napríklad Fima Sobak, vedia rozlíšiť farina di grano podľa škrípania obalu duro od grano tenero – tvrdá pšenica od mäkkej – a vedia o cestovinách fresca al uovo – čerstvé cestoviny s vajíčkami.

Ruská kulinárska realita z nejakého dôvodu úplne obišla používanie cestovín ako šalátov. Tento nápad znie ruskému uchu trochu bizarne, napriek tomu je obľúbeným jedlom v mnohých krajinách. Je to škoda, vyjasnime si toto nedorozumenie.

Cestovinové šaláty sú rozdelené do 2 širokých kategórií – majonéza a vinaigrette. Dnes si povieme niečo o majonézových, ktoré sú nám známe. Tieto šaláty bývajú studené a patria do kategórie letných jedál.

Vyberte a uvarte cestoviny

Začnime výberom cestovín. Na šaláty sa používajú krátke a hrubé odrody – perie, rohy, škrupiny, rúrky, motýle, špirály. Fanúšikovia cudzích mien sa môžu naučiť nové slová: fusilli, farfalle, ditalini, bucatini a conciglioni a chváliť sa nimi v rozhovore pri stole. Ide o suché cestoviny, nie vaječnú pastu, obyčajnú z tvrdej pšenice. V našej dobe je dôležité, čo je lacné.

Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale. Nedávno som bol prekvapený, keď som zistil, že medzi bežnou populáciou existujú zvláštne predstavy o varení cestovín, možno má zmysel povedať pár slov. Panvica na cestoviny je skôr vysoká ako široká. Na 100 g suchých cestovín potrebujete liter vody. Voda by mala rýchlo vrieť. Osoliť treba hneď a poriadne: kľudne pridajte polievkovú lyžicu, ak varíte pol balenia cestovín. V prípade šalátov nie sú potrebné žiadne ďalšie prísady ako sušené bylinky alebo olivový olej. Aby ste spotrebovali menej energie, panvicu počas varenia zakryte pokrievkou, ale nie úplne, inak obsah určite unikne. Ja sám pridávam 3 minúty k času varenia uvedeného na obale – to je bližšie k našim predstavám o kráse. Mnohí však pridávajú len minútu. Uvarené cestoviny sceďte v cedníku a ihneď vložte do ľadovej vody, aby rýchlo vychladli. Do vychladnutých nalejeme trochu oleja a premiešame – takto sa asi nezlepia, hoci slušné cestoviny nemajú taký zvyk.

Príprava cestovinového šalátového dresingu

Teraz o tankovaní. V súčasnosti predávajú veľa hotových „talianskych“ dresingov vo fľašiach, ale je oveľa lepšie urobiť všetko sami – trvá to niekoľko minút.

Cestovinový šalátový dresing
Cestovinový šalátový dresing

Nalejte do misky pol šálky extra panenského olivového oleja, štvrť šálky bieleho alebo červeného vínneho octu, 1 lyžičku. cukor, 1/2 lyžičky. soľ, 1/2 lyžičky. mleté ​​čerstvé korenie, môžete pridať pár polievkových lyžíc suchých provensálskych alebo talianskych byliniek, prelisovaný cesnak podľa vlastného uváženia. Teraz je potrebné všetko vyšľahať. Ešte jednoduchšie je nazbierať dresing do malej nádoby, pevne priskrutkovať veko a nádobou silno potriasť – bude to oveľa rýchlejšie a menej úsilia. Ak do šalátu použijete surovú cibuľu (zvyčajne sladkú červenú, ako je naša jaltská cibuľa), nasekajte ju a ihneď zmiešajte s dresingom – umožníte jej marinovať a stratiť dusivý zápach.

Ostatné prísady do cestovín

Cestoviny sú uvarené, zálievka hotová, ostáva už len vybrať ostatné suroviny. Vo väčšine prípadov ide o sadu čerstvej zeleniny, korenistých bylín, syra, olív a mäsových výrobkov s jasnou chuťou a vôňou. Môžete kombinovať donekonečna, nižšie je niekoľko príkladov takýchto kombinácií: od klasických až po invenčné. Áno, stojí za zmienku, že vo všetkých cestovinových šalátoch sa ingrediencie nakrájajú na kocky podobné veľkosti cestovín, cherry paradajky sa prekrojia na polovicu a slanina sa opečie.

  • Klasika: cherry paradajky, uhorka, mozzarella guličky, čierne olivy, saláma, petržlen, červená cibuľa.
  • Sicília: paradajky, syr feta, zelené olivy, šalát z červenej čakanky.
  • Avokádo: avokádo, cícer, feta, paradajky, bazalka, červená cibuľa, olivy; Ocot v dresingu nahraďte citrónovou šťavou.
  • Kozí syr: Kozí syr, biela fazuľa, sušené paradajky.
  • Fantázie: feta, avokádo, jahoda, rukola, bazalka.
  • Zelená bohyňa: zelený hrášok, zelená špargľa, cícer, píniové oriešky, pesto.
  • Toskánsko: sušené paradajky v oleji, sladká paprika, špenát, olivy, parmezán, bazalka.
  • Bruschetta: paradajky, červená cibuľa, cesnak, zelená cibuľa, bazalka, parmezán.

Šalát so salámou a červenou cibuľou
Šalát so salámou a červenou cibuľou

Šaláty s cestovinami a majonézou

Šaláty z majonézovej pasty sa vyznačujú zvýšeným obsahom kalórií, ako sa hovorí, Nešetrite muníciou». Ale ak ich nevnímate ako ľahké občerstvenie pred obedom, ale považujete ich za nezávislé jedlo, potom sú tolerovateľné. Prísady v nich sú tiež spravidla plnšie – je tu slanina, kuracie mäso, ryby a syr a všetko ostatné. Zálievka je najčastejšie klasická majonéza (s obligátnou poznámkou, že sa nedá nahradiť, nehodia sa žiadne svetlé náhrady, chuť nie je rovnaká, len hardcorová a old schoolová, osvedčená tradičná majonéza 67% na žĺtkach), ale občas sa sa zmieša na polovicu s jogurtom alebo kyslou smotanou, pridávajú sa rôzne prísady. Tu je niekoľko populárnych nápadov na tento šalát.

Šalát s kuracím mäsom a majonézou
Šalát s kuracím mäsom a majonézou

Klasické BLT (bacon-lettuce-tomato): ingrediencie z názvu, ľadový šalát, opekané krutóny alebo strúhanka. Majonéza je tónovaná sladkou paprikou a horúcou červenou paprikou.

Čedar: Paprika, stonkový zeler, červená cibuľa, pomarančový čedar. Majonéza pol na pol s kyslou smotanou, horčicou.

Mexiko: kukurica, avokádo, zelená cibuľka, koriander, slanina, mladý syr (feta), majonéza s limetkovou šťavou, rasca, paprika, feferónka, pálivá omáčka (sriracha).

Avokádový šalát
Avokádový šalát

Byvolie kura: Kuracie prsia, zeler, cherry paradajky, červená cibuľa, niva. typu grécky jogurt a majonéza Ranč» (s pridaním cesnaku, cibule, horčice, petržlenovej vňate, kôpru, zelenej cibule, čierneho korenia), feferónková omáčka.

Tuniak: tuniak v oleji z konzervy (samozrejme, tataki si rýchlo spravíte aj sami), červená cibuľa, štipľavá čerstvá paprika, paprika, rukola, petržlenová vňať. Do majonézy pridajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu, cesnak, suché bylinky, cukor.

Tuniakový šalát
Tuniakový šalát

Waldorfské kura: Kuracie prsia, červené hrozno, stopkový zeler, opekané vlašské orechy alebo mandle. Majonéza pol na pol s gréckym jogurtom, bielym vínnym octom, medom, makom.

Krevety: varené šalátové krevety, sladká paprika, stopkový zeler, červená cibuľa. Majonéza s prídavkom sladkej čili omáčky, citrónovej šťavy, kôpru.

Krevetový šalát
Krevetový šalát

Pred podávaním sa odporúča nechať všetky majonézové šaláty aspoň pol hodiny v chladničke. Ľahko znášajú dlhšie skladovanie, mnohé sa vo všeobecnosti lepšie zjedia na druhý deň.

Tu je obrovský priestor na naplnenie alebo vytvorenie vlastných fantázií na túto nevyčerpateľnú tému. Choďte do toho, je to zaujímavé. „Zvyknite si na novosť,“ ako Vysockij.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #cestoviny #cestovinové šalátySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik