Broskyňový džem s grapefruitom a muškátovým orieškom
K receptu
Tento džem sa môže jesť ako dezert alebo podávať k mäsu a hydine.
zložitosť: ľahko Kalórie: 395,09 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 24 hodín Použité: 1,23 g/0,23 g/98,45DezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 2 PORCIE1,2 kg broskýň alebo nektáriniek 2 ružové grapefruity 1 kg cukru polovica muškátového orieška Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Grapefruity umyjeme kefkou, osušíme, krájacím nožom odstránime kôru na pásiky, nakrájame na menšie kúsky. Z grapefruitov vytlačte šťavu.
Krok 2
Broskyne ošúpeme. Dužinu nakrájame na plátky, prelejeme grapefruitovou šťavou. Miešajte.
Krok 3
Dno zaváraninovej misy pokropíme studenou vodou, pridáme cukor, pridáme asi 100 ml studenej vody a na miernom ohni rozpustíme cukor.
Krok 4
Sirup priveďte do varu, ak sa objaví pena, odstráňte ju. Pridajte kôru a nasekaný muškátový oriešok a varte 10 minút.
Krok 5
Pridajte broskyne do sirupu a premiešajte. Priveďte do varu na silnom ohni a odstráňte z tepla. Ochlaďte 4-5 hodín. Odstráňte kúsky muškátového orieška.
Krok 6
Vráťte nádobu na vysokú teplotu, priveďte do varu, znížte teplotu na nízku a varte 3 minúty. Odstráňte z tepla, ochlaďte, 4-5 hodín Opakujte tento postup – priveďte do varu, varte tri minúty a ochladzujte – 2-3 krát, naposledy nevychladzujte. Horúci džem nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite.