Ako variť rôzne khachapuri: Imeretian, Adjarian, Lobiani, Kubdari, Gvezeli
Prvá vec, ktorá vám napadne pri zmienke o Gruzínsku, je hlasný toast, lahodné víno, elastický syr a aromatické, horké chačapuri. Pripravte si doma nádherné gruzínske koláče – a budete šťastní!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Imeretian a Megrelian
- adžarské chačapuri
- Kubdari (Svaneti)
- Guriansky koláč gwezeli
- Lobiani (Racha)
- Chačapurské recepty
Imeretian a Megrelian
Imeretian khachapuri (imeruli) je najobľúbenejšou verziou gruzínskych syrových koláčov. Recept na khachapuri je starý viac ako 4 000 rokov a doteraz zostal prakticky nezmenený: tradične sa cesto na khachapuri pripravuje s matsoni a ako náplň sa používa imeretský syr. Existujú však, samozrejme, desiatky ďalších variácií a najobľúbenejší syr na khachapuri mimo Gruzínska je suluguni. Ďalšou obľúbenou odrodou je megrelian khachapuri, v ktorom sa syr pridáva nielen do vnútra koláča. Pred pečením povrch megrelianskeho chačapuri potrieme žĺtkom a posypeme strúhaným syrom. Ukazuje sa to super gýčové!
adžarské chačapuri
V Batumi sa pripravuje najlepšie adjarianské khachapuri – a domorodý obyvateľ Batumi je vždy pripravený povedať vám dlhý zoznam požiadaviek na „správnu“ loď so syrom. Takže chačapuri by malo byť zlatohnedé, s chrumkavými stranami, suchým dnom a mäkkou striedkou. Vnútro je bohato ochutené taveným syrom zmiešaným s kúskom masla roztápajúceho sa od tepla – a to všetko sa naťahuje a nasiakne plátky cesta. Vajíčko je tu jedlo aj dekorácia, malo by byť čerstvé, rustikálne, s jasným žĺtkom. Správne adjarianské khachapuri je predovšetkým syr. A už vôbec nie suluguni, ako sa bežne verí, ale chkinti-kveli – mladý imeretský syr, vŕzgajúci, jemný, s krémovou chuťou.
Kubdari (Svaneti)
O pôvode kubdari – mäsového koláča nemôže existovať nesúhlas: toto jedlo vymysleli Svani! Drsný život v horách s dlhými pešími túrami, nocovanie pod holým nebom, lov divej zveri – to všetko si vyžadovalo kompaktnú, trvanlivú a uspokojujúcu potravu. Placky s mäsom, cibuľou a koreninami naukladané do khurdžinov sa v zime nemohli dosť dlho pokaziť a zapálenie ohňa a ohriatie placiek s vôňami domácej kuchyne bola jednoduchá záležitosť.
Guriansky koláč gwezeli
Verzia Gurian je zaujímavá tým, že dovnútra sa spolu so syrom vkladajú aj natvrdo uvarené vajcia prekrojené na polovicu. Gwezels sa tradične pripravuje na Vianoce ako verzia flámskeho „fazuľového kráľa“: v jednom z mnohých malých koláčov je ukrytá fazuľa alebo minca a ten, kto dostane koláč so „špeciálnou náplňou“, bude mať najväčšie šťastie. v budúcom roku (ak si nezlomí zub). A hneď je pripravený jeden veľký koláč pre celú rodinu.
Lobiani (Racha)
Presne povedané, ide o jednu z variant chačapuri – len s fazuľovou náplňou. Jednou z mnohých nepopierateľných výhod tohto jedla je jeho sýtosť. Nahradením niektorých ingrediencií sa lobiani môžu pripraviť počas pôstu. Skončíte s mimoriadne chutným a výživným jedlom.
Chačapurské recepty
Kváskové cesto
Toto je základné cesto, používa sa na prípravu väčšiny verzií khachapuri a mnohých koláčov. Je ľahký a veľmi chutný. Urobte si ho v dobrej nálade a z kvalitných produktov – a hostia sa postavia do radu na vaše chačapuri. V prípade potreby je možné toto cesto pripraviť vopred a zmraziť. Stačí zmraziť pri čo najnižšej teplote a rozmraziť v chladničke, aby bol proces pomalý a postupný.
Kváskové cesto
Na prípravu 2 kg cesta potrebujete:
- 800 g – 1 kg pšeničnej múky
- 500 g matsoni (alebo prírodný jogurt/jogurt)
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- 100 g masla
- 150 g rafinovaného oleja
- 1 polievková lyžica. l. s hromadou suchého droždia
- cukor
- soľ
1. Mlieko zohrejte, kým nie je mierne teplé (37–38 °C), pridajte štipku cukru, suché droždie, zalejte trochou slnečnicového oleja, posypte múkou a odložte na 15 minút na teplé miesto.
2. Maslo rozpustíme a mierne ochladíme. Keď kvások začne stúpať, primiešame kváskovú zmes s matsoni, pridáme väčšinu preosiatej múky, zašľaháme vajíčko, premiešame a začneme miesiť. Podľa potreby pridáme múku, počas miesenia pridáme maslo, osolíme a miesime ďalej. Z času na čas si nalejte slnečnicový olej na ruku a potiahnite hrudku cesta. Po 20 min. Cesto je zvyčajne dobre vymiesené a nelepí sa na ruky.
3. Cesto vyvaľkáme do úhľadnej gule, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na 1 hodinu.
4. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime, necháme ešte kysnúť, asi 1,5 hodiny Cesto je pripravené na vykrajovanie a pečenie.
Kubdari
Mleté mäso môže byť vyrobené z akéhokoľvek druhu mäsa, ale obsah tuku v náplni musí byť najmenej 15%.
Kubdari
Na prípravu 10-12 porcií potrebujete:
- 1 kg kysnutého cesta
- 800 g tučného hovädzieho alebo nie príliš tučného bravčového mäsa
- 150 g hovädzieho alebo bravčového tuku
- 2-3 stredné cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku
- mletá horúca červená paprika
- 0,5 lyžičky každý mletý koriander, rasca, utskho-suneli, semená kôpru
- adjika, soľ
- maslo na vymastenie
1. Mäso nakrájame ostrým nožom na veľmi malé kúsky, tuk a cibuľu na malé kocky, cesnak na plátky. Pridajte korenie, soľ a adjiku podľa chuti, všetky ingrediencie premiešajte rukami a nechajte 30 minút nakysnúť.
2. Cesto na doske posypanej múkou rozdeľte na rovnaké kúsky – každý asi 200 g, rozvaľkajte, do stredu dajte plnku – toľko, aby kúsky mäsa ležali v jednej vrstve. Okraje koláča spojte, prištipnite, položte na plech švom nadol a v strede vrchnej vrstvy vytvorte dieru.
3. Pečieme v rúre vyhriatej na 180–200°C asi 20 minút. Keď je kôrka zhnednutá, položte hotové kubdari na plátenú utierku, potrite olejom a zabaľte. Nechajte „odpočívať“ 10 minút.
Guriansky koláč gwezeli
Namiesto jedného kuracieho vajca môžete do koláča vložiť 5 prepeličích vajec v rade.
Guriansky koláč gwezeli
Na prípravu 6-8 porcií potrebujete:
- 1 kg kysnutého cesta
- 500 g imeretského syra
- 5 vajec
- 1 žĺtok a 2 polievkové lyžice. l. kyslá smotana na mazanie
1. Kváskové cesto rozdeľte na porcie s hmotnosťou približne 200 g.
2. Nastrúhajte Imeretian syr na strednom strúhadle. Vajcia uvaríme na tvrdo, ochladíme pod studenou vodou, ošúpeme a pozdĺžne prekrojíme na polovice.
3. Časť cesta rozvaľkáme na tenký plochý koláč, do stredu položíme strúhaný syr a dve polovice vajíčka, zvinieme ako podlhovastú rolku, okraje rolky preložíme ako podkovičku. Rovnakým spôsobom urobte zvyšok koláčov.
4. Pirohy poukladáme na vymastený plech, potrieme zmesou žĺtka a kyslej smotany, vložíme do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme do zlatista 30–40 minút.
5. Hotové pirohy preložíme na tanier a necháme 10 minút „odpočívať“ pod utierkou.
Imeretian chachapuri
Syr Imereti možno nahradiť syrom suluguni.
Imeretian chachapuri
Na prípravu 6-8 porcií potrebujete:
- 1 kg kysnutého cesta
- 500 g imeretského syra
- 1 vajce
- 50 g masla
- 1 žĺtok, 1 polievková lyžica. l. kyslá smotana a maslo na vymastenie
1. Na plnku nastrúhame syr na hrubom strúhadle, pridáme vajíčko a vmiešame zmäknuté maslo.
2. Vykysnuté cesto rozdeľte na porcie podľa požadovanej veľkosti koláčikov. Časť cesta vyvaľkáme do gule a vyrovnáme na pomúčenej pracovnej doske. Nastrúhaný syr rozdeľte na porcie (tak, aby každá tortilla mala približne rovnaké množstvo cesta a syra), vytvorte guľu a položte do stredu tortilly.
3. Okraje cesta opatrne spojíme ako plecniak a opatrne upevníme na uzol, potom mazanec obrátime švom nadol a valčekom vyvaľkáme na placku hrubú 1 cm cesto je elastické a elastické, nemalo by sa trhať, chačapuri vyjde tenké a pomer cesta a syra bude v harmónii. Primiešame žĺtok a kyslú smotanu. Touto zmesou potrieme khachapuri.
4. Rúru predhrejeme na 180°C, chačapuri dáme na vymastený plech, na niekoľkých miestach popicháme vidličkou a v strede urobíme do cesta malú jamku. Pečieme 20 minút.
5. Keď kôrka získa zlatohnedú farbu, položte chačapuri na dosku a prikryte ľanovou utierkou. Po 10 min. syr stuhne a po rozkrojení nevytečie.
adžarské chačapuri
Adjarian chachapuri vyniká svojím tvarom – loďka plnená syrom a vajcom. Ich príprava však nie je o nič ťažšia ako iné chačapuri.
adžarské chačapuri
Na prípravu 8 porcií potrebujete:
- 1 kg múky
- 200 ml mlieka
- 1 polievková lyžica. l. suché droždie
- 1 lyžička. Sahara
- 2 polievkové lyžice. l. rafinovaný olej
- 1 lyžička. soľ
Na náplň:
- 1 kg imeretského syra
- 10 vajec
- 100 g masla
1. Múku preosejeme, do misy nalejeme 0,5 l teplej vody s teplým mliekom, pridáme droždie, cukor, soľ, zalejeme slnečnicovým olejom a vymiesime sypké cesto. Misu prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 1,5 hodiny, keď cesto vykysne a zdvojnásobí svoj objem, premiesime ho a necháme opäť kysnúť 1,5 hodiny.
2. Syr nastrúhame, roztlačíme rukou, pridáme 100–180 ml vychladenej vody, miešame, kým nevznikne hustá syrová pasta.
3. Z cesta vytvarujte guľôčky s hmotnosťou asi 200 g, vyvaľkajte na malý kruh, potom okraje kruhu vyvaľkajte z oboch strán do stredu. Zaštipnite konce a roztiahnite rolky do strán, aby ste vytvorili priehlbinu ako „loďku“. Do vnútra nalejte naberačku syra a vložte do veľmi horúcej (250–260 °C) rúry na 15 minút.
4. Keď sú boky „lode“ zhnednuté, vyberte plech na pečenie a do každého chačapuri zašľahajte jedno surové vajce. Potom 2-4 minúty. vráťte ich do rúry. Hotové chačapuri preložíme do misky a pridáme k nim kúsok masla.
Lobiani (Racha)
Ak chcete, môžete do náplne lobiani pridať slaninu alebo hruď.
Lobiani (Racha)
Na prípravu 6-8 porcií potrebujete:
- 1 kg kysnutého cesta
- 300 – 400 g suchej červenej fazule
- 130 g roztopenej bravčovej masti alebo masla + trochu viac na podávanie
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
1. Namočte fazuľu do studenej vody na 8–10 hodín, potom sceďte v cedníku, zalejte veľkým množstvom čerstvej studenej vody a položte na strednú teplotu. Priveďte do varu, povarte 1,5–2 hodiny Vývar sceďte, trochu si nechajte na pyré.
2. Rozdrvte horúce fazule – nie nevyhnutne do hladka, ale mali by ste získať pomerne homogénnu hmotu. Pridáme maslo alebo masť, soľ a korenie, premiešame, necháme vychladnúť.
3. Hotové cesto rozdeľte na rovnaké kúsky s hmotnosťou asi 200 g, rozvaľkajte, vložte doň plnku – približne také množstvo ako cesto, okraje nahrňte do „batáčika“ a uštipte.
4. Koláč obrátime, vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, položíme na plech a pečieme v rúre predhriatej na 180°C do zlatista asi 30–40 minút. Aj keď môžete piecť na panvici s pokrievkou.
5. Hotové lobiani natrieme olejom alebo bravčovou masťou, poukladáme a ostrým nožom nakrájame na kolieska.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #gruzínska kuchyňa #khachapuri #kysnuté cesto #adjarianské khachapuriSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach