Domáci marhuľový džem
K receptu
Domáci marhuľový džem vám pomôže v rôznych situáciách. Môžete ho jednoducho zjesť čistý s čajom, natrieť na krajec čerstvého bieleho chleba alebo použiť ako náplň do koláča. Vo všeobecnosti existujú možnosti! Príprava takéhoto džemu je celkom jednoduchá a netrvá príliš dlho, preto má zmysel vyskúšať si náš recept v praxi. Jediné, na čo by som vás chcela upozorniť je, že tento domáci marhuľový džem nie je určený na dlhodobé skladovanie. Ak chcete predĺžiť „život“ takéhoto sladkého prípravku, varte ho 10 minút dva až tri dni. Potom horúce zrolujte a nechajte vychladnúť. V tomto prípade bude džem dokonale konzervovaný počas celého roka aj bez chladničky.
zložitosť: ľahko Porcie: 1 varenie: 1 hodinaDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUmarhule – 1 kglimon – 1 ks nové korenie – 5-6 hrách pitná voda – 200 ml cukru – 1 kg Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si marhule na výrobu domáceho džemu. Umyte ich a osušte papierovou utierkou. Každé ovocie nakrájajte na polovicu. Odstráňte semená. Vložte polovice marhúľ do veľkého hrnca.
Krok 2
Citrón umyte a dobre osušte uterákom. Na odstránenie tenkej vrstvy kôry použite jemné strúhadlo. Potom nakrájajte citrón na polovicu a vytlačte šťavu. Zvyšnú kôru zlikvidujte.
Krok 3
Pridajte kôru a citrónovú šťavu do pripravených marhúľ na panvici. Nalejte pitnú vodu, pridajte hrášok z nového korenia. Položte na oheň a priveďte do varu.
Krok 4
Marhule varte na miernom ohni 10 minút. Potom pridajte cukor. Zvýšte teplotu a za stáleho miešania priveďte do varu. Opäť znížte teplo na minimum. Džem varíme 25 minút.
Krok 5
Domáci marhuľový džem necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote. Potom ho vložte do čistých suchých pohárov a uložte na chladnom mieste (najlepšie v chladničke).
UŽITOČNÉ RADY
Do domáceho marhuľového džemu sme pridali pár hrášok nového korenia a neoľutovali sme. Neposkytuje žiadnu zvláštnu pikantnosť, ale dodáva jedlu príjemnú charakteristickú vôňu.
MIMOchodom
Ak chcete, aby mal domáci marhuľový džem jednotnú štruktúru, plody by sa mali najskôr ošúpať. Za týmto účelom ich ponorte na 1–2 minúty do vriacej vody a potom ich niekoľkokrát opláchnite studenou vodou. Potom ošúpte marhule.