Čo uvariť na Veľkú noc: 10 teplých jedál

Čo uvariť na Veľkú noc: 10 teplých jedál

Čo uvariť na Veľkú noc: 10 teplých jedál

Veľkonočný stôl nie je vyrobený len z veľkonočného koláča, aj keď primárnu úlohu tohto pečiva nikto nezrušil. Ale ak ste dodržiavali pôst a viac ako mesiac ste nekonzumovali živočíšne produkty, tak na Veľkú noc chcete mäso. No pomôže vám 10 horúcich sviatočných receptov.

Čo uvariť na Veľkú noc: 10 teplých jedál

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Tradičný veľkonočný stôl: čo sa zvykne podávať
  • Prečo je pečenie najlepší spôsob, ako pripraviť teplé jedlo na Veľkú noc
  • Recepty
  • Horúca varená bravčová krkovička
  • Pečená hovädzia sviečkovica
  • Bravčové varené bravčové mäso
  • Bravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínom
  • Krkovička pečená v rúre so zeleninou a šampiňónmi
  • Pečený králik s olivami
  • Pečené hovädzie mäso s nízkou teplotou
  • Veľkonočné jahňacie s cesnakovou omáčkou
  • Jahňací rebrík so zemiakmi
  • Kuracia rolka s hubami

Tradičný veľkonočný stôl: čo sa zvykne podávať

Vždy bolo zvykom prerušiť pôst na veľkonočné ráno požehnaným veľkonočným koláčom, farebnými vajíčkami a veľkonočným tvarohom. A mnohým to na prvé jedlo úplne stačilo. A pri obede sa pri stole zišli nielen rodinní príslušníci, ale aj blízki či vzdialení príbuzní, priatelia, známi. A tu je kde sa túlať! Na stole sa objavujú studené a teplé predjedlá, vrátane želé a želé ryby, bravčová šunka, jahňacie stehno, varené bravčové mäso, kuracie mäso, kačica alebo hus pečená v rúre.

Prečo je pečenie najlepší spôsob, ako pripraviť teplé jedlo na Veľkú noc

Po prvé, mäso pečené vo veľkom kuse (alebo celé, ak je to vták) vyzerá bohato a chutne. Po druhé, je to pohodlné: kým je miska v rúre, nevyžaduje si prakticky žiadnu pozornosť. Po tretie, pri pečení sa zachová viac živín a vytvorí sa oveľa menej karcinogénov ako napríklad pri vyprážaní. Hlavnou vecou nie je preháňať to s veľkosťou porcií. Tu je 10 slávnostných horúcich receptov na Veľkú noc.

Recepty

Horúca varená bravčová krkovička

Bravčová krkovička je výbornou voľbou k varenému bravčovému mäsu. Vďaka tukovým vrstvám bude jedlo šťavnaté a jemné. Vychladnuté mäso sa dá použiť na chlebíčky a chlebíčky, vyberte si preto veľký kus: nevyjde nazmar.

Horúca varená bravčová krkovička
Horúca varená bravčová krkovička

Na prípravu 12 porcií potrebujete:

  • veľké zemiaky – 1,5 kg
  • čerstvý koreň zázvoru – 5 cm
  • cesnak – 1 hlava
  • bravčová krkovička v jednom kuse – 2,5–3 kg
  • červená adjika – 1 lyžička.
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • soľ, čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – podľa chuti
  1. Zemiaky umyte kefou a nakrájajte na polovice. Osolíme a potrieme rastlinným olejom. Vložte do hlbokého plechu na pečenie. Zázvor a cesnak ošúpeme, nakrájame na krátke pásiky. Vložte do jednej misky, bohato dochuťte soľou a korením. Miešajte.
  2. Bravčové mäso umyte a osušte papierovými utierkami. Naplňte ho cesnakom a zázvorom. Za týmto účelom zapichnite kolmo do mäsa dlhý ostrý nôž, potom ho bez vybratia otočte o 90 °, do vytvoreného otvoru vložte plátky zázvoru a cesnaku.
  3. Bravčové mäso potrieme zo všetkých strán adjikou zmiešanou s rastlinným olejom. Robte to opatrne, ako keby ste masírovali mäso. Položte ho na polovice zemiakov, poukladané v jednej vrstve, reznou stranou nadol, do hlbokého plechu na pečenie.
  4. Pečieme 15 minút pri 200°C. Potom znížime teplotu rúry na 140 °C a pečieme 2,5 hodiny (zemiaky môžeme po hodine vybrať, aby sa nepripálili alebo nevysušili). Uvarené bravčové zabaľte do alobalu a nechajte na teplom mieste 10–15 minút.

Mimochodom

Pečené bravčové mäso sa dá pripraviť nielen z krkovičky, ale aj z iných častí korpusu. Dobre sa hodí šunka bez kosti, pliecko alebo hrubý okraj. Čím väčší je kus mäsa na varené bravčové mäso, tým je chutnejšie! Takže je lepšie kúpiť 2-3 kg rez.

Poznámka pre hostiteľku

Koľko soli je potrebné na varenie vareného bravčového mäsa? Zamerajte sa na nasledujúci pomer: na 1 kg mäsa 1 lyžička. soľ bez šmýkačky. Množstvo môžete trochu zvýšiť, ak máte radi výraznejšiu chuť mäsa. Najlepšie je brať hrubú kamennú soľ na tento účel nie je vhodná jemná jódovaná soľ.

Pečená hovädzia sviečkovica

Sviečkovica je najlepšou časťou jatočného tela hovädzieho mäsa: v tejto oblasti je minimálny fyzický stres, a preto je rez taký jemný. Aby sa zachovala šťavnatosť mäsa, panenku najskôr uvarte v dobre vyhriatej rúre, potom oheň zmiernite, mäso prikryte alobalom a dopečte až do úplného uvarenia.

Pečená hovädzia sviečkovica
Pečená hovädzia sviečkovica

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • hovädzia sviečková – 1,5 kg
  • cesnak – 2-3 strúčiky
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • sušený tymián – 1 lyžička.
  • majorán – 1-2 vetvičky
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Cesnak pretlačíme lisom, pomelieme soľou, korením, tymianom a nasekanými lístkami majoránu.
  2. Mäso potrieme pikantnou zmesou. Potrieme olivovým olejom. Nechajte pôsobiť 10-15 minút. Mäso pečieme pri 200°C 20 minút. Potom panenku prikryte alobalom, znížte teplotu rúry na 180 °C a pokračujte vo varení ďalších 15-20 minút.

Mimochodom

Ako prílohu k pečenej panenke podávame šalát z čerstvej zeleniny, hranolky, zemiakovú kašu so zelerom, alebo popučený karfiol a brokolicu.

Poznámka pre hostiteľku

Mäso môžete marinovať v zmesi cesnaku a byliniek vopred, večer alebo 4-6 hodín pred varením. Pripravenú panenku zabalíme do papiera na pečenie, vložíme do misy a dáme do chladničky. Pred varením mäso vyberte a nechajte ho pri izbovej teplote 30 až 40 minút zohriať.

Bravčové varené bravčové mäso

Proces prípravy tohto jedla je pomerne jednoduchý a tepelné spracovanie si vôbec nevyžaduje vašu pozornosť. Jediná vec, ktorá by sa mala brať do úvahy, je doba marinovania bravčového mäsa – až 2 dni. A nemali by ste ho znižovať, ak chcete získať skutočne aromatické a šťavnaté varené bravčové mäso.

Bravčové varené bravčové mäso
Bravčové varené bravčové mäso

Na prípravu 10 porcií potrebujete:

  • bravčová šunka bez kosti – 2,5–3 kg
  • cesnak – 5-6 strúčikov
  • čerstvý koreň zázvoru – kus 3-4 cm dlhý
  • soľ – 1 polievková lyžica. l.
  • čerstvo mleté ​​​​čierne korenie – 2 lyžičky.
  • hnedý cukor – 1 lyžička.
  • rastlinný olej – 1-2 lyžice. l.
  • horčica – 1 polievková lyžica. l.
  1. Pripravte bravčové mäso. Šunku umyte, nakrájajte (môžete nechať tenkú vrstvu tuku) a osušte papierovými utierkami. Ošúpte strúčiky cesnaku. Ošúpte a umyte koreň zázvoru. Cesnak a zázvor nakrájame na tenké prúžky dlhé asi 1 cm.
  2. V malej miske zmiešajte soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie a hnedý cukor. Pridajte rastlinný olej a dôkladne premiešajte lyžičkou, kým sa nevytvorí pasta.
  3. Špičkou tenkého ostrého noža bravčové mäso hlboko prepichnite a otočte. Do otvoru vložte trochu olejovej zmesi a kúsok cesnaku alebo zázvoru. Rovnakým spôsobom naplníme celú šunku. Ak je na bravčovom mäse vrstva tuku, nakrájajte ho do kosoštvorcových tvarov. Zvyšnú olejovú zmes zmiešame s horčicou a potrieme celý povrch kúska, pričom opatrne vtrieme do zárezov.
  4. Zviažte bravčový zadok kuchynským povrazom a vytvorte úhľadný kus. Na dno veľkej misy položte mriežku alebo prekrížené paličky, položte mäso, prikryte utierkou a dajte na 24–48 hodín do chladničky.
  5. Predhrejte rúru na 220°C. Do spodnej tretiny rúry umiestnite rošt. Na dno hlbokého pekáča položte niekoľko prekrížených paličiek a navrch položte mäso. Pečieme 15 minút. Teplotu rúry znížime na 180°C. Pokračujte v pečení vareného bravčového mäsa rýchlosťou 30 minút na každých 500 g mäsa plus ďalších 30 minút na kus. Počas pečenia bravčové mäso niekoľkokrát podlievame tekutinou zo spodnej časti pekáča.
  6. Vyberte bravčové mäso z rúry a prikryte alobalom. Nechajte pôsobiť 20 minút. Odstráňte fóliu a nechajte úplne vychladnúť. Uvarené bravčové mäso nakrájané na tenké plátky podávame s horčicou, chrenom, chutney alebo ovocnou omáčkou.

Mimochodom

Za starých čias sa „buzhenina“ nazývala nielen pečená bravčová šunka, ale aj morčacie filé či dokonca jeseter. To znamená, že toto slovo v skutočnosti neoznačuje samotné jedlo, ale spôsob kulinárskeho spracovania.

Poznámka pre hostiteľku

Ak máte pochybnosti, či je bravčové mäso hotové, použite teplotnú sondu (špeciálny teplomer). Prilepte ho na najhrubšie miesto v strede kusu mäsa a sledujte údaje na zariadení. Varené bravčové mäso je hotové, ak teplomer ukazuje 77–85 °C.

Bravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínom

Ak sa rozhodnete piecť bravčovú panenku v rukáve, vložte do nej mäso tučnou stranou nahor: roztopí sa a postupne nasiakne suchým filé. No a za arómu teplého jedla sú zodpovedné cesnak a rozmarín, ktoré svoju úlohu odvedú v pohode.

Bravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínom
Bravčový guláš v rukáve s medom a rozmarínom

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • uhličitan s tukom navrchu (bez kosti) – 1 kg
  • cesnak – 6 strúčikov
  • rozmarín – 3-4 vetvičky
  • med – 2 lyžice. l.
  • sójová omáčka – 2 lyžice. l.
  • soľ
  • zmes čerstvo mletej papriky
  1. Masť na kúsku po 2 cm priečne potrieme zo všetkých strán soľou a korením.
  2. Cesnak roztlačíme plochou čepele noža a ošúpeme, nekrájame. Pamätajte na rozmarín vo vašich rukách. Zmiešajte med so sójovou omáčkou a korením.
  3. Rúru predhrejte na 190 °C v režime „hore-dole“, bez konvekcie. Plech vystelieme papierom na pečenie (pre istotu). Pripravte si vrecko na pečenie: z rolky odviňte fóliu rovnakej dĺžky ako váš kus mäsa, + ďalších 18–20 cm, 9–10 cm na každej strane, aby ste ju zaistili sponami.
  4. Uchopte jeden okraj vrecka pomocou spony. Do vrecka vložte 1 vetvičku rozmarínu, potom mäso, na mäso položte strúčiky cesnaku a zvyšný rozmarín. Otvorený okraj zaistite druhou sponou.
  5. Vrecúško položte na pripravený plech na pečenie tak, aby strana vrecúška s maličkými dierkami bola navrchu – inak para spôsobí prasknutie vrecka. Ak nie sú žiadne otvory, urobte ich sami pomocou ihly alebo špáradla.
  6. Vložte plech na pečenie do stredu rúry. Po 10 minútach znížime teplotu na 160°C a pečieme 40 minút.
  7. Vytiahnite bravčové mäso na plechu z rúry. Veľmi opatrne, aby ste sa parou nepopálili, vrecko zhora v strede rozrežte a okraje roztlačte od seba. Cukrárskym štetcom potrieme mäso medovo-sójovou zmesou. Vráťte mäso do rúry na 10 minút.

Mimochodom

Pred narezaním do mäsa ho nechajte 10 minút odpočívať, aby sa vlákna uvoľnili. Vďaka tomu bude obzvlášť mäkký.

Poznámka pre hostiteľku

Ak je to žiaduce, môžete použiť iné aromatické bylinky, ako aj korenie a korenie. Môžete napríklad nahradiť rozmarín oreganom a pred pečením pridať do rukáva pár rozdrvených hrášok z nového korenia.

Krkovička pečená v rúre so zeleninou a šampiňónmi

Príprava tohto jedla sa nedá nazvať ľahkou, ale bezpodmienečne vám poskytne slávu ušľachtilej ženy v domácnosti, česť a úctu! Už ste niekedy videli 6 príloh na jeden kus bravčového mäsa? Mimochodom, niektoré sa varia spolu s mäsom, čo mu dodáva väčšiu váhu, doslova a do písmena.

Krkovička pečená v rúre so zeleninou a šampiňónmi
Krkovička pečená v rúre so zeleninou a šampiňónmi

Na prípravu 12 porcií potrebujete:

  • cuketa – 1 ks.
  • červená cibuľa – 2 ks.
  • baklažán – 1 ks.
  • pór (iba biela časť) – 1 stonka
  • bravčová krkovička – 3 kg
  • sladká paprika rôznych farieb – 3-4 ks.
  • olivový olej – 8-10 lyžíc. l.
  • sušené hríby – 50 g
  • rozmarín – 2 vetvičky
  • huby (hliva ustricová) – 200 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Baklažány pozdĺžne nakrájame na hrubé plátky (asi 1 cm hrubé) a dáme do misy. Ochutíme soľou z oboch strán a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Potom…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik