Čo ešte na Veľkú noc navariť, okrem veľkonočných koláčov a Veľkej noci

Čo ešte na Veľkú noc navariť, okrem veľkonočných koláčov a Veľkej noci

Čo ešte na Veľkú noc navariť, okrem veľkonočných koláčov a Veľkej noci

Veľkonočné pochúťky v Rusku boli vždy veľmi štedré – ženy v domácnosti položili na stôl všetko najlepšie, krásne a chutné. A neobmedzovalo sa to len na farebné vajíčka, veľkonočné koláče a tvaroh. Prezradíme vám, ako inak spestriť hostinu: od paštét a roliek až po slávnostné zelerové dauphinoise.

Čo uvariť na Veľkú noc okrem veľkonočných koláčovČo uvariť na Veľkú noc okrem veľkonočných koláčovČo uvariť na Veľkú noc okrem veľkonočných koláčovČo uvariť na Veľkú noc okrem veľkonočných koláčov

O čom budeme hovoriť v článku:

  • 48 dní, 48 jedál
  • Boží chlieb
  • Sväté pyramídy
  • Recepty na veľkonočný stôl
  • Pistáciová Veľká noc s kandizovaným zázvorom
  • Zeler dauphinoise s príchuťou hľuzovky
  • Paštéta z kačacej pečene s portským vínom a ríbezľovou omáčkou
  • Hovädzia roláda s hríbmi
  • Pomarančový pekanový koláč

48 dní, 48 jedál

V predrevolučnom Rusku sa na Veľkú noc začali pripravovať v predstihu: na Zelený štvrtok piekli veľkonočné koláče, vyrábali veľkonočné vajíčka, piekli štvrtkovú soľ, varili vajíčka v cibuľových šupkách a bylinkách. V bohatých domoch sa práca v kuchyni neobmedzovala len na prípravu týchto tradičných pochúťok: na veľkonočný stôl bolo umiestnených 48 jedál – podľa počtu dní pôstu. Samozrejme prevládali recepty ruskej a francúzskej kuchyne, mäsové a hydinové jedlá, ktoré týchto 6 týždňov tak veľmi chýbali: plnené kačky a morky, pečené prasiatka a šunky, jahňacina na ražni a domáca klobása. V krídlach čakali aj syry s masťou a šunkou. Všetko sme to zaliali kvasom, sbitým, medom a chlebovým vínom.

Tu je napríklad menu na veľkonočnú večeru kráľovskej rodiny Romanovcov v roku 1903: „Veľká noc. Veľkonočné koláčiky. Vajcia. jeseter. Beluga. Losos. Walleyes. Hviezdicový jeseter. Bažanty. Jarabice. Tetrov. Ryabtsy. Kačice. Jahňatá. Šunka. Jazyky. Hovädzie mäso s kosťou. Jaroslavľské teľacie mäso. Koláče sú iné.“ Všetko najlepšie a najdrahšie, veď Veľká noc je sviatkom sviatkov a oslavou osláv. Niekedy hody trvali aj celý týždeň a niekde až do sviatku Najsvätejšej Trojice.

Boží chlieb

Hlavnou ozdobou veľkonočného stola boli samozrejme veľkonočné koláče. Hovorí sa, že slovo „Kulich“ pochádza z gréckeho kollikion – „okrúhly alebo oválny chlieb“. Hlavnou zložkou je kvas, pretože Kristus v jednom z podobenstiev hovorí: „Božie kráľovstvo je ako kvas, ktorý žena vzala a schovala do troch meríc múky, kým všetko neprekvasilo.“ A v evanjeliu je podľa gréckych teológov opísané, že počas Poslednej večere Ježiš nepožehnal suchý maces, ale skôr kysnutý chlieb. Ďalšími ingredienciami veľkonočného koláča sú pšeničná múka, maslo, mlieko, vajcia, cukor a soľ. Pridali aj veľa korenín: od klinčekov až po šafran. Mimochodom, tortu prerezali nie pozdĺžne, ale naprieč – zvyšnú časť prikryli vrchom a nevyschol.

Sväté pyramídy

Počas pôstu sa nahromadilo veľké množstvo vajec, masla a mlieka, z ktorého sa vyrábal tvaroh. Koncom 19. storočia prišli s nápadom urobiť z týchto produktov Veľkú noc – tvarohovú pochúťku, ktorú zvyšok sveta prakticky nepoznal. Ale odvtedy máme veľa receptov na jeho prípravu.

Recepty na veľkonočný stôl

Pistáciová Veľká noc s kandizovaným zázvorom

Čím mastnejší tvaroh, tým chutnejšia Veľká noc!

Pistáciová Veľká noc s kandizovaným zázvorom
Pistáciová Veľká noc s kandizovaným zázvorom

12–14 porcií, doba varenia: 48 hodín

Čo potrebujete:

  • sedliacky tvaroh – 1,2 kg
  • maslo – 240 g
  • žĺtky veľkých vajec C0 alebo SV – 8 ks.
  • kondenzované mlieko – 250 g
  • lúpané nesolené pistácie – 150 g
  • sušená hruška – 100 g
  • kandizovaný zázvor – 100 g
  • ľahké malé hrozienka – 100 g
  • rum – 100 ml
  • vanilkový struk

Čo robiť:

1. Nakrájajte pistácie na kúsky rôznych veľkostí. Kandizované ovocie a sušené hrušky nakrájame na malé rovnaké kocky, zmiešame s pistáciami, pridáme obarené hrozienka, vložíme do plastovej nádoby, zalejeme rumom a necháme 12-24 hodín.

2. Tvaroh natlačíme pod silným tlakom do cedníka vystlaného kuchynskou utierkou aspoň na 4 hodiny.

3. Maslo a žĺtky necháme zohriať na izbovú teplotu. Tvaroh, maslo, žĺtky, kondenzované mlieko a vanilkové semienka zmiešame. Rozmixujte ponorným mixérom na úplne hladkú hmotu.

4. Do tvarohovej hmoty pridáme orechy a sušené ovocie (bez tekutiny) a vareškou premiešame.

5. Veľkonočnú panvicu vystelieme gázou namočenou vo zvyšnom rume z namáčania, vyložíme tvarohovou hmotou, prikryjeme visiacimi okrajmi gázy a dáme na 24–48 hodín do chladničky. Pred podávaním otočte Veľkú noc na tanier, odstráňte gázu a ozdobte Veľkú noc podľa ľubovôle.

Zeler dauphinoise s príchuťou hľuzovky

V klasickej verzii je toto francúzske jedlo vyrobené zo zemiakov, ale na veľkonočný stôl bude ideálnou voľbou zeler dauphinoise.

Zeler dauphinoise s príchuťou hľuzovky
Zeler dauphinoise s príchuťou hľuzovky

8 porcií, príprava: 1 hodina 15 minút.

Čo potrebujete:

  • koreň zeleru – 2 kg
  • smotana 30–35 % – 1 l
  • maslo – 200 g
  • strúhaný parmezán – 100 g
  • hľuzovkový olivový olej – 20 ml
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok na špičke noža
  • soľ, čierne korenie

Čo robiť:

1. Zeler ošúpeme a nakrájame na veľmi tenké plátky (2-3 mm). 180 g studeného masla nakrájame na tenké plátky.

2. Veľký hlboký pekáč vymastíme zvyšným olejom a začneme vrstviť zeler, mierne sa prekrýva.

3. Každú vrstvu zeleru jemne osolíme, okoreníme a obložíme plátkami masla. Pokvapkáme hľuzovkovým olejom.

4. Zeler zalejeme jemne osolenou a muškátovou smotanou. Rúru predhrejeme na 180°C. Pekáč zakryte fóliou a vložte do rúry na 40 minút.

5. Odstráňte alobal, posypte zelerovým syrom a vráťte do rúry (môžete zapnúť gril). Pečieme, kým sa nevytvorí zlatohnedá kôrka. Ihneď podávajte.

Paštéta z kačacej pečene s portským vínom a ríbezľovou omáčkou

Paštétu podávame na opečených plátkoch bagety a omáčku zvlášť.

Paštéta z kačacej pečene s portským vínom a ríbezľovou omáčkou
Paštéta z kačacej pečene s portským vínom a ríbezľovou omáčkou

Porcie 12–14, príprava: 40 min. + 12 hod

Čo potrebujete:

  • kačacia pečeň – 1,2 kg
  • biela cibuľa – 1 kg
  • maslo – 150 g
  • port – 100 ml
  • šťava a kôra z 1 pomaranča
  • tymián – 2-3 vetvičky
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • opečená bageta na servírovanie

Na omáčku:

  • mrazené čierne ríbezle – 400 g
  • pomarančová cukrovinka – 120 g
  • čerstvý koreň zázvoru – 2 cm
  • malá červená chilli paprička – 1 ks.

Čo robiť:

1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Vo veľkej panvici s hrubým dnom zohrejte 50 g oleja. Smažte listy cibule a tymianu na miernom ohni za stáleho miešania 15 minút.

2. Vložte cibuľu do misky mixéra. Pridajte trochu oleja do panvice, kde bola smažená cibuľa. Pečeň ukladáme po častiach a opekáme na stredne vysokej teplote z oboch strán do zlatista. Neprepečte! Pečeň preneste na cibuľu, kým je vo vnútri ružová a nie je tvrdá na dotyk.

3. Teplú pečeň ihneď postriekame portom. Keď je všetka pečeň hotová, nalejte na ňu všetok zvyšný alkohol, pridajte soľ, korenie a premiešajte. V pohode.

4. Do mixéra pridajte zvyšný olej, šťavu a pomarančovú kôru. Vyšľahajte mixérom do hladka. Premiestnite do vhodnej nádoby, prikryte fóliou „v kontakte“ (to znamená umiestnite priamo na povrch paštéty) a dajte do chladničky na 12–24 hodín.

5. Na omáčku ošúpte a nasekajte zázvor a čili. Všetky ingrediencie zmiešame s ríbezľami a mixérom vyšľaháme takmer do hladka, dáme do chladničky na 12–24 hodín.

Hovädzia roláda s hríbmi

Porcini huby možno nahradiť šampiňónmi, ale s bielymi hubami bude roláda chutnejšia.

Hovädzia roláda s hríbmi
Hovädzia roláda s hríbmi

8 porcií, 2 hodiny

Na prípravu 8 porcií potrebujete:

  • hovädzie mäso tenký okraj v jednom kuse – 1,6–1,8 kg
  • dlhé plátky varenej údenej slaniny – 500 g
  • rozmrazené hríby – 600 – 700 g
  • veľká cibuľa – 2 ks.
  • strúčiky cesnaku – 3-4 ks.
  • strúhaný parmezán – 100 g
  • sladká paprika – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie

Čo robiť:

1. Kus hovädzieho mäsa rozrežte v strede zvisle pozdĺžne, asi 1,5 cm od konca. Otvorte kus ako knihu.

2. Každú polovicu tiež rozrežte zvisle pozdĺžne, asi 1,5 cm od konca, a oba kusy rozložte doprava a doľava ako knihu. Neskončili ste s veľmi rovnomernou vrstvou mäsa.

3. Vrstvu prikryjeme dvojitou vrstvou fólie a valčekom alebo plochou paličkou na mäso rozšľaháme do rovnomernejšej vrstvy s hrúbkou 1–1,5 cm z oboch strán osolíme, okoreníme, potrieme paprikou.

4. Rúru predhrejeme na 200°C. Na plnenie nakrájajte huby na stredné kocky. Pomelieme 150 g slaniny, očistenú cibuľu a cesnak.

5. Na panvici s hrubým dnom roztopíme tuk zo slaniny, pridáme cibuľu, opekáme 5 minút. Pridajte huby, zvýšte oheň a varte za stáleho miešania, kým sa tekutina neodparí. Posypte cesnakom, premiešajte, odstráňte z tepla a mierne vychladnite.

6. Hovädzie mäso posypeme strúhaným syrom, pridáme hubovú plnku a mäso zvinieme do rolády. Vrch prikryjeme plátkami slaniny a prekryjeme ich.

7. Roládu zviažeme kuchynským špagátom, položíme na mriežku umiestnenú v plechu na pečenie a prikryjeme alobalom. Po 10 minútach vložte do rúry. znížiť teplotu na 140 °C. Pečieme 40 minút, otvárame 10 minút pred dovarením, aby mäso získalo zlatohnedú kôrku.

8. Hotovú roládu položíme na tanier, prikryjeme fóliou a necháme 15 minút odpočívať. Odstráňte špagát, rolku priečne narežte a podávajte.

Pomarančový pekanový koláč

Pekanové orechy možno nahradiť vlašskými orechmi.

Pomarančový pekanový koláč
Pomarančový pekanový koláč

2 stredné veľkonočné koláče, varenie: 3 hodiny

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • múka – 500 g
  • smotana s obsahom tuku 30–38 % – 200 ml
  • veľké vajcia C0 – 5 ks.
  • maslo 82,5 % tuku – 200 g
  • termostatický jogurt – 100 g
  • čerstvé droždie – 30 g alebo 15 g suché
  • cukor – 80 g
  • pomarančová kôra – 2 lyžice. l.
  • soľ – 1 lyžička.
  • pekanové orechy – 120 g

Na glazúru a dekoráciu:

  • práškový cukor – 300 g
  • pekanové orechy – 12 polovíc
  • kandizované pomarančové šupky
  • Pomarančový džús

Čo robiť:

1. Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Nasekajte orechy.

2. Do misy preosejeme múku, pridáme kvások, soľ a cukor. Začnite miešať, po jednom pridávajte vajíčka, potom smotanu a kyslé mlieko izbovej teploty. Miesime 5 minút, potom pridáme maslo a kôru, miesime, kým nebude elastická. Vmiešame orechy.

3. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste 1 hodinu. Vykysnuté cesto vymiesime, vložíme do papierových veľkonočných foriem, ktoré naplníme do 2/3 a necháme ešte 30 minút kysnúť.

4. Rúru predhrejeme na 170°C. Koláčiky pečieme asi 25 minút, upečenie skontrolujeme špajdľou. Koláčiky ochlaďte po stranách na vankúši.

5. Na polevu pridáme k práškovému cukru toľko šťavy, aby vznikla hustá tekutá hmota. Koláčiky potrieme polevou a pred stuhnutím polevy ozdobíme orechmi a kandizovaným ovocím.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #Veľká noc #Veľká noc #hovädzia roládaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik