Čo piecť na Veľkú noc: Veľkonočné koláčiky, niekoľko receptov
Podľa tradície pravoslávni kresťania oslavujú Veľkú noc vo veľkom meradle a po rannej bohoslužbe organizujú skutočnú hostinu. Okrem krashenki, veľkonočných koláčov, tvarohovej Veľkej noci a rôznych mäsových a rybích jedál sa v tento deň na stôl podávajú maslové rolky, babu – nadýchaný cestovinový chlieb s množstvom rozšľahaných vajec, ako aj perníčky a sušienky. .
O čom budeme hovoriť v článku:
- Aké druhy koláčikov môžu byť veľkonočné?
- Tradičné veľkonočné koláčiky z rôznych krajín
- Recepty
- Veľkonočné darčekové koláčiky
- Veľkonočné čokoládové sušienky
- Grécke veľkonočné koláčiky Koulourakia
- Sušienky s polevou na Veľkú noc
- Veľkonočné sušienky s textúrou
- Veľkonočné koláčiky s polevou
- Veľkonočné koláčiky „Zajačiky“
- Datle mazurek, poľské veľkonočné koláčiky
- Veľkonočné koláčiky „Mačiatka“
- Veľkonočné medové perníčky
Aký druh koláčikov môže byť Veľká noc?
Veľká noc sa oslavuje 7 dní, počas ktorých by mali byť stoly plné maškŕt, takže veľmi užitočné budú sušienky, medové perníky a iné pečivo so sušeným ovocím a cukrovou polevou. Veď sa dobre skladuje, môže poslúžiť aj ako príjemný darček pre rodinu, priateľov či kolegov.
Akékoľvek veľkonočné pečivo je slávnostným jedlom, ktoré je zvyčajne zdobené viacfarebnou polevou, kandizovaným ovocím, jasným posypom atď. Pripravte si piškótové alebo maslové sušienky a potom pomocou čokolády alebo polevy nakreslite smiešne tváre, vŕbové konáre alebo iné symboly, ako sú kvety, sviečky, holubice – a každá sušienka, dokonca aj obyčajná tvarohová alebo bezlepková, sa stane skutočnou Veľkou nocou.
Tradičné veľkonočné koláčiky z rôznych krajín
Na židovskú Veľkú noc je zvykom podávať zuker-lekakh – veľmi tenké a mäkké sušienky, zároveň vzdušné a chrumkavé. V Českej republike, Rakúsku a Nemecku sa pečivo pripravuje v tvare zajačikov. Podľa legendy tieto chlpaté zvieratká ukrývajú vo svojich norách čokoládové vajíčka, takže deti, ktoré sa správajú dobre, môžu na veľkonočné ráno počítať s darčekmi. Kresťania žijúci v Libanone pripravujú maamoulské krupicové sušienky. Je zvykom, že to robí celá rodina, pričom ženy majú na starosti tradične cesto a muži plnku. V Poľsku a na Ukrajine pripravujú mazurek, čo môže byť buď veľkonočný koláč s ovocím alebo orechmi, alebo koláčiky. U nás sa na Veľkú noc často podávajú elegantné perníčky zdobené cukrovou polevou.
Každý sviatočný stôl ozdobí Pinza Triestina – bohatý chlieb, ktorý sa pripravuje na Veľkú noc v severnom Taliansku a Chorvátsku, ako aj pýcha Grécka – tsoureki alebo nemecký koláč Gugelhupf.
Recepty
Náš výber obsahuje 9 overených a jednoduchých receptov na sušienky a bonus – veľkolepé medové perníčky, ktoré uvaríte so svojimi deťmi.
Veľkonočné darčekové koláčiky
Toto chutné pečivo ozdobí každý veľkonočný stôl a bude tiež vynikajúcim darčekom pre deti na tento jasný sviatok.
Veľkonočné darčekové koláčiky
Na prípravu 8 porcií potrebujete:
- múka – 600 g
- vajcia – 2 ks.
- med – 120 g
- cukor – 100 g
- maslo – 100 g
- čokoláda – 50 g
- kakao – 2 lyžice. l.
- citrónová kôra – 2 lyžičky.
- sóda – 1/2 lyžičky.
- mletá škorica – 1/4 lyžičky.
- mleté klinčeky – 1/4 lyžičky.
- kardamóm – 1/4 lyžičky.
1. Múku preosejeme so sódou, kakaom a korením (škorica, klinčeky, kardamón). Pomocou mixéra vyšľaháme maslo a cukor do hladkej a nadýchanej hmoty. Po jednom pridávame vajíčka. Pridajte med a citrónovú kôru.
2. Smotanovú zmes zmiešame so zmesou múky. Cesto by malo byť pevné a elastické. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a vložte do chladničky na 1–2 hodiny. Potom vyberte a nechajte pri izbovej teplote 30 minút.
3. Znova vymiesime cesto. Vyvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm, vykrajujte tvary a preneste ich na pergamen.
4. Koláčiky pečieme v rúre predhriatej na 180°C asi 15 minút.
5. Nechajte sušienky úplne vychladnúť a potom pomocou cukrárskej striekačky alebo vrecka ozdobte rozpustenou čokoládou.
Poznámka pre hostiteľku
Ak na ozdobenie použijete horkú aj mliečnu čokoládu, dizajn na vašich koláčikoch bude oveľa zaujímavejší.
Mimochodom
Je lepšie pomlieť škoricu, klinčeky a kardamóm sami, takže korenie bude mať aktívnejšiu chuť.
Veľkonočné čokoládové sušienky
Tieto svetlé, elegantné a skutočne slávnostné sušienky sú variáciou na tému známych čokoládových sušienok. Deti aj dospelí budú nadšení!
Veľkonočné čokoládové sušienky
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- múka – 160 g
- čokoládové dražé – 160 g
- maslo – 100 – 150 g
- hnedý cukor – 120 g
- vajcia – 1 ks.
- kakaový prášok – 4 lyžice. l.
- vanilín – 8 g
- sóda bikarbóna – 1/2 lyžičky.
- soľ – 1/4 lyžičky.
1. Predhrejte rúru na 200°C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
2. Do misky dáme maslo izbovej teploty, pridáme cukor a šľaháme mixérom 1 minútu. Pridajte vanilku a vajce, znova šľahajte.
3. V inej miske zmiešame múku s kakaovým práškom, sódou a soľou, premiešame. Silikónovou stierkou zmiešame suchú zmes s olejovou. Mali by ste mať husté cesto.
4. Polievkovou lyžicou oddeľte časti cesta a položte ich na plech, pričom medzi sušienkami ponechajte vzdialenosť aspoň 2 cm. Navrch položte dražé a zľahka ho vtlačte do cesta.
5. Cookies pečieme 9-11 minút, potom plech vyberieme z rúry a necháme 10-15 minút. Hotové sušienky presuňte na mriežku a úplne vychladnúť.
Poznámka pre hostiteľku
V pôvodnom recepte na čokoládové sušienky sa namiesto viacfarebných dražé používajú čokoládové lupienky. Takže si môžete pripraviť aj túto možnosť.
Mimochodom
Existuje niekoľko verzií vzhľadu tohto obľúbeného dezertu, ale autor je určite známy – ide o Ruth Wakefieldovú, majiteľku hotela Toll House v Massachusetts v USA. Sušienky s kúskami čokolády sa ukázali náhodou – buď preto, že sa kúsky čokolády rozliali do cesta, alebo preto, že domáca pani bola príliš lenivá rozpustiť čokoládu a pridať ju do maslovej zmesi – to sa teraz nedá vedieť.
Grécke veľkonočné koláčiky Koulourakia
Koulourakia sú špeciálne sušienky podávané na Veľkú noc v Grécku. Toto pečivo je neuveriteľne chutné a drobivé.
Grécke veľkonočné koláčiky Koulourakia
Na prípravu 7 porcií potrebujete:
- múka – 320 – 350 g
- vajcia – 2 ks. + 1 ks. na natieranie cesta
- olivový olej – 125 ml
- cukor – 100 g
- pomaranč (kôra) – 2 ks.
- balzamikový ocot – 25 ml
- prášok do pečiva – 10 g
- sezamové semienka na ozdobu
1. Vajcia, cukor, olej a ocot vyšľaháme metličkou dohladka a cukor sa nerozpustí. Pridajte kôru a premiešajte.
2. Múku preosejeme s práškom do pečiva, spojíme s tekutými surovinami, vymiesime cesto, zvinieme do gule.
3. Cesto rozdelíme na guľky veľkosti vlašského orecha. Každý zvinieme do bičíka a položíme obrazne na plech pokrytý papierom na pečenie. Môžu to byť kučery, slimáky, vrkôčiky – podľa vášho vkusu.
4. Sušienky potrieme vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C 15 minút.
Poznámka pre hostiteľku
Na prípravu týchto koláčikov môžete použiť buď svetlý alebo tmavý balzamikový ocot. Hlavná vec je, že je vysoko kvalitný.
Mimochodom
Na ozdobu môžete okrem sezamu použiť aj mak.
Sušienky s polevou na Veľkú noc
Pripravte si sušienky s viacfarebnou polevou podľa nášho receptu. Pred Veľkou nocou budete mať zrejme po ruke prírodné farbivá na farbenie vajíčok — sú skvelé aj na polevu.
Sušienky s polevou na Veľkú noc
Na prípravu 30 kusov potrebujete:
- múka – 2 šálky
- vajcia C0 – 6 ks.
- mlieko s obsahom tuku 1,5 % – 100 ml
- cukor – 100 g
- maslo 82,5 % tuku – 60 g
- prášok do pečiva – 4 g
- soľ – 1 štipka
Na polevu:
- práškový cukor – 300 g
- citrónová šťava – 1,5 lyžice. l.
- repná šťava – 1/2 lyžice. l.
- petržlenová šťava – 1/2 lyžice. l.
- mrkvová šťava – 1/2 lyžice. l.
- kandizované ovocie na ozdobu
1. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľaháme s mliekom, cukrom a rozpusteným maslom. Pridáme múku preosiatu s práškom do pečiva, miešame do hladka.
2. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do hustej peny. Opatrne pridáme k žĺtkovej zmesi.
3. Rúru predhrejeme na 180°C. Plech vyložte listom pergamenu a zľahka ho navlhčite vodou. Nalejte sušienkové cesto vo veľmi tenkej vrstve a uhlaďte. Pečieme približne 25 minút.
4. Hotovú sušienku úplne ochlaďte. Pomocou zárezov rôznych priemerov vykrajujte koláčiky v tvare kvetov alebo srdiečok.
5. Na polevu zmiešajte 1/2 polievkovej lyžice v 3 rôznych miskách. l. citrónová šťava so šťavou z mrkvy, repy a petržlenu. Do každej misky pridajte 100 g práškového cukru a premiešajte.
5. Pomocou tenkej kefy pokryjeme figúrky sušienok rôznofarebnou polevou a ozdobíme kandizovaným ovocím.
6. Hotové sušienky položte na podnos a dajte na 2 hodiny do chladničky.
Poznámka pre hostiteľku
Petržlenová šťava na polevy sušienok je pripravená za pár minút. Vložte veľký zväzok zeleniny do mixéra, rozmixujte na pyré a potom vytlačte cez gázu zloženú na štyri časti.
Mimochodom
Aby boli sušienky s polevou krásne a úhľadné, vykrajujte figúrky z vychladnutého, ale ešte mierne teplého cesta: bude sa menej drobiť.
Veľkonočné sušienky s textúrou
Pred vložením veľkonočných koláčikov do rúry môžete do každého skúsiť zapichnúť drevený špíz. Vo výsledku získate chutnú a zaujímavú pochúťku, ktorá poteší najmä deti.
Veľkonočné textúrové sušienky
Na prípravu 5 porcií potrebujete:
- múka – 230 g
- práškový cukor – 100 g
- maslo – 70 g
- vajcia – 1 ks.
- pomaranč (kôra) – 1 ks.
- med – 1 polievková lyžica. l.
- soľ – 1 štipka
1. Do veľkej misy preosejte múku a pridajte soľ. Zvlášť si rozdrvíme maslo s práškovým cukrom, pridáme vajce, med a kôru.
2. Výslednú hmotu spojíme s múkou, vymiesime cesto. Zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
3. Odpočinuté cesto hneď rozvaľkáme na papieri na pečenie. Valček zľahka poprášime múkou. Sušienky vykrajujeme do požadovaného tvaru.
4. Koláčiky pečieme v rúre predhriatej na 200°C. Keď okraje začnú hnednúť, vyberte plech na pečenie a sušienky ochlaďte na mriežke.
Poznámka pre hostiteľku
Hotové sušienky je lepšie vložiť do plechovej škatuľky alebo akejkoľvek inej nádoby – tak si zachovajú mäkkosť.
Mimochodom
Vzory môžete vytvoriť pomocou improvizovaných prostriedkov – napríklad ako pečiatku použite dno alebo steny pohárov a pohárov.
Veľkonočné koláčiky s polevou
Naše veľkonočné koláčiky vyzerajú ako praženica. Cukrová poleva imituje bielko a zavárané polovičky marhúľ napodobňujú žĺtok. Vtipné, krásne a veľmi chutné.
Veľkonočné koláčiky s polevou
Na prípravu 20 porcií potrebujete:
- múka – 250 g
- konzervované marhule – 10 ks.
- maslo – 100 g
- cukor – 6 lyžíc. l.
- kuracie vajce – 1 ks.
- mlieko – 1 polievková lyžica. l.
Na polevu:
- práškový cukor – 180 g
- citrónová šťava – 3 lyžice. l.
1. Zmäknuté maslo a cukor vyšľaháme mixérom. Za stáleho šľahania pridávame vajce a mlieko.
2. Preosejte múku do veľkej misy. Postupne ho po malých častiach pridávame do vaječne-maslovej zmesi. Vymiesime mäkké cesto. V prípade potreby môžete pridať ešte trochu múky.
3. Na jemne pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Formičkou vykrajujeme kruhy s priemerom približne 6…