Čo ešte na Veľkú noc navariť, okrem veľkonočných koláčov a Veľkej noci
Veľkonočné pochúťky v Rusku boli vždy veľmi štedré – ženy v domácnosti položili na stôl všetko najlepšie, krásne a chutné. A neobmedzovalo sa to len na farebné vajíčka, veľkonočné koláče a tvaroh. Prezradíme vám, ako inak spestriť hostinu: od paštét a roliek až po slávnostné zelerové dauphinoise.
O čom budeme hovoriť v článku:
- 48 dní, 48 jedál
- Boží chlieb
- Sväté pyramídy
- Recepty na veľkonočný stôl
- Pistáciová Veľká noc s kandizovaným zázvorom
- Zeler dauphinoise s príchuťou hľuzovky
- Paštéta z kačacej pečene s portským vínom a ríbezľovou omáčkou
- Hovädzia roláda s hríbmi
- Pomarančový pekanový koláč
48 dní, 48 jedál
V predrevolučnom Rusku sa na Veľkú noc začali pripravovať v predstihu: na Zelený štvrtok piekli veľkonočné koláče, vyrábali veľkonočné vajíčka, piekli štvrtkovú soľ, varili vajíčka v cibuľových šupkách a bylinkách. V bohatých domoch sa práca v kuchyni neobmedzovala len na prípravu týchto tradičných pochúťok: na veľkonočný stôl bolo umiestnených 48 jedál – podľa počtu dní pôstu. Samozrejme prevládali recepty ruskej a francúzskej kuchyne, mäsové a hydinové jedlá, ktoré týchto 6 týždňov tak veľmi chýbali: plnené kačky a morky, pečené prasiatka a šunky, jahňacina na ražni a domáca klobása. V krídlach čakali aj syry s masťou a šunkou. Všetko sme to zaliali kvasom, sbitým, medom a chlebovým vínom.
Tu je napríklad menu na veľkonočnú večeru kráľovskej rodiny Romanovcov v roku 1903: „Veľká noc. Veľkonočné koláčiky. Vajcia. jeseter. Beluga. Losos. Walleyes. Hviezdicový jeseter. Bažanty. Jarabice. Tetrov. Ryabtsy. Kačice. Jahňatá. Šunka. Jazyky. Hovädzie mäso s kosťou. Jaroslavľské teľacie mäso. Koláče sú iné.“ Všetko najlepšie a najdrahšie, veď Veľká noc je sviatkom sviatkov a oslavou osláv. Niekedy hody trvali aj celý týždeň a niekde až do sviatku Najsvätejšej Trojice.
Boží chlieb
Hlavnou ozdobou veľkonočného stola boli samozrejme veľkonočné koláče. Hovorí sa, že slovo „Kulich“ pochádza z gréckeho kollikion – „okrúhly alebo oválny chlieb“. Hlavnou zložkou je kvas, pretože Kristus v jednom z podobenstiev hovorí: „Božie kráľovstvo je ako kvas, ktorý žena vzala a schovala do troch meríc múky, kým všetko neprekvasilo.“ A v evanjeliu je podľa gréckych teológov opísané, že počas Poslednej večere Ježiš nepožehnal suchý maces, ale skôr kysnutý chlieb. Ďalšími ingredienciami veľkonočného koláča sú pšeničná múka, maslo, mlieko, vajcia, cukor a soľ. Pridali aj veľa korenín: od klinčekov až po šafran. Mimochodom, tortu prerezali nie pozdĺžne, ale naprieč – zvyšnú časť prikryli vrchom a nevyschol.
Sväté pyramídy
Počas pôstu sa nahromadilo veľké množstvo vajec, masla a mlieka, z ktorého sa vyrábal tvaroh. Koncom 19. storočia prišli s nápadom urobiť z týchto produktov Veľkú noc – tvarohovú pochúťku, ktorú zvyšok sveta prakticky nepoznal. Ale odvtedy máme veľa receptov na jeho prípravu.
Recepty na veľkonočný stôl
Pistáciová Veľká noc s kandizovaným zázvorom
Čím mastnejší tvaroh, tým chutnejšia Veľká noc!
Pistáciová Veľká noc s kandizovaným zázvorom
12–14 porcií, doba varenia: 48 hodín
Čo potrebujete:
- sedliacky tvaroh – 1,2 kg
- maslo – 240 g
- žĺtky veľkých vajec C0 alebo SV – 8 ks.
- kondenzované mlieko – 250 g
- lúpané nesolené pistácie – 150 g
- sušená hruška – 100 g
- kandizovaný zázvor – 100 g
- ľahké malé hrozienka – 100 g
- rum – 100 ml
- vanilkový struk
Čo robiť:
1. Nakrájajte pistácie na kúsky rôznych veľkostí. Kandizované ovocie a sušené hrušky nakrájame na malé rovnaké kocky, zmiešame s pistáciami, pridáme obarené hrozienka, vložíme do plastovej nádoby, zalejeme rumom a necháme 12-24 hodín.
2. Tvaroh natlačíme pod silným tlakom do cedníka vystlaného kuchynskou utierkou aspoň na 4 hodiny.
3. Maslo a žĺtky necháme zohriať na izbovú teplotu. Tvaroh, maslo, žĺtky, kondenzované mlieko a vanilkové semienka zmiešame. Rozmixujte ponorným mixérom na úplne hladkú hmotu.
4. Do tvarohovej hmoty pridáme orechy a sušené ovocie (bez tekutiny) a vareškou premiešame.
5. Veľkonočnú panvicu vystelieme gázou namočenou vo zvyšnom rume z namáčania, vyložíme tvarohovou hmotou, prikryjeme visiacimi okrajmi gázy a dáme na 24–48 hodín do chladničky. Pred podávaním otočte Veľkú noc na tanier, odstráňte gázu a ozdobte Veľkú noc podľa ľubovôle.
Zeler dauphinoise s príchuťou hľuzovky
V klasickej verzii je toto francúzske jedlo vyrobené zo zemiakov, ale na veľkonočný stôl bude ideálnou voľbou zeler dauphinoise.
Zeler dauphinoise s príchuťou hľuzovky
8 porcií, príprava: 1 hodina 15 minút.
Čo potrebujete:
- koreň zeleru – 2 kg
- smotana 30–35 % – 1 l
- maslo – 200 g
- strúhaný parmezán – 100 g
- hľuzovkový olivový olej – 20 ml
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok na špičke noža
- soľ, čierne korenie
Čo robiť:
1. Zeler ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky (2-3 mm). 180 g studeného masla nakrájame na tenké plátky.
2. Veľký hlboký pekáč vymastíme zvyšným olejom a začneme vrstviť zeler, mierne sa prekrýva.
3. Každú vrstvu zeleru jemne osolíme, okoreníme a obložíme plátkami masla. Pokvapkáme hľuzovkovým olejom.
4. Zeler zalejeme jemne osolenou a muškátovou smotanou. Rúru predhrejeme na 180°C. Pekáč zakryte fóliou a vložte do rúry na 40 minút.
5. Odstráňte alobal, posypte zelerovým syrom a vráťte do rúry (môžete zapnúť gril). Pečieme, kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Ihneď podávajte.
Paštéta z kačacej pečene s portským vínom a ríbezľovou omáčkou
Paštétu podávame na opečených plátkoch bagety a omáčku zvlášť.
Paštéta z kačacej pečene s portským vínom a ríbezľovou omáčkou
Porcie 12–14, príprava: 40 min. + 12 hod
Čo potrebujete:
- kačacia pečeň – 1,2 kg
- biela cibuľa – 1 kg
- maslo – 150 g
- port – 100 ml
- šťava a kôra z 1 pomaranča
- tymián – 2-3 vetvičky
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- opečená bageta na servírovanie
Na omáčku:
- mrazené čierne ríbezle – 400 g
- pomarančová cukrovinka – 120 g
- čerstvý koreň zázvoru – 2 cm
- malá červená chilli paprička – 1 ks.
Čo robiť:
1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Vo veľkej panvici s hrubým dnom zohrejte 50 g oleja. Smažte listy cibule a tymianu na miernom ohni za stáleho miešania 15 minút.
2. Vložte cibuľu do misky mixéra. Pridajte trochu oleja do panvice, kde bola smažená cibuľa. Pečeň ukladáme po častiach a opekáme na stredne vysokej teplote z oboch strán do zlatista. Neprepečte! Pečeň preneste na cibuľu, kým je vo vnútri ružová a nie je tvrdá na dotyk.
3. Teplú pečeň ihneď postriekame portom. Keď je všetka pečeň hotová, nalejte na ňu všetok zvyšný alkohol, pridajte soľ, korenie a premiešajte. V pohode.
4. Do mixéra pridajte zvyšný olej, šťavu a pomarančovú kôru. Vyšľahajte mixérom do hladka. Premiestnite do vhodnej nádoby, prikryte fóliou „v kontakte“ (to znamená umiestnite priamo na povrch paštéty) a dajte do chladničky na 12–24 hodín.
5. Na omáčku ošúpte a nasekajte zázvor a čili. Všetky ingrediencie zmiešame s ríbezľami a mixérom vyšľaháme takmer do hladka, dáme do chladničky na 12–24 hodín.
Hovädzia roláda s hríbmi
Porcini huby možno nahradiť šampiňónmi, ale s bielymi hubami bude roláda chutnejšia.
Hovädzia roláda s hríbmi
8 porcií, 2 hodiny
Na prípravu 8 porcií potrebujete:
- hovädzie mäso tenký okraj v jednom kuse – 1,6–1,8 kg
- dlhé plátky varenej údenej slaniny – 500 g
- rozmrazené hríby – 600 – 700 g
- veľká cibuľa – 2 ks.
- strúčiky cesnaku – 3-4 ks.
- strúhaný parmezán – 100 g
- sladká paprika – 1 polievková lyžica. l.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Čo robiť:
1. Kus hovädzieho mäsa rozrežte v strede zvisle pozdĺžne, asi 1,5 cm od konca. Otvorte kus ako knihu.
2. Každú polovicu tiež rozrežte zvisle pozdĺžne, asi 1,5 cm od konca, a oba kusy rozložte doprava a doľava ako knihu. Neskončili ste s veľmi rovnomernou vrstvou mäsa.
3. Vrstvu prikryjeme dvojitou vrstvou fólie a valčekom alebo plochou paličkou na mäso rozšľaháme do rovnomernejšej vrstvy s hrúbkou 1–1,5 cm z oboch strán osolíme, okoreníme, potrieme paprikou.
4. Rúru predhrejeme na 200°C. Na plnenie nakrájajte huby na stredné kocky. Pomelieme 150 g slaniny, očistenú cibuľu a cesnak.
5. Na panvici s hrubým dnom roztopíme tuk zo slaniny, pridáme cibuľu, opekáme 5 minút. Pridajte huby, zvýšte oheň a varte za stáleho miešania, kým sa tekutina neodparí. Posypte cesnakom, premiešajte, odstráňte z tepla a mierne vychladnite.
6. Hovädzie mäso posypeme strúhaným syrom, pridáme hubovú plnku a mäso zvinieme do rolády. Vrch prikryjeme plátkami slaniny a prekryjeme ich.
7. Roládu zviažeme kuchynským špagátom, položíme na mriežku umiestnenú v plechu na pečenie a prikryjeme alobalom. Po 10 minútach vložte do rúry. znížiť teplotu na 140 °C. Pečieme 40 minút, otvárame 10 minút pred dovarením, aby mäso získalo zlatohnedú kôrku.
8. Hotovú roládu položíme na tanier, prikryjeme fóliou a necháme 15 minút odpočívať. Odstráňte špagát, rolku priečne narežte a podávajte.
Pomarančový pekanový koláč
Pekanové orechy možno nahradiť vlašskými orechmi.
Pomarančový pekanový koláč
2 stredné veľkonočné koláče, varenie: 3 hodiny
Na prípravu 2 porcií potrebujete:
- múka – 500 g
- smotana s obsahom tuku 30–38 % – 200 ml
- veľké vajcia C0 – 5 ks.
- maslo 82,5 % tuku – 200 g
- termostatický jogurt – 100 g
- čerstvé droždie – 30 g alebo 15 g suché
- cukor – 80 g
- pomarančová kôra – 2 lyžice. l.
- soľ – 1 lyžička.
- pekanové orechy – 120 g
Na glazúru a dekoráciu:
- práškový cukor – 300 g
- pekanové orechy – 12 polovíc
- kandizované pomarančové šupky
- Pomarančový džús
Čo robiť:
1. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Nasekajte orechy.
2. Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, soľ a cukor. Začnite miešať, po jednom pridávajte vajíčka, potom smotanu a kyslé mlieko izbovej teploty. Miesime 5 minút, potom pridáme maslo a kôru, miesime, kým nebude elastická. Vmiešame orechy.
3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Vykysnuté cesto vymiesime, vložíme do papierových veľkonočných foriem, ktoré naplníme do 2/3 a necháme ešte 30 minút kysnúť.
4. Rúru predhrejeme na 170°C. Koláčiky pečieme asi 25 minút, upečenie skontrolujeme špajdľou. Koláčiky ochlaďte po stranách na vankúši.
5. Na polevu pridáme k práškovému cukru toľko šťavy, aby vznikla hustá tekutá hmota. Koláčiky potrieme polevou a pred stuhnutím polevy ozdobíme orechmi a kandizovaným ovocím.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #Veľká noc #Veľká noc #hovädzia roládaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach