K receptu
Najnezvyčajnejšia vec na tomto šaláte z čerstvej zeleniny je jeho dresing. Iste už máte ochutené zeleninové šaláty aromatickým nerafinovaným slnečnicovým olejom, ktorého chuť pozná asi každý z nás. Rovnako tak sú obľúbené šaláty s kyslou smotanou alebo ľahším jogurtom. Odporúčame nevyberať si medzi týmito dvoma možnosťami, ale spojiť kyslosť, krémovitosť a vápnik prírodného jogurtu a obklopujúcu vôňu nerafinovaného rastlinného oleja v jednom šaláte. Budete prekvapení, o koľko bohatšiu chuť bude mať bežný zeleninový šalát s týmto dresingom. Môžete použiť nielen nerafinovaný slnečnicový olej, ale aj redší kukuričný olej a dokonca experimentovať s jasným a aromatickým sezamovým olejom, ktorý dodá šalátu ľahké ázijské tóny (v tomto prípade možno budete chcieť nahradiť kôpor vhodnejším koriandrom a čili krúžky papriky).
zložitosť: ľahko Kalórie: 143,22 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 20 min Použité: 2,19 g/12,00 g/6,55Žiadna tepelná úpravaVečeraVečeraŠalátVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE2 paradajky 2 uhorky 1 červená cibuľa 100 g prírodného jogurtu 3 polievkové lyžice. l. nerafinovaný rastlinný olej 1 lyžička. citrónová šťava soľ čerstvo mleté čierne korenie kôpor na podávanie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky nakrájame na plátky, uhorky na kolieska. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na polovičné kolieska.
Krok 2
V malej nádobe zmiešajte jogurt s rastlinným olejom a citrónovou šťavou, premiešajte.
Krok 3
Vložte zeleninu do šalátovej misy, pridajte soľ a dôkladne premiešajte. Pridáme dresing a kôpor, okoreníme a ihneď podávame
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Dresing môžeme pripraviť zo zmesi olivového oleja, sójovej omáčky, citrónovej šťavy a kvapky Tabasca. Hotový šalát posypeme opraženými semienkami.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 1,15 g (1,44 % dennej hodnoty) • tuky 8,50 g (9,44 %) • sacharidy 4,17 g (2,48 %) • vláknina 0,69 g (2,30 %) • kcal 94,21 (5,23 %) • SFA 1,44 g (7,20 %) • sodík 132,69 mg (9,15 %) • celkový cukor 2,74 g (5,48 %)